Η “ΜΑΧΗ” ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ -ΝΕΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ, ΥΠΟ ΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Έντονος είναι ο προβληματισμός στο κυβερνητικό επιτελείο από το αποτύπωμα των κρουσμάτων του κορονοϊού, που ανεβάζει συνεχώς το επίπεδο του…κόκκινου συναγερμού.

Το ντόμινο των νέων εστιών διασποράς, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προκαλούν ανησυχία, τη στιγμή κατά την οποία τα βλέμματα στρέφονται προς το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου. Όταν, δηλαδή, θα δώσει…σήμα η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων κατά της διασποράς του ιού στην κοινότητα, τα οποία έχουν τεθεί ή τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις της Παρασκευής από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Μετά και τα μηνύματα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τους επιστήμονες (“εάν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μην διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα”, τόνισε) σήμερα το πρωί πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου μία ακόμα τηλεδιάσκεψη. Σε αυτήν, πέραν του κ. Μητσοτάκη, θα συμμετέχουν οι κύριοι Κικίλιας, Χαρδαλιάς, Κοντοζαμάνης, Τσιόδρας, Αρκουμανέας και Δρακόπουλος, θέτοντας επί τάπητος όλα τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την πανδημία. Ουσιαστικά, η σημερινή τηλεδιάσκεψη θα είναι η πρώτη από μία σειρά πολλών που θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του μήνα (θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα) όσο στην κυβέρνηση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω παρεμβάσεις. Τι μπορεί να περιλαμβάνει μία πιθανή νέα…ομάδα μέτρων; Από την υιοθέτηση τοπικών ή επαγγελματικού χαρακτήρα lockdowns, μέχρι και την επαναφορά του συστήματος της αποστολής sms για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ωστόσο, όπως εξηγούν παράγοντες, για να φτάσουμε στο τελευταίο αυτό σενάριο, θα πρέπει μέχρι τα μέσα Αυγούστου η καμπύλη των κρουσμάτων να βαίνει συνεχώς αυξανόμενη.

-Κανένας εφησυχασμός. 

Η κυβέρνηση, πάντως, εξακολουθεί, με κάθε ευκαιρία, να στέλνει μηνύματα για την προστασία απέναντι στον κορονοϊό και για την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας (με πρώτο τη χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους) θέλοντας, με τον τρόπο αυτό να υπενθυμίζει, σε όλους τους τόνους, ότι ο ιός δεν έφυγε. Αντίθετα, είναι εδώ και θρέφεται από τον εφησυχασμό. Οι έλεγχοι είναι εξακολουθητικοί και στελέχη τονίζουν ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, ακούει τις εισηγήσεις των ειδικών και είναι αποφασισμένη να λάβει όποια μέτρα χρειαστεί. 

“Η Ελλάδα παραμένει όαση ασφάλειας στην επιδημιολογικά φορτισμένη γειτονιά μας και σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες χώρες. Υπάρχει, ωστόσο, αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα και χτυπάει καμπάνα κινδύνου. Επεκτείναμε την υποχρεωτική χρήση μάσκας και εντείναμε τους ελέγχους στέλνοντας μήνυμα επαγρύπνησης. Παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση, ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών και είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί. Ο μεγάλος εχθρός, ωστόσο, λέγεται εφησυχασμός και εντοπίζεται σε χώρους συνάθροισης, όταν δεν τηρούνται οι αποστάσεις και οι συστάσεις των ειδικών. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι αλλιώς. Μην κάνουμε, λοιπόν, λάθος. Ο ιός δεν έφυγε. Είναι εδώ και τρέφεται από τον εφησυχασμό και την χαλάρωσή μας. Μην του δώσουμε την ευκαιρία”, τόνισε (Παραπολιτικά) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Το κατά πόσο η χώρα βρίσκεται στο κατώφλι ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος πανδημίας, αυτό αποτελεί συνάρτηση δύο παραγόντων. Ο πρώτος σχετίζεται με την εξακολουθητική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Ο δεύτερος σχετίζεται με τις εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες παραμένουν ακόμη σε ελεγχόμενη κατάσταση.  Χθες, ανακοινώθηκαν επιπλέον 75 κρούσματα κορονοϊού στη χώρα και δύο θάνατοι. Τα 28 περιστατικά εντοπίστηκαν σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα. Στο Λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 19 περιστατικά. Η κατανομή των υπόλοιπων κρουσμάτων έχει ως εξής: Εννέα περιστατικά είναι “εισαγόμενα”, τέσσερα στη Χαλκιδική, από δύο κρούσματα σε Καβάλα, Ξάνθη, Ηράκλειο Κρήτης και Φθιώτιδα και από ένα κρούσμα στην Αρκαδία, την Ημαθία, τα Ιωάννινα, την Καστοριά, την Κέρκυρα, την Κοζάνη, την Κορινθία, την Πιερία και τα Χανιά.

“Η αύξηση στα κρούσματα είναι άμεσα συναρτώμενη με τη χαλάρωση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες ως προς την τήρηση των μέτρων και τα απαράδεκτα φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού”, σχολιάζουν στελέχη. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις:

  • -Μέχρι τις 31 Αυγούστου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, που μπορούν να αποτελέσουν εστία του ιού, συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας.
  • -Μέχρι τις 15 Αυγούστου ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, δομές ευάλωτων ομάδων και νοσοκομεία. Για τα τελευταία, όπου κρίνεται αναγκαίο, μπορεί να υπάρχει ένας συνοδός, στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια.
  • -Μέχρι τις 9 Αυγούστου υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα.
  • -Μέχρι τις 31 Αυγούστου παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων.
  • -Μέχρι τις 15 Αυγούστου παρατείνεται η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
  • -Μέχρι τις 15 Αυγούστου υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 3/8/2020]