ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ ΤΟΥ COVID19

Η κινητή τηλεφωνία επιστρατεύεται για την ανίχνευση πιθανών κρουσμάτων κορονοϊού. Προς την κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης ετοιμάζει τη σχετική εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, η οποία σχεδιάζεται να παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του μήνα (αν όχι και νωρίτερα με τη ανησυχητική διάσταση που λαμβάνουν τα νέα κρούσματα κάθε ημέρα). Η εφαρμογή θα μπορεί να υποδεικνύει τόσο τα γεωγραφικά σημεία επίσκεψης ενός χρήση-κρούσματος κορονοϊού κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, όσο και τα άτομα με τα οποία ήλθε σε επαφή στο επίμαχο χρονικό διάστημα.

Η εφαρμογή θα ονομαστεί κατά πάσα πιθανότητα «ΕΧΟ», από την ελληνική λέξη «έξω». Θα βασίζεται τόσο σε τεχνολογία Android (Google), όσο και σε τεχνολογία iOS (Apple). H χρήση της ωστόσο θα γίνεται εθελοντικά, καθώς αυτή είναι η συμφωνία έχει επέλθει μεταξύ κυβέρνησης και Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ). Εξάλλου, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πήγες, δεν μπορεί κάποιος να υποχρεώσει έναν πολίτη να ενεργοποιήσει μια εφαρμογή (mobile app) στο κινητό του ή να διατηρεί ανοικτή την επικοινωνία Bluetooth.

Ο εθελοντικός χαρακτήρας της λειτουργίας της εφαρμογής EXO θα εστιάζεται σε δύο επίπεδα: το πρώτο που αφορά στο «κατέβασμα» και την λειτουργία της εφαρμογής στο κινητό, και το δεύτερο που σχετίζεται με την αποστολή όλων των κρίσιμων δεδομένων στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Μπορεί για παράδειγμα, κάποιος χρήστης-κρούσμα να έχει την εφαρμογή EXO στο κινητό του, αλλά να μην θέλει να αποστείλει σε μια δεδομένη χρονική στιγμή τα δεδομένα επαφών ή των επισκέψεών του στις αρχές προκειμένου να ιχνηλατήσουν άλλα πιθανά κρούσματα κορονοϊού. Στην περίπτωση αυτή, το κρούσμα θα υποβάλλεται στην (εξαντλητική) διαδικασία των συνεντεύξεων που ισχύει ακόμη και σήμερα.

Παράγοντες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θεωρούν περισσότερο από δεδομένο ότι λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, θα οδηγήσει πολλούς χρήστες στην υιοθέτηση και χρήση της εφαρμογής EXO. Η τελευταία βασίζεται στην γνωστή εφαρμογή Google Maps και σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει επίσης δύο επίπεδα λειτουργίας. Το πρώτο που θα παρουσιάζει τα γεωγραφικά σημεία επίσκεψης του χρήστη-κρούσματος κατά τις τελευταίες 14 ημέρες και το δεύτερο, το οποίο, πέραν της γεωγραφικής πληροφορίας, θα παρέχει και τις επαφές. Το δεύτερο επίπεδο προϋποθέτει ότι οι επαφές έχουν ανοικτή την ασύρματη επικοινωνία στο κινητό τους, γνωστή ως Bluetooth.

Το πρώτο επίπεδο λειτουργίας της εφαρμογής είναι απλό και ήδη η Google παρέχει την συγκεκριμένη υπηρεσία, εφόσον όμως ο χρήστης έχει συγκατατεθεί για την επεξεργασία και διατήρηση των γεωγραφικών δεδομένων του. Το επίπεδο αυτό πληροφόρησης θα διευκολύνει αρκετά, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που ξεχνούν τα σημεία επίσκεψης τους, ειδικά σε ένα βάθος χρόνου 14 ημερών. Το δεύτερο επίπεδο λειτουργίας διευκολύνει ακόμη περισσότερο, καθώς οι αρχές θα γνωρίζουν ακόμη και με ποιους ήρθε σε επαφή ο χρήστης-κρούσμα, διευκολύνοντας έτι περαιτέρω το έργο της ιχνηλάτησης του Covid-19.

Στελέχη της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η εφαρμογή EXO δεν θα λύσει το πρόβλημα της ιχνηλάτησης του κορονοϊού στο 100%. Ωστόσο μπορεί να διευκολύνει, ειδικά σε περιόδους υψηλής μεταδοτικότητας του Covid-19 επιτρέποντας μια αυτοματοποιημένη διαδικασία εντοπισμού των νέων κρουσμάτων.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Βαγγέλη Μανδραβέλη, 3/8/2020]