ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Την ανάγκη άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες της κακοκαιρίας που χτύπησε τη Χαλκιδική στις 10 Ιουλίου 2019 ζητά το Επιμελητήριο του νομού.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής με επιστολές του έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα στον ίδιο πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στους αρμόδιους υπουργούς.

«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως το πνεύμα ευθύνης που σας διακατέχει και τις προσπάθειες που καταβάλλετε, τόσο εσείς προσωπικά όσα και τα υπόλοιπα μέλη του Υπουργικό Συμβουλίου προκειμένου να αντιμετωπίσετε τα πρωτόγνωρα προβλήματα που προέκυψαν με την έλευση της πανδημία του κορωνοϊού COVID – 19 στον πληθυσμό αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο, εντούτοις παραμένουν ακόμα ορισμένα άλυτα θέματα που επηρεάζουν την οικονομική και κοινωνική

ζωή της Χαλκιδικής», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουφίδης και προσθέτει: «Αναφερόμαστε στις ανυπολόγιστες ζημιές που προκάλεσε σε κατοίκους, επιχειρήσεις και καλλιέργειες, η θεομηνία που έπληξε το Νομό της Χαλκιδικής το βράδυ της 10ης Ιουλίου 2019».

Σύμφωνα με τον κ. Κουφίδη, «αρά τα μέτρα που εξήγγειλαν τα αρμόδια Υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης) για την στήριξη των πληγέντων κατοίκων και επιχειρήσεων του Νομού μας, εντούτοις αν και έχουν περάσει περισσότεροι από 10 μήνες από την θεομηνία της 10ης Ιουλίου του 2019 τα σχετικά κονδύλια δεν έχουν εκταμιευθεί ακόμα, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκθέσεις καταγραφής των ζημιών και τα πορίσματα ελέγχου των αρμόδιων συνεργείων, προκειμένου αυτά να υποβληθούν στο Υπουργείο Οικονομικών και να προχωρήσει η εκταμίευση για τις αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Να σημειωθεί δε ότι οι περισσότεροι από τους πληγέντες, δανείστηκαν για να συνεχίσουν απρόσκοπτα την οικονομική τους δραστηριότητα και για να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Στην προαναφερόμενη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν από τον Ιούλιο του 2019 οι επιχειρηματίες, επαγγελματίες και αγρότες της περιοχής μας που επλήγησαν από τη θεομηνία και προσπαθούν, με όποιο τρόπο μπορούν να συνεχίσουν να επιβιώνουν και να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους, επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και τα πρωτοφανή προβλήματα που προκάλεσε η έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού, που αποτελεί για όλους μας ένα επιπλέον απρόβλεπτο χτύπημα».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής ζητά από τον πρωθυπουργό «να παρέμβει και να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση, για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών, προκειμένου να εκταμιευθούν τα σχετικά κονδύλια ώστε να λάβουν τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις οι πληγέντες του Νομού μας, με σκοπό να μπορέσουν να συνεχίσουν την οικονομική δραστηριότητα τους, μέσα στο ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον όπως αυτό έχει πλέον διαμορφωθεί, μετά και την πανδημία του κορωνοιού».

 

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, από www.grtimes.gr, 18/5/2020]