ΠΟΥ «ΠΟΝΤΑΡΕΙ» ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Στροφή σε κοντινές χώρες για προσέλκυση τουριστών, ενώ μετά την άρση των μέτρων θα αρχίσουν τον τουριστικό σχεδιασμό οι περισσότεροι δήμοι

Πώς θα βρει την Χαλκιδική η επόμενη μέρα μετά την άρση των μέτρων στο πλαίσιο περιορισμού του κορωνοϊού; Πώς θα είναι το καλοκαίρι στην μετά COVID-19 εποχή και πώς θα είναι η τουριστική κίνηση στην χώρα μας;

Απευθυνθήκαμε σε εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής για να μας πουν τα σχέδιά τους και το πώς θα κινηθούν.

Δήμος Αριστοτέλη: Τουρίστες από κοντινές χώρες, στροφή σε οδηγικό τουρισμό

Δεν σταμάτησε να σχεδιάζει και να δραστηριοποιείται ο δήμος Αριστοτέλη, παρά τα εμπόδια που συνεχώς βάζει ο κορωνοϊός. Στις 24/3 ανακοίνωσε το νέο του τουριστικό λογότυπο όπου κυριαρχούν το μεσογειακό μπλε και τα χρώματα του Αιγαίου Πελάγους (σημ. ο δήμος έχει 300 χιλ. αμμώδους ακτογραμμής, τρεις υδάτινους κόλπους γύρω από τον Άθωνα και το Αριστοτελικό Όρος, μικρούς νησιωτικούς όγκους όπως η Αμμουλιανή, οι νησίδες Δρένια, ο ιστορικός Κάπρος, οι πράσινες Ελευθερίδες, κ.λπ., περισσότερες από 100 χαρτογραφημένες παραλίες, οι 17 από αυτές πιστοποιημένες με «γαλάζια σημαία»), και το κίτρινο με αναφορά στον ήλιο και το φως.

Το λογότυπο είναι ένας ψηφιδωτός κύκλος και ορίζεται από το γράμμα «Α», το πρώτο του ονόματος «Αριστοτέλης». Είναι επίσης το πρώτο γράμμα της αλφαβήτου, η αρχή και η βάση πάνω στις οποίες ο Δήμος θα «τρέξει» όλες του τις μελλοντικές διαφημιστικές του καμπάνιες.

Και δεν σταμάτησε εδώ. «Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί και η νέα μας μπροσούρα για την περιπατητική διαδρομή δήμου Αριστοτέλη. Θα την παρουσιάζαμε και με συνέντευξη τύπου, όμως δεν το καταφέραμε λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό του κορωνοϊού», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, κ. Στέλιος Βαλιάνος. Και συμπλήρωσε: «Είναι ένα έργο 70 σελίδων, έχει τίτλο “Trekking:Life is an adventure” και είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά για κάθε επισκέπτη. Περιλαμβάνει δεκατρείς (13) χαρτογραφημένες και σηματοδοτημένες διαδρομές, συνυφασμένες με σπουδαία ιστορικά brands και προσωπικότητες όπως ο Αριστοτέλης και ο Αλέξης Ζορμπάς».

Ανέφερε πως ο δήμος βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ΕΟΤ για από κοινού δράσεις, ενώ απέκτησε πρόσφατα και την πρώτη (στον ελλαδικό χώρο) bike friendly πιστοποίηση προορισμού. Όσον αφορά στο «Φεστιβάλ ΚΟUZINA» που θα ξεκινούσε στις 16 Μάη με συνολικά 80 εκδηλώσεις για την γαστρονομία, ο κ. Βαλιάνος τόνισε πως οι δράσεις θα μεταφερθούν για το ερχόμενο φθινόπωρο. Εξάλλου σημείωσε πως ο δήμος έχει και μια καινοτομία με barcode σε τουριστικά ακίνητα ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να ενημερωθεί για περιπατητικές διαδρομές και να μάθει για την ιστορία ενός τόπου.

«Κινητοποιούμαστε πιο πολύ από κάθε άλλο δήμο της περιοχής και πιστεύω προσωπικά πως ο δήμος μας θα βγει κερδισμένος», ανέφερε ο δήμαρχος Αριστοτέλη.

Αυτή την στιγμή ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και μπαρ παραμένουν κλειστά. Και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μείωση έως 50% του τουριστικού προϊόντος. «Αυτό είναι το δυσοίωνο σενάριο. Όμως δεν ξέρουμε πώς θα κινηθούν οι πολίτες μετά την άρση των μέτρων», σχολίασε ο κ. Βαλιάνος. Και συμπλήρωσε: «Πιστεύω πως στην περιοχή μας θα λειτουργήσει περισσότερο ο οδηγικός τουρισμός. Άτομα από την Βόρεια Ελλάδα ή από τα Βαλκάνια θα παίρνουν το ΙΧ και θα ταξιδεύουν σε κοντινούς προορισμούς με την ασφάλεια του αυτοκινήτου τους και δίχως τον κίνδυνο της μαζικής μεταφοράς. Και ο δήμος μας θα επωφεληθεί γιατί έχει πρόσβαση σε αυτές τις αγορές», σημείωσε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη.

Εξάλλου σύμμαχος της περιοχής είναι και η τηλεόραση. Την Κυριακή των Βαΐων προβλήθηκε η τηλεοπτική εκπομπή Cap Compas της TVR Televiziunea Romana, αφιερωμένη σε θεματικές τουριστικές μορφές που συνοδεύουν τον Δήμο Αριστοτέλη.

Συγκεκριμένα προβλήθηκε στους ομόθρησκους Ρουμάνους και εν δυνάμει ταξιδευτές του τόπου μας, ο τρόπος με τον οποίο ο δήμος Αριστοτέλη δημιούργησε οινικούς κόμβους στη Μεγάλη Παναγία, στην Ιερισσό, στην Αρναία και στο Γομάτι, συνδέοντας την οινική περιήγηση γύρω από τον Άθωνα με τις τοπικές γαστρονομικές, προσκυνηματικές και πολιτισμικές μας εκφράσεις.

Δήμος Πολυγύρου: «Έκκληση σε Θεσσαλονικείς να μην πάνε στα εξοχικά τους»

Στροφή στις κοινωνικές δράσεις έχει κάνει ο δήμος Πολυγύρου συμπλέοντας με το κλίμα των ημερών που μένουμε σπίτι και βοηθώντας συμπολίτες που έχουν ανάγκη.

«Δεν είναι καλή η εποχή για τον τουρισμό. Τώρα προσανατολιζόμαστε σε κοινωνικές δράσεις, με αιμοδοσίες, δωρεάν γεύματα. Ζούμε κρίσιμες στιγμές», σημείωσε ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος στον «Τύπο Θεσσαλονίκης». Και ανέφερε: «Θα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις, το τι θα γίνει μετά την άρση των μέτρων».

Αγωνία για το πώς θα λειτουργήσει ο τουρισμός από το εξωτερικό

Παράλληλα εξέφρασε την αγωνία του για το πώς θα είναι η τουριστική κίνηση από το εξωτερικό. «Δεν ξέρουμε πως θα λειτουργήσουν οι αφίξεις από το εξωτερικό. Και πιστεύω πως μόνο με τον εσωτερικό τουρισμό δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν οι επιχειρήσεις. Θα χρειαστεί στήριξη από την κυβέρνηση».

Τόνισε πως οι δημότες Πολυγύρου, όσο και οι Χαλκιδικιώτες εν γένει, έχουν τηρήσει τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Παράλληλα έκανε έκκληση στους Θεσσαλονικείς να μην επισκεφθούν τα εξοχικά τους στην Χαλκιδική. «Μέχρι σήμερα αυτό έχει τηρηθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό. Ελπίζω πως και τις μέρες του Πάσχα οι Θεσσαλονικείς δεν θα επισκεφθούν την δεύτερη κατοικία τους. Εξάλλου θα γίνονται και συντονισμένοι έλεγχοι όλο το 24ωρο από την αστυνομία», συμπλήρωσε.

Δήμος Κασσάνδρας: «Περιμένουμε οδηγίες από την κυβέρνηση»

«Περιμένουμε οδηγίες από την κυβέρνηση και τον ΕΟΔΥ και πάμε step by step» τόνισε η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί της.

«Ακόμη είναι άγνωστο το τι θα γίνει για το καλοκαίρι. Δεν ξέρουμε πως θα είναι ο τουρισμός. Όλα είναι περίεργα και δύσκολα. Σε κάθε περίπτωση οι κινήσεις μας θα εξαρτηθούν από τον κορωνοϊό. Θα δούμε πως εξελιχθεί η κατάσταση και τι εικόνα θα υπάρχει στις 27/4 και μετά θα κινηθούμε αναλόγως», συμπλήρωσε. Ο δήμος Κασσάνδρας έχει μερικές από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες και beach bars σε χωριά όπως το Πευκοχώρι, η Καλλιθέα, το Παλιούρι και η Χανιώτη.

Πάντως πριν λίγες μέρες, συγκεκριμένα στις 13/4 ορίστηκε με απόφαση της δημάρχου ως άμισθος αντιδήμαρχος Τουρισμού ο κ. Αστέριος Κατσάνης αναλαμβάνοντας αρμοδιότητες του αυτοτελούς τμήματος οικονομικής ανάπτυξης και αρμοδιότητες σε θέματα τουρισμού.

Δήμος Προποντίδας: «Αναμένουμε τις εντολές του Χαρδαλιά»

Σε ανάλογο κλίμα θα κινηθεί και ο δήμος Προποντίδας. Ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Εμμανουήλ Καρράς ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Αναμένουμε τις εντολές του Χαρδαλιά. Δεν μπορούμε να κάνουμε νωρίτερα κάτι άλλο. Θα κινηθούμε ανάλογα με τις οδηγίες που θα μας δώσει η κυβέρνηση για το πώς θα γίνει η χρήση του αιγιαλού, πώς θα χρησιμοποιηθούν οι κοινόχρηστοι χώροι, τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Εμείς ως δήμος είμαστε σε ετοιμότητα σε θέματα καθαριότητας και αποκομιδής».

Από τον δήμο Προποντίδας, και συγκεκριμένα από το χωριό Πορταριά, κατάγονταν ο 42χρονος που κατέληξε πριν λίγες μέρες στο ΑΧΕΠΑ. Νωρίτερα είχε ταξιδέψει για επαγγελματικούς λόγους στην Καστοριά όπου και εκτέθηκε στον κορωνοϊό. Υπήρξε και ένα ακόμη κρούσμα στο νομό, αλλά στο Άγιο Όρος, σε Μοναχό ο οποίος νωρίτερα, πριν την εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης εισόδου επισκεπτών στην χερσόνησο του Άθω είχε ταξιδέψει στην Αγγλία. Με τα όσα γνωρίζουμε αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νομό Χαλκιδικής.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, της Λεμονιάς Βασβάνη, 20/4/2020]