ΜΕΣΟΒΕΖΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ-ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΙΣΤΩΝ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ

Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται κυβέρνηση και Εκκλησία της Ελλάδος για το άνοιγμα των εκκλησιών. Οι περισσότεροι μητροπολίτες ζητούν επιτακτικά την επαναλειτουργία των ναών με παρουσία πιστών και πιέζουν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος έστειλε σχετική επιστολή τόσο στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η «κινητή συναυλία» της Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο κέντρο της Αθήνας και το Μέγαρο Μαξίμου, με κύκλους στο χώρο της Εκκλησίας να κάνουν λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά στις όποιες αποφάσεις περί μέτρων ασφαλείας.

Η κυβέρνηση απάντησε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανοίξουν πλήρως οι ναοί. «Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων» δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Σε άλλο σημείο δε, παρέπεμψε σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας να ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το λαό. «Θα ξεκινήσει η ατομική λατρεία με την άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά το θέμα της παρουσίας του κοινού στις λειτουργίες είναι ένα θέμα το οποίο θα είναι σε επόμενο στάδιο, ελπίζουμε όχι πολύ μακριά. Αυτό είναι ένα θέμα σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος» είπε χαρακτηριστικά.

Πώς θα γίνει το σταδιακό άνοιγμα των ναών

Στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος -λαμβάνοντας υπόψιν και πιέσεις ιεραρχών το προηγούμενο διάστημα- ξεκαθαρίζει ότι η Εκκλησία δεν θα δεχθεί περαιτέρω υποχωρήσεις σε θέματα λειτουργίας και λατρείας, ενώ φέρεται να κινείται σε σκληρούς τόνους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ιερώνυμος ζητά από την Πολιτεία να συμπεριληφθούν οι ναοί στις προβλέψεις για σταδιακή άρσης των περιοριστικών μέτρων και πιο συγκεκριμένα, τη λειτουργία των ναών με την τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων, τη χρήση αντισηπτικών και μασκών και την απαγόρευση προσέλευσης των πιστών που ανήκουν σε ευπαθείς υγειονομικά ομάδες.

Παράλληλα, ο εξαερισμός των ιερών ναών και οι συχνές απολυμάνσεις των εκκλησιών φέρεται να περιλαμβάνονται στα μέτρα της επόμενης μέρας για την προσέλευση των πιστών στους ιερούς ναούς, ενώ οι επιστήμονες συστήνουν και να αποφεύγουν να φιλούν τις εικόνες και τα χέρια ιερέων.

Ακολουθίες με την παρουσία πιστών ζητούν μητροπολίτες

Την ίδια στιγμή, ενώ από την πλευρά της Πολιτείας αποφεύγεται προς το παρόν να τεθεί ζήτημα συμμετοχής πιστών στις ακολουθίες, αρκετοί είναι οι μητροπολίτες που ζητούν εδώ και τώρα να τελούνται με την παρουσία κόσμου και την εφαρμογή όλων των περιοριστικών μέτρων που η κυβέρνηση θα επιβάλλει.

Μιλώντας στο MEGA, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ανέφερε ότι αίτημα της εκκλησίας είναι να ανοίξουν οι ναοί. «Παρήλθε μια μεγάλη περίοδος όπου οι ναοί ήταν κλειστοί. Σεβαστήκαμε ό,τι η κυβέρνηση υπέδειξε, τηρήσαμε ό,τι η κυβέρνηση ζήτησε. Αφού ανοίγουν τα μαγαζιά, δεν έχω καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα. Οι εκκλησίες θα πρέπει να είναι ανοιχτές, θα πρέπει να τελούν τις ακολουθίες με εφαρμογή όλων των περιοριστικών μέτρων που η κυβέρνηση θα δηλώσει».

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας ανέφερε ότι θέση της Εκκλησίας είναι οι λειτουργίες -που μέχρι τώρα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών- να είναι ανοιχτές για τους πιστούς, τηρώντας ωστόσο όλα τα μέτρα ασφαλείας που θα αποφασιστούν. «Οι λειτουργίες που γίνονται κεκλεισμένων των θυρών θα γίνονται με ανοιχτές τις πόρτες και θα συμμετέχουν τόσα άτομα όσα θα ορίσει η επιστημονική επιτροπή ότι μπορούν να συμμετέχουν».

Όσον αφορά τη θεία κοινωνία, ο μητροπολίτης αναρωτήθηκε «τι σχέση έχει η συνάθροιση πολλών προσώπων με την ύπαρξη της θείας κοινωνίας».

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου Ιερόθεος, μιλώντας στο MEGA, αναφερθείς στην επιστολή του αρχιεπισκόπου υποστήριξε πως αυτό που θέλει ο εκκλησιαστικός κόσμος είναι να «μείνει σπίτι του και σπίτι του είναι η εκκλησία».

Για να πραγματοποιηθεί αυτό, στην επιστολή έχουν προταθεί τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πιστών και των ιερέων. Σύμφωνα με αυτά, θα υπάρχει απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πιστών, εξαερισμός μέσα στους χώρους λατρείας, αντισηπτικά σε εισόδους και εξόδους, καθώς και συχνές απολυμάνσεις στους ναούς.

Ο μητροπολίτης Ιερόθεος υπογράμμισε πως η πρόταση αυτή έχει συζητηθεί από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων και φαίνεται πως θα γίνει αποδεκτή. «Ο λαός θέλει μια συμπαράσταση, εμψύχωση και αυτή θα την προσφέρει ο θεός» τόνισε.

Σύψας: Δεν θα ανοίξουν όπως ήταν παλιά

Εκ μέρους πάντως της επιστημονικής κοινότητας, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κοροναϊό, Νίκος Σύψας, επεσήμανε πως «στην επιτροπή έχουμε ήδη συζητήσει και υπάρχει ήδη σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν οι εκκλησίες με ασφάλεια» σημειώνοντας ότι δεν θα ανοίξουν όπως ήταν παλιά.

«Δεν θα έχουμε συνωστισμό. Θα τηρείται πάντα η αρχή της απόστασης και μέσα στην εκκλησία όλες οι λατρευτικές λεπτομέρειες θα αλλάξουν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Λιγότεροι πιστοί, καλός εξαερισμός, καλή απολύμανση. Ενδεχομένως δεν θα φιλάμε τις εικόνες ή το χέρι του ιερέα, αλλά θα κάνουμε υπόκλιση σεβασμού. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να πηγαίνουμε στην εκκλησιά χωρίς να παραβιάζονται οι οροί ασφαλείας» πρόσθεσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr 27/4/2020]