ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ…

Ανησυχεί η αντιπολίτευση του Δήμου Αριστοτέλη, και ειδικά ο κος Παπαγεωργίου για τη λειτουργία των μεταλλείων Κασσάνδρας σε σχέση με τον κορωνοϊό. Και σε εκτενές άρθρο του στην ιστοσελίδα που διατηρεί υπό τον πομπώδη τίτλο «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» (!), εκφράζει γλαφυρά την ανησυχία του:

«[…] Στην ανθυγιεινή  από την υγρασία, τις αναθυμιάσεις και τα καυσαέρια των ντιζελοκίνητων μηχανημάτων, ατμόσφαιρα των στοών, οι μεταλλωρύχοι σκουπίζουν με το μανίκι τον ιδρώτα που τρέχει ποτάμι, βγάζουν συχνά τη μάσκα για να πάρουν αέρα και κάνουν όλοι μαζί διαλείμματα για ξεκούραση, τσιγάρο και φαγητό, χωρίς να βγουν στην επιφάνεια. Αν έστω και ένας είναι φορέας, ΟΛΟΙ οι μεταλλωρύχοι της βάρδιας είναι αυτόματα ΦΟΡΕΙΣ».

Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν βάλει στόχο της ζωής τους να δουν τα μεταλλεία Κασσάνδρας να κλείνουν, δεν διστάζουν να σπεκουλάρουν με θέματα κυριολεκτικά ζωής και θανάτου –όπως ο κορωνοϊός–, για να ενισχύσουν τη θέση τους και να αρθρώσουν ένα ψευδοεπιχείρημα προς τέρψη του πληγωμένου τους εγωισμού (τα μεταλλεία δούλευαν, δουλεύουν και θα δουλεύουν για πολύ καιρό ακόμη), και του κοπαδιού των ακολούθων τους.

Τι είναι τα μεταλλεία; Είναι μια χαρακτηριστική παραγωγική δραστηριότητα. Τι συνέβη με τις παραγωγικές δραστηριότητες; Δηλαδή τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, τα εργοστάσια παραγωγής βασικών αγαθών, τις υποδομές κοινής ωφέλειας, κλ.π.; Σταμάτησαν να λειτουργούν; Όχι βέβαια… Σκεφθείτε να σταματούσαν τα εργοστάσια της ΔΕΗ, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών, οι χωματερές, το σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων, τα εργοστάσια παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων, τα σφαγεία και τα συσκευαστήρια κρέατος, οι κεντρικές λαχαναγορές, το σύστημα εφοδιασμού τροφίμων… Αλλά και όλοι αυτοί από τι εξαρτώνται; Από πρώτες ύλες. Σκεφθείτε να σταματούσε η τροφοδοσία πρώτων υλών… Καυσίμων, υλικών συσκευασίας, ζωοτροφών, αλκοόλης, νημάτων & υφασμάτων, πλαστικού… Τι παράγουν τα μεταλλεία; Φυσικά πρώτες ύλες. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Σταματάνε οι πρώτες ύλες, σταματά και η παραγωγή: Π.χ. αντισηπτικά και μάσκες, που βρίσκονται και στην επικαιρότητα, δεν χρειάζονται πρώτη ύλη; Και συνεχίζουμε με τρόφιμα, συσκευασίες για τρόφιμα, μεταλλικά μέρη μηχανών παραγωγής, ανταλλακτικά, και πάει λέγοντας… 

Σε κάποιες χώρες που σταμάτησαν ή ελάττωσαν την παραγωγή ορυχεία και μεταλλεία, τα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον ήδη περιγράφηκαν πριν παρθούν τα μέτρα αυτά, τα οποία αποτελούν και την ύστατη λύση. Αν σε μια χώρα σταματήσει η παραγωγική δραστηριότητα το πλήγμα θα είναι μεγάλο. Ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, η οποία προέρχεται από οικονομική κρίση, η ζημιά ίσως είναι και ανεπανόρθωτη.

Ούτως ή άλλως, είμαστε σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες, διότι κινηθήκαμε άμεσα. Προς το παρόν πανελληνίως οι θάνατοι λόγω ιού αυξάνονται με αργό ρυθμό και τα κρούσματα δεν εμφανίζουν εκθετική αύξηση. Ειδικά στην Χαλκιδική δεν έχει παρουσιαστεί ούτε ένα κρούσμα – και ευχόμαστε έτσι να παραμείνει. 

Ζητήθηκε από την Ελληνικός Χρυσός να μας πει τι κάνει για να προφυλάξει τους ανθρώπους και τον τόπο από τον φονικό ιό, και η εταιρεία απάντησε. Για όσους δεν διάβασαν τα μέτρα, αλλά και για αυτούς που ήδη τα… ξέχασαν, μπορούν να τα διαβάσουν εδώ:

Επιπλέον, στο προσωπικό έχουν σταλεί αναλυτικές οδηγίες για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, σχετικά με την προστασία τους και την πρόληψη διασποράς. Βαρύνουσα σημασία δίνεται στον καθοριστικό παράγοντα της προσωπικής ευθύνης του κάθε εργαζόμενου για την προστασία των συναδέλφων και των συμπολιτών του, με την εσωτερική επικοινωνία συγκεκριμένων βημάτων που ορίζουν την καθημερινή ενδεδειγμένη συμπεριφορά στον τομέα της Υγείας και της Ασφάλειας. Στο ίδιο πλαίσιο, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν τακτική ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις  σχετικά με τον κορωνοϊό, τα κυβερνητικά μέτρα αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται από την εταιρεία βάσει των συνθηκών.,

Και η εταιρεία διαβεβαιώνει πως παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης αναπροσαρμόζοντας το σχεδιασμό της όπου χρειάζεται, παρέχοντας τακτική ενημέρωση στους εργαζομένους μας και την τοπική κοινωνία.

Ποιο θα είναι αλήθεια το κέρδος αν κλείσουν τα μεταλλεία για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα; Πρώτα θα καταρρεύσει η τοπική οικονομία – και ειδικά τώρα που προβλέπεται ένα καταστροφικό από άποψης τουρισμού Πάσχα και καλοκαίρι–, και στη συνέχεια θα καταρρεύσει εν μέρει και η τοπική κοινωνία, ειδικά στα Μαντεμοχώρια που συνεισφέρουν περισσότερο στο εργατικό δυναμικό των μεταλλείων, αλλά και στην δευτερεύουσα οικονομία που ανθεί γύρω από την μεταλλευτική.

Να ανακεφαλαιώσουμε τους λόγους για τους οποίους τα μεταλλεία ΔΕΝ πρέπει να κλείσουν; 

  1. Όσον αφορά τον κορωνοϊό, έχουν ληφθεί όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφαλείας –και παραπάνω μάλιστα–, και τηρούνται με ευλαβική συνέπεια.
  2. Δεν υποχρεούνται να κλείσουν από την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία αν υπήρχε κίνδυνος θα το προέβλεπε.
  3. Από οικονομικής άποψης είναι η σανίδα σωτηρίας για την περιοχή
  4. Στην Χαλκιδική δεν έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα ούτε ένα κρούσμα 
  5. Όλοι οι εργαζόμενοι ελέγχονται καθημερινά (γεγονός που δεν θα συνέβαινε αν έκλειναν τα μεταλλεία).
  6. Παρ’ όλες τις γλαφυρές περιγραφές που κυκλοφορούν σε ανεύθυνους ιστότοπους, η αλήθεια είναι πως οι υπογείτες δεν συγχρωτίζονται (τυχόν φωτογραφίες που θα δείτε αφορούν περασμένες εποχές, προ κορωνοϊού).

Πάντως, αν τα ορυχεία έκλειναν, είναι σχεδόν σίγουρο πως οι ίδιοι που φωνάζουν σήμερα να κλείσουν θα έβγαιναν μπροστάρηδες και υπέρμαχοι των μεταλλωρύχων που «χάνουν τα μεροκάματα»!!!

Δεν ζητά κανείς ειδική μεταχείριση. Αν η κατάσταση ξεφύγει και φτάσει στο να κλείσουν οι παραγωγικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και να παγώσει η οικονομία, μοιραία θα ακολουθήσουν και τα μεταλλεία. 

Προσωπικά, δεν θέλω να πιστεύω πως υπάρχουν άνθρωποι που εύχονται να συμβεί κάτι τέτοιο…