ΙΕΡΙΣΣΟΥ: ”ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΟΥΜΕ…”

Με λαμπρότητα και μέσα σε κλίμα κατάνυξης η Μεγάλη Παναγία της Χαλκιδικής γιόρτασε ανήμερα την Πρωτοχρονιά την Περιτομή του Κυρίου μας και τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας Βασιλείου του Μεγάλου, που η Εκκλησία μας τιμά καθε 1η Ιανουαρίου.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής του Όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας του Μ. Βασιλείου προέστη ο κυριάρχης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού , Αγίου Ορους και Αρδαμερίου κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ , πλαισιούμενος υπό των Παν.Αρχιμ.

π. Χριστοδούλου Στυλιανού , του και εκλεκτού εφημερίου του Ιερού Ναού Μ. Παναγίας και π.Νικόδήμου Δράκου , πνευματικών τέκνων του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως π.Ιγνατίου Ριγανά ,του Αιδ.Οικ. Πέτρου Ασβεστόπουλου , εφημερίου του Ιερού Ναού και των Ιερολογιωτάτων Διακόνων του π.Θεοκλήτου Παρδάλη και π.Κωνσταντίνου Ισαακίδη.

Τον ευμεγέθη Ιερό Ναό , τον τόσο φροντισμένο κατά τη λειτουργική τάξη και ευπρέπεια και καταστόλιστο με επίκαιρη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση , με επίκεντρο το έλατο , υπερεπλήρωσε απο άκρου εις άκρον ο ευλογημένος Λαός του Θεού απο πολύ πρωί , με επικεφαλής τον Βουλευτή κ. Απόστολο Πάνα , τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ.Στυλιανό Βαλλιάνο , τους Αντιδημάρχους κ.κ Γεώργιο Κούκο , Νικόλαο Αυγερινό και Γεώργιο Θαλασσινό , την Περιφερειακή Σύμβουλο κα. Κατερίνα Ζωγράφου , τους Δημοτικούς Συμβούλους κα. Μαριλένα Ζαμάνη και κ.κ. Γεώργιο Λαμπράκη , Ευριπίδη Ατζιαμή , τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνο Πασχάλη , τους Τοπικούς Συμβούλους κες. Άννα Μαύρου και Γραμματική Παπαοικονόμου και κ.Νικόλαο Ταμβαρέσκο , τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπιρεσιών κ.Δημήτριο Ταραζά , τον τ.Αντιδήμαρχο κ.Ιωάννη Μητροφάνη κ.α.

Στο κηρυγμά του ο Σεβασμιώτατος , αφού ανεφέρθη στη Δεσποτική εορτή της Περιτομής του Κυρίου και τη μνήμη του Μεγάλου Θεολόγου και Πατρός της Εκκλησίας μας Αγίου Βασιλείου , παρετήρησε ότι τα γεγονότα αυτά και ιδίως η θεολογία του Μεγάλου Βασιλείου μας διδάσκουν οτι η χριστιανική μας πίστη δεν είναι θρησκεία , αλλά είναι Ευαγγέλιο και Εκκλησία!

Και τούτο το συνέδεσε με το ασεβές τόλμημα μερίδος νεολαίας μας στην Αργολίδα , που την Παραμονή των Χριστουγέννων , αφου ανέβασαν την πάνσεπτη εικόνα του Κυρίου απο το Σινά , παραχαραγμένη και βαμμένη ξεδιάντροπα με θηλυπρεπή χρώματα και μακιγιάζ , κάλεσαν τους συνομηλίκους τους σε ένα «αμαρτωλό» ρεβεγιόν , που το ονόμασαν «παρτάρα» ,πάρτυ Χριστουγεννιάτικο δηλαδή , καθυβρίζοντας και υποτιμώντας , δηλαδή ,τόσο το Θεανδρικό Πρόσωπο του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού , όσο και την αμώμητη πίστη μας στο Πρόσωπό Του!

Ο Σεβασμιώτατος με πατρική γλυκύτητα , αλλα και με την πρέπουσα αυστηρότητα κάλεσε τα νέα μας πιο πάνω παιδιά , να καταλάβουν μέν οτι έχουμε Ελευθερία και Δημοκρατία στη Ελλάδα , αλλά οτι υπερέβησαν δε κάθε όριο σεβασμού και αξιοπρέπειας προσβάλλοντας βάναυσα την Ορθόδοξη πίστη της καθολικής πλειοψηφίας του Λαού μας , που ανέμενε τη Γέννηση του Σωτήρος!

Τόνισε ,λοιπόν, ο Δεσπότης οτι Ορθόδοξη πίστη σημαίνει Εκκλησία και Ευαγγέλιο!Διευκρίνισε δε οτι ο Απόστολος Παύλος στην πρός Γαλάτας του Επιστολή διακήρυξε : «Γνωρίζω δὲ ὑμῖν, ἀδελφοί, τὸ εὐαγγέλιον τὸ εὐαγγελισθὲν ὑπ’ ἐμοῦ ὅτι οὐκ ἔστι κατὰ ἄνθρωπον·οὐδὲ γὰρ ἐγὼ παρὰ ἀνθρώπου παρέλαβον αὐτὸ οὔτε ἐδιδάχθην, ἀλλὰ δι’ ἀποκαλύψεως Ἰησοῦ Χριστοῦ», δηλαδή , «Σας γνωστοποιώ δε , αδελφοί ,οτι το Ευαγέλιο που κηρύχτηκε σε σας απο μένα , δεν είναι επινόημα ανθρώπου.Γιατί, οχι μόνο οι λοιποί Απόστολοι, αλλά και εγώ δεν παρέλαβα αυτό απο άνθρωπο, αλλά το παρέλαβα κατ’ευθείαν δι’ αποκαλύψεως του Θεού ,ο οποιος αμέσως μου φανέρωσε και μου αποκάλυψε τον Ιησού Χριστό» (Γαλ.Α’ 11-12)!

Και συνέχισε ο ομιλητής : «Εμείς στην Εκκλησία κηρύσσουμε και αποδεχόμαστε το Ευαγγέλιο, όπως ο Ευαγγέλιστης Λουκας μας διαβεβαιώνει , “…καθὼς παρέδοσαν ἡμῖν οἱ ἀπ᾿ ἀρχῆς αὐτόπται καὶ ὑπηρέται γενόμενοι τοῦ λόγου… ”,δηλαδή , “…καθώς μας το παρέδωσαν με την προφορική τους διδασκαλία εκείνοι , που απο την αρχή του μεσσιανικού έργου του Σωτήρος έγιναν αυτόπτες μάρτυρες και υπηρέτες του κηρύγματός του…”(Λουκ Α΄2)».

Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος: «Κύροι, δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στην πίστη μας και στο Ευαγγέλιο για να σας αρέσουμε! Σεβόμαστε τις επιλογές και τα πιστεύω σας και σας αγαπάμε και σας δεχόματε όπως είστε με όλη μας την καρδία! Αλλα δεν δεχόμαστε προσβολή στην πίστη μας και στο Ευαγγελιο και στο πρόσωπο του Χριστού μας , του τελείου Θεού που έγινε και άνθρωπος τέλειος , δηλαδή εναθρώπησε για χάρη μας! Δεν θα αρνηθούμε τα

Χριστούγεννα , τη διδασκαλία, τα θαύματα , τη Μεταμόρφωση , τη Σταύρωση , την Ταφή , την Ανάσταση και την Ανάληψη του Χριστού μας για να αρέσουμε στη “θρησκεία του ορθού λόγου” ή “του άθεου κι απρόσωπου ανθρωπισμού”!Καταλάβετέ το , παρακαλούμε! »

Κατόπιν ψάλθηκε Δοξολογία, κόπηκε η Βασιλόπιτα και ακολούθησε λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και αποτμήματος του Ιερού Λειψάνου του Αγίου ανα την Κωμόπολη της Μεγάλης Παναγιας , επ΄ ευλογία του Λαού .

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο: 

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com/, Από την Ιστοσελίδα της Μητροπόλεως, 1/1/2020]