ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 2020

Πάει και αυτή η χρηματιστηριακή χρονιά. Ολοκληρώθηκε με εξαιρετικές αποδόσεις σχεδόν σε όλο το εύρος των χρηματοπιστωτικών αγορών, πολλές από τις οποίες μάλιστα ήταν διψήφιες.

Κάποιες αγορές μάλιστα όπως οι ΗΠΑ και η Ελβετία αποχαιρέτησαν το 2019 αγκαλιά σχεδόν με τα ιστορικά τους υψηλά. 

Κάποιες άλλες, κυρίως οι ασιατικές, με σοβαρή απόκλιση, αν και ο απολογισμός του έτους είναι θετικός.

Στην Ευρώπη είχαμε μια επίσης εξαιρετική χρονιά, αλλά νέα ιστορικά υψηλά δεν είδαμε. 

Οι σοβαρές αποκλίσεις από τα ιστορικά υψηλά ανήκουν στον Νότο, ενώ όσο ανεβαίνουμε πιο βόρεια γίνονται ολοένα και μικρότερες, με τη Γερμανία να απέχει μόλις 2,5% από τα ιστορικά υψηλά που μας έδωσε πριν έναν χρόνο. 

Οι προσδοκίες για το 2020 όπως θα αναλύσουμε και εκτεταμένα στα αφιερώματα που θα έχουμε όλα τα σαββατοκύριακα του Ιανουαρίου είναι θετικές. 

Μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών αποκλείει με σχετική βεβαιότητα την πιθανότητα μιας μεγάλης πτώσης, ακόμα και του βεληνεκούς εκείνης του 2018, όταν είχαμε το αποκορύφωμα της εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ και Κίνας.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι τα ρίσκα ενδεχόμενης ύφεσης έχουν περιοριστεί σημαντικά και προβλέπουν βελτίωση των οικονομικών προοπτικών για τις περισσότερες βιομηχανικές χώρες. 

Άλλωστε ακόμα και σε διαφορετική περίπτωση, οι Κεντρικές Τράπεζες θα αναλάβουν κατά τα συνήθη, την γνωστή τους δράση.

Η FED δεν αποκλείεται να προχωρήσει και εντός του 2020 σε μείωση των επιτοκίων, ενώ η ΕΚΤ έχει ήδη από το 2019 περάσει το μήνυμα ότι θα υπάρξει συνέχιση της ιδιαίτερα χαλαρής νομισματικής πολιτικής. 

Επιπλέον, η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει καταστήσει σαφές ότι αναμένει δημοσιονομική στήριξη από τις εθνικές κυβερνήσεις προκειμένου να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη. 

Όλα αυτά τα «μηνύματα» είναι ευνοϊκά για τις χρηματαγορές.

Ακόμα όμως και με τη σιγουριά της υποστήριξης των Κεντρικών Τραπεζών, η αισιοδοξία είναι αρκετά συγκρατημένη.

Ο λόγος είναι ότι δύσκολα το 2020 θα ξεπεράσει τα ρεκόρ του 2019, πόσο μάλλον από τη στιγμή που αρκετές αβεβαιότητες παραμένουν στο τραπέζι.

Για παράδειγμα, η χρονιά ξεκινάει με ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα στις βρετανικές εκλογές με τη νίκη των Συντηρητικών, αλλά συμφωνία για τους όρους του Brexit ακόμα δεν έχουμε.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα ολοκληρώνουν τη Φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας, αλλά εκκρεμούν οι φάσεις 2 και 3 που είναι και οι πιο σημαντικές, άρα και οι πιο σύνθετες και χρονοβόρες.

Για πολλούς αναλυτές όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος αποσταθεροποίησης έγκειται στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου.

Σύμφωνα με την JPMorgan, ο αμερικανικός προεκλογικός αγώνας ενδέχεται να οδηγήσει καταναλωτές, επιχειρήσεις και επενδυτές σε στάση αναμονής στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Επομένως, μέχρι η κάλπη να βγάλει το εκλογικό της αποτέλεσμα, θα έχουμε άλλον έναν λόγο αναβολής επενδύσεων από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου, ο οποίος θα αναμένει τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου να καθορίσει το οικονομικό περιβάλλον όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για πολλές οικονομίες.

Για το 2020 λοιπόν, σχεδόν κανένας αναλυτής δεν προβλέπει διψήφια ποσοστά αύξησης. 

Οι περισσότεροι μάλιστα περιμένουν τα κέρδη στις κεφαλαιαγορές να περιοριστούν σημαντικά. 

Βέβαια λόγω των ιστορικά και απελπιστικά χαμηλών επιτοκίων, συνιστούν στους επενδυτές να ρίξουν το βάρος στις μετοχές.

Επισημαίνοντας όμως ότι το 2020 ίσως δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να στραφούν αρχάριοι μικροεπενδυτές στα χρηματιστήρια….

Συγκρατημένα αισιόδοξοι λοιπόν….. καλή χρονιά να έχουμε!!!!

 

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, της Μαίρης Βενέτη, 1/1/2020]