ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΙ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διευκολύνει ξένους επενδυτές, να προσελκύσει ξένα κεφαλαία και να δημιουργήσει πλούτο και ευημερία για όλους τους Έλληνες με τρόπο βιώσιμο που σέβεται το περιβάλλον, υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη Σαγκάη, η οποία έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. 

«Έχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι επέλεξα, πράγματι, μόλις τον τέταρτο μήνα που είμαι Πρωθυπουργός της Ελλάδας να έλθω στην Κίνα, να ηγηθώ της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής για αυτή την πολύ σημαντική έκθεση, για να σηματοδοτήσω με αυτό τον τρόπο την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδω στις διμερείς σχέσεις μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Έχετε κάνει και εσείς πολλές μνείες στις ομιλίες σας για την εγγύτητα των δύο πολιτισμών μας, εγγύτητα η οποία χάνεται στο βάθος των αιώνων. Σηματοδοτεί όμως, πιστεύω, σε πολιτιστικό υπόβαθρο, την ιδιαίτερη σημασία αυτής της σχέσης», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας πρότεινε τη διεύρυνση της συνεργασίας και ανέφερε ότι θα μπορούσε να καθιερωθεί ένα πολιτιστικό έτος Ελλάδας – Κίνας το οποίο θα συνδέεται και με τον τουρισμό, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια πρόταση που συνδέει τη ναυπήγηση πλοίων από Έλληνες στην Κίνα με οφέλη για την ελληνική οικονομία.

«Η επίσκεψή σας δίνει νέα ώθηση στη στρατηγική μας συνεργασία», υπογράμμισε ο Σι Τζινπίνγκ.

Και πρόσθεσε: «Η έκθεση της Σαγκάης είναι ένα βήμα για να ανοίξει η αγορά της Κίνας στον υπόλοιπο κόσμο. Η Κίνα κάλεσε την Ελλάδα να είναι τιμώμενη χώρα σε αυτή την έκθεση για να μπορέσετε και εσείς να προωθήσετε τα δικά σας προϊόντα. Η Κίνα χαίρεται για την Ελλάδα που επωφελείται από αυτή την ευκαιρία. Είναι μια κατάσταση από την οποία κερδίζουν και οι δύο χώρες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε επίσης ότι επί Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα έκανε άνοιγμα στην αγορά της Κίνας.

«Η δική μου παράταξη, η ΝΔ, ξεκίνησε πολιτικά το μεγάλο οικονομικό άνοιγμα της χώρας στην Κίνα. Χαίρομαι τώρα που ως πρωθυπουργός θα μπορέσω να πάω αυτή την οικονομική σχέση σε ξεχωριστό επίπεδο. Οι ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας ειναι πολλές και σημαντικές», υπογράμμισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επένδυση της Cosco.

«Είχα νωρίτερα την ευκαιρία να πάω στην Cosco, να συζητήσω με τον πρόεδρό της και να επιβεβαιώσω την απόλυτη προσήλωσή μας στην εξαιρετικά σημαντική επένδυση. Είχαμε δεσμευτεί ότι εντός δυο μηνών θα εγκρίνουμε το master plan. Το κάναμε. Είναι μια εμβληματική επένδυση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για την οικονομική συνεργασία Ελλάδας – Κίνας, ο κ. Μητσοτάκης, αφού ανέφερε ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχουν ναυπηγηθεί πάνω από 1.000 πλοία από Έλληνες πλοιοκτήτες αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων πρόσθεσε: «Στην εφοδιαστική αλυσίδα των πλοίων είναι σημαντικό να δούμε Ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη τεχνογνωσία σε τροφοδοσία πλοίων και μπορούν να συνεργαστούν με κινέζικα ναυπηγεία ώστε να ανοίξει και με αυτόν τον τρόπο αυτή η αγορά. Θα είναι win-win λύση για Έλληνες παραγωγούς, για τα Κινέζικα ναυπηγεία και για τους Έλληνες πλοιοκτήτες φυσικά, οι οποίοι θα εξακολουθούν να ναυπηγούν τα πλοία τους στην Κίνα».

Στο κλείσιμο της συνάντησης οι δύο ηγέτες ανανέωσαν το ραντεβού τους στην Αθήνα, κατά την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί 10 ως 12 Νοεμβρίου. Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί επίσημα το Πεκίνο.

Συνάντηση και με τον πρόεδρο της Bank of China

Λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κίνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Bank of China, Liu Liange, η οποία ανοίγει εντός του Νοεμβρίου το πρώτο της υποκατάστημα στην Αθήνα προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της πράσινης οικονομίας και της ενέργειας

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr, 4/11/2019]