ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500 ΜΑΘΗΤΕΣ ΞΕΝΑΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος θα εγκαινιάσει επίσημα την Κυριακή 27 Οκτωβρίου την Έκθεση «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος». Μεγάλος Χορηγός της Έκθεσης η «Ελληνικός Χρυσός» και Χορηγός Επικοινωνίας είναι η Voria.gr

Περισσότεροι από 500 μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της Θεσσαλονίκης ξεναγήθηκαν στην Έκθεση «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος» την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της, στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσαλονίκης (ΑΜΦΙΘ), ενώ το ενδιαφέρον καθημερινά αυξάνεται.

Σημαντική, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι η συνεισφορά των φοιτητών του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ που συμμετέχουν εθελοντικά στις ξεναγήσεις και ενημερώνουν τους επισκέπτες για τα ορυκτά και τις χρήσεις τους. Συγκεκριμένα 20 εθελοντές ξεναγοί φοιτητές, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, καθώς και υποψήφιοι διδάκτορες έχουν αναλάβει το σημαντικό έργο της ενημέρωσης των επισκεπτών για τα εκθέματα και τα αντικείμενα της Έκθεσης. Παρά το ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμά τους και τις υποχρεώσεις στο Πανεπιστήμιο, αφιερώνουν από τον ελεύθερο χρόνο τους για να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο κοινό και τους επισκέπτες της έκθεσης «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος».

Οι φοιτητές εκπαιδεύτηκαν σε ειδικά σεμινάρια από την Γεωλόγο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας κ. Χριστίνα Γιαμαλή και από τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας, κ. Βασίλη Μέλφο. Το Τμήμα Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών είναι από τα παλαιότερα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ιδρύθηκε το 1929. Από τότε έχει εκπαιδεύσει χιλιάδες φοιτητές σε μεγάλο αριθμό αντικειμένων όπως η τεκτονική, οι σεισμοί, τα υπόγεια νερά, τα τεχνικά έργα, το περιβάλλον, τα απολιθώματα, τα σπήλαια, το κλίμα, τα ορυκτά και τα κοιτάσματα.

Όπως αναφέρει ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ κ. Βασίλης Μέλφος η εκπαίδευση και η έρευνα που γίνεται σε θέματα που αφορούν τα κοιτάσματα ευγενών, βασικών και σπανίων μετάλλων, τα βιομηχανικά και λατομικά πετρώματα, τους υδρογονάνθρακες και την χρήση των ορυκτών από τους Καθηγητές του Τομέα Ορυκτολογίας-Πετρολογίας-Κοιτασματολογίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Με βάση τις γνώσεις που λαμβάνουν κατά την διάρκεια των σπουδών τους οι εθελοντές ξεναγοί της Έκθεσης ανέλαβαν αυτό το έργο και είναι πρόθυμοι να συζητήσουν και να απαντήσουν σε ερωτήσεις των επισκεπτών.

Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος θα εγκαινιάσει επίσημα την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 την Έκθεση «ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ» και «ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ» που διοργανώνουν το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ).

Πρόκειται για μία έκθεση εξαιρετικού ενδιαφέροντος με πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και εικαστικές προεκτάσεις. Τα ορυκτά αποτελούν μέρος της ζωής των ανθρώπων. Χωρίς αυτά δεν ζούμε, αφού βρίσκονται παντού γύρω μας, είτε στο φαγητό που τρώμε, τις μετακινήσεις, την επικοινωνία μας, την εργασία, την σύγχρονη τεχνολογία, την τέχνη και σε πολλαπλές μορφές της καθημερινότητάς μας αλλά και των επιστημών του μέλλοντος.

Η έκθεση αυτή δημιουργήθηκε από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με τη συνδρομή του ΣΜΕ και παρουσιάζεται στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας  Θεσσαλονίκης στο νέο κτήριο στο λιμάνι (Προβλήτα Α΄).

Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του ΑΠΘ και του ΣΜΕ, ο οποίος έχει και την οργανωτική φροντίδα της Έκθεσης.

Παράλληλα με τα εκθέματα υπάρχει προβολή βίντεο και ξεναγήσεις όπου παρουσιάζεται η ιστορία των ορυκτών σε κάθε εποχή από την αρχαιότητα έως σήμερα και πώς αυτά συνδέονται με τη σύγχρονη τεχνολογία, αλλά και την εξέλιξη της επιστήμης.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την οικονομική συνδρομή του ΣΜΕ και εταιρειών μελών του στη Βόρεια Ελλάδα. 

Διάρκεια έκθεσης:  Έως τις 31 Μαΐου 2020

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 9.30-14.30 (επισκέψεις σχολείων), 17.00-20.00

Σάββατο & Κυριακή: 12.00 – 15.00, Είσοδος δωρεάν

Λόγω της εκδήλωσης μεγάλου ενδιαφέροντος από Διευθυντές σχολείων της Θεσσαλονίκης , για την επίσκεψη των σχολείων προτείνεται να επικοινωνούν εγκαίρως, ώστε να  οργανωθούν οι ώρες των ξεναγήσεων στην έκθεση:

-Τηλεφωνικά : 2310 227225 (Epi Direct), 2310 556189 (ΑΜΦΙΘ)

– Αποστολή email: info@epidirect.gr (υπόψιν κας Λήδας Παπαδοπούλου και κας Βάσως Μιδούχα).

[ΠΗΓΗ: https://www.voria.gr, 14/10/2019]