ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΚΑΡΔΙΑΣ – ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Προσωρινό «λουκέτο» έχει μπει εδώ και λίγες ημέρες στο Ορυχείο Καρδιάς καθώς, όπως είχε γράψει το energypress, προς το παρόν δεν μπορεί να συνεχιστεί η εξορυκτική δραστηριότητα.

Το πρόβλημα που οδήγησε στην προσωρινή παύση εργασιών από τις 15/8 είναι το εξής: ενώ η τομή εξόρυξης λιγνίτη προς την Ποντοκώμη έχει πλέον φτάσει στην επαρχιακή οδό Κοζάνης-Πτολεμαΐδας, υπάρχει πρόβλημα με την αδειοδότηση των έργων που απαιτούνται για την κατασκευή της παρακαμπτήριας οδού για το τμήμα της παλιάς επαρχιακής οδού που θα πρέπει να τεθεί εκτός κυκλοφορίας για να συνεχιστεί η εξόρυξη.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν άμεση επίπτωση και στους εργαζομένους στο Ορυχείο.

Συγκεκριμένα, για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου έχει τεθεί σε υποχρεωτική άδεια σημαντικό μέρος των εργαζομένων του Ορυχείου.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν λήξει η υποχρεωτική άδεια, οι εργαζόμενοι της πρωινής βάρδιας θα επανέλθουν στο Ορυχείο Καρδιάς, εργαζόμενοι για τη συντήρηση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων. Αντίθετα, μέρος των εργαζομένων από το σύστημα φυλακών (βαρδιών) θα μετακινηθεί από την 1η Σεπτεμβρίου και για ένα δίμηνο (μέχρι τέλη Οκτωβρίου) στο Ορυχείο Μαυροπηγής, ενώ οι υπόλοιποι θα περάσουν στην πρωινή βάρδια. 

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι η κατάσταση στο Ορυχείου Μαυροπηγής ήταν ούτως ή άλλως δύσκολη για τους εργαζομένους, κυρίως εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, γεγονός που μεταξύ άλλων είχε ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του εξοπλισμού να παραμένει ανενεργό εδώ και αρκετό καιρό. 

Η σχετική ανακοίνωση με την οποία η διοίκηση του ΛΚΔΜ είχε ενημερώσει το προσωπικό του Ορυχείου Καρδιάς ανέφερε τα εξής:

«Το Ορυχείο Καρδιάς για αντικειμενικούς λόγους αναγκάζεται σε μερική παύση της λειτουργίας του, περίπου από τις 15 Αυγούστου 2019 έως τα τέλη Οκτωβρίου 2019.

Ταυτόχρονα, το Ορυχείο Μαυροπηγής χρειάζεται επειγόντως ενίσχυση στην επάνδρωση του παγίου εξοπλισμού του, προκειμένου να συνεχίσει τις εργασίες αποκάλυψης και παραγωγής λιγνίτη.

Το διάστημα αυτό θα αξιοποιηθεί για την πληρέστερη συντήρηση του Εξοπλισμού και των υποδομών του Ορυχείου.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, όποιος συνάδελφος από το σύστημα φυλακών, επιθυμεί τη μετακίνησή του, στο Ορυχείο Μαυροπηγής για διάστημα 2 μηνών, από 1-9-2019 έως 31-10-2019 να το δηλώσει μέσω προσωπικού εγγράφου στη γραμματεία του Ορυχείου.

Τονίζεται ότι η μετακίνηση θα ισχύει αυστηρά για το παραπάνω διάστημα και όλοι όσοι μετακινηθούν θα επιστρέψουν αυτόματα στις θέσεις τους, στις 1-11-2019.»

[ΠΗΓΗ: https://energypress.gr, της Γιάννας Παπαδημητρίου, 22/8/2019]