ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΓΙΩΡΓΟΥ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν στις  20/2/2019 στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κος Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κος Ιωάννης Γιώργος παρουσιάζοντας Το κοινωνικό έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την υλοποίηση των δράσεων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Με κεντρικό μήνυμα «Κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη» ο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το κοινωνικό έργο της.  

Σύμφωνα με τον κο Α. Τζιτζικώστα στόχος είναι «…να μην αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας μόνο, όσο υπάρχει ανάγκη, όσο υπάρχουν ευάλωτοι και αδύναμοι συμπολίτες μας, υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας…Μία από τις πιο σημαντικές δράσεις υποστήριξης και ενίσχυσης των συμπολιτών μας, που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, είναι το Πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους, το οποίο φροντίσαμε να αξιοποιήσουμε έγκαιρα και σωστά, παρέχοντας άμεσα τα τρόφιμα και τα βασικά είδη ανάγκης σε εκείνους που τα χρειάζονταν. Δημιουργήσαμε σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα ισχυρές Κοινωνικές Συμπράξεις, και μαζί με τους εταίρους μας ολοκληρώσαμε πρώτοι σε όλη την Ελλάδα το Πρόγραμμα για τα δύο προηγούμενα έτη»

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως επικεφαλής της Κοινωνικής Σύμπραξης, με το Δήμο Πολυγύρου, το Δήμο Ν. Προποντίδας, το Δήμος Σιθωνίας, το Δήμο Κασσάνδρας, το Δήμο Αριστοτέλη καθώς και τις Μητροπόλεις Κασσάνδρας και Ιερισσού, σχεδίασε και υλοποίησε το Πρόγραμμα με βάση αποκλειστικά και μόνο τις τοπικές ανάγκες και προτεραιότητες, του νομού Χαλκιδικής.

Για την πράξη ΤΕΒΑ Ι 2015 – 2016 κάθε οικογένεια από τις 1200, έλαβε τρόφιμα συνολικής ποσότητας 119 kg/lit, βρεφική τροφή περίπου 23 kg για κάθε βρέφος και βασικά είδη ατομικής υγιεινής, καθώς και είδη οικιακής καθαριότητας συνολικής ποσότητας 24 lit, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική οικογενειακού προϋπολογισμού.

Για τη νέα περίοδο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΤΕΒΑ ΙΙ 2018 – 2019 ε αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 1400 οικογένειες και ο προγραμματισμός αφορά στις ίδιες ομάδες προϊόντων (τροφίμων, βρεφικής τροφής και βασικών ειδών προσωπικής υγιεινής αλλά και οικιακής καθαριότητας) καθώς και σε ακόμα περισσότερες δράσεις υποστήριξης των οικογενειών, των παιδιών και των ευάλωτων πολιτών, όπως:

 • Ημερίδες από ειδικούς επιστήμονες του κλάδου υγείας.
 • Λειτουργία Τηλεφωνικού Κέντρου για εξειδικευμένες συμβουλές από επιστημονικό προσωπικό.
 • Λειτουργία Κινητής Μονάδας Ενημέρωσης, ειδικά εξοπλισμένης και στελεχωμένης με ειδικούς επιστήμονες του κλάδου υγείας.
 • Κοινωνικά Φροντιστήρια και Ενισχυτική Διδασκαλία για παιδιά και ενηλίκους.
 • Εκπαιδευτικά Σεμινάρια και Δράσεις Δημιουργικής Απασχόλησης.

Ένας και μόνο ένας, είναι ο στόχος και σε αυτή τη δεύτερη φάση του Προγράμματος ΤΕΒΑ: Να αξιοποιηθούν γρήγορα και σωστά οι πόροι που εξασφαλίσθηκαν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, με τις δράσεις του ΤΕΒΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:

 • Εξασφάλισε τους απαραίτητους πόρους για τη λειτουργία 8 «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» και τη λειτουργία των Ανοικτών Κέντρων Ημέρας και των Υπνωτηρίων αστέγων.
 • Χρηματοδότησε 7 δομές «συμβουλευτικών κέντρων και ξενώνων κακοποιημένων γυναικών»,
 • Δημιούργησε 38 Κέντρα Κοινότητας, ένα σε κάθε Δήμο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
 • Στήριξε και ενίσχυσε τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία.
 • Υποστήριξε 14.000 γονείς με διάθεση θέσεων για τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, όπως επίσης και 450 γονείς παιδιών με αναπηρία, με θέσεις σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας.
 • Ξεκίνησε ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα για τους συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας, την Παροχή Υπηρεσιών Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων.
 • Χρηματοδότησε την κατασκευή του κτηρίου για τα παιδιά με σύνδρομο down.
 • Ολοκλήρωσε παρεμβάσεις σε 351 ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης που εξυπηρετούν 4.000 παιδιά με αναπηρία.
 • Υποστήριξε τη «Σχολή Γονέων» και το «Κέντρο Θηλασμού» και τα προγράμματα επανένταξης πρώην κρατουμένων, την εκστρατεία ενημέρωσης για την Υιοθεσία, αλλά και την εκστρατεία ενημέρωσης ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση.

Δείτε εδώ το βίντεο:

[ΠΗΓΗ: http://aetoshal.blogspot.com/, Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπαδόπουλος, 21/2/2019]