ΞΕΡΑΤΕ ΠΩΣ ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ «ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ»;

Πολυμέτωπη επίθεση στην επένδυση βρίσκεται εν εξελίξει, «συμπτωματικά» την ίδια στιγμή που εκπρόσωποι της διοίκησης της μητρικής Eldorado Gold βρίσκονται στην Αθήνα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση.

Έτσι, από τη μία έχουμε έξαρση του θέματος με το περίφημο σεισμικό ρήγμα της Ιερισσού και το φράγμα τελμάτων και από την άλλη θυμηθήκαμε τα «αρχαία» στις Σκουριές, δηλαδή, όπως μας πληροφορεί το Παρατηρητήριο που ανησυχεί για την… πολιτιστική μας κληρονομιά, «η αρχαία μονάδα επεξεργασίας χαλκού, στο κέντρο του χώρου ανοιχτής εξόρυξης (open pit), όπου έχουν εντοπιστεί ευρήματα του 2ου αι. π.Χ. και παλαιότερα, όπως οι δύο βράχοι (εξάρματα)».

Έτσι, οι «δύο βράχοι (εξάρματα)», υπολείμματα εκκαμίνευσης, παραλληλίζονται σύμφωνα με την antigold επιχειρηματολογία με το ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα, το ιερό της Αγροτέρας Αρτέμιδος, την Κνωσό (!), κ.λπ. Διαβάστε το απόσπασμα:

«Η εκποίηση του αρχαιολογικού χώρου του Ελληνικού στην εταιρεία Lamda Developement, η απαξίωση του αρχαιολογικού χώρου του ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα από την εταιρεία Jermyn Real Estate, η εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση του ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδας και πολλοί άλλοι χώροι, σε διάφορες περιοχές, αποτελούν παραδείγματα της ίδιας αντιμετώπισης. Αποκορύφωμα αυτή της εμπορευματοποίησης ήταν η ένταξη στο υπερταμείο χιλιάδων μνημείων, ανάμεσα στα οποία ήταν ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, ο Λευκός Πύργος, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και η Ροτόντα, μία απόφαση που η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να ανακαλέσει δεδομένης της δίκαιης αντίδρασης και αγανάκτησης των τοπικών κοινωνιών και του κινήματος για την προστασία των ιστορικών μνημείων».

Και σαν να μην έφτανε αυτό, αντίστοιχα παραδείγματα λέει εκποίησης ιστορικών μνημείων υπάρχουν σε όλο τον πλανήτη με πιο πρόσφατο το παράδειγμα της πλήρους τουριστικοποίησης της περιοχής των Τσιάπας στο Μεξικό, όπου όπως καταγγέλλουν οι Ζαπατίστας, εκατοντάδες μνημεία των Μάγιας κινδυνεύουν με εκποίηση σε τουριστικούς κολοσσούς.

Ακριβώς δηλαδή η περίπτωση των Σκουριών…

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, στήνουμε στη Θεσσαλονίκη άλλο ένα antigold πανηγυράκι-εκδήλωση με τίτλο  «Από τις Σκουριές και τα Αρχαία Στάγειρα έως το Μεξικό»!!! Το διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης και ο Πολιτιστικός και μορφωτικός σύλλογος Μπουμπουλίνα… Και βέβαια θα μιλήσουν ο Μάκης Σταύρου, Ιστορικός / Σύμπραξη για τα ιστορικά μνημεία, ο Κώστας Σισμανίδης, Αρχαιολόγος/ Διδάκτορας κλασικής αρχαιολογίας, η γνωστή «αρχαιολόγος» Μαρία Καδόγλου, Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και ο έτερος «αρχαιολόγος» Δημήτρης Καραθανάσης, Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης…

Και ξέρετε γιατί κάνουμε αυτή την εκδήλωση- antigold πανηγυράκι; Διότι «Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, προφανώς και δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια. Αντίθετα καλούμε κινήματα, φορείς, συλλογικότητες για τη κοινή συγκρότηση ενός μετώπου, όχι μόνο για την προστασία, αλλά και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς».!!!

Να είστε όλοι εκεί… Μπορεί να παρευρεθεί και ο υποψήφιος Δήμαρχος Τόλης Παπαγεωργίου και να μπορέσετε να ζητήσετε αυτόγραφο, ή να φωτογραφηθείτε μαζί του.