ΑΥΤΟΨΙΑ ΥΠΕΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

 

Τριήμερη επίσκεψη στα μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός σε Ολυμπιάδα και Στρατώνι Χαλκιδικής προγραμματίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος από τις 18 έως και τις 21 Δεκεμβρίου, πραγματοποιώντας ελέγχους στη θέση Κοκκινόλακας και στις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην Ολυμπιάδα, με σκοπό να διαπιστωθεί η αναγκαιότητα έγκρισης του συμπληρωματικού προσαρτήματος της τεχνικής μελέτης.

Η επίσκεψη γίνεται από τριμελής επιτροπή της διεύθυνσης Μεταλλευτικών & Ενεργειακών Ορυκτών, με επικεφαλής τον προϊστάμενο του τμήματος κ. Βασίλη Γεωργογιάννη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κοκκινόλακας στο δήμο Αριστοτέλη, είναι ο χώρος που συγκεντρώνονται τα εξορυκτικά απόβλητα όλων των μεταλλείων. Αποτελεί δε άλλο ένα σημείο διαφωνίας μεταξύ υπουργείου και της Ελληνικός Χρυσός, σε σχέση με τις παρεμβάσεις που έγιναν στην περιοχή κατά παρέκκλιση των περιβαλλοντικών όρων. Ο λόγος είναι ότι η Eldorado Gold προχώρησε σε αλλαγή του τρόπου στεγάνωσης του χώρου απόθεσης με λύση που χαρακτηρίζει βέλτιστη αλλά που δεν προβλεπόταν από την ΜΠΕ, με αποτέλεσμα το ΥΠΕΝ να έχει διατυπώσει σοβαρές αντιρρήσεις.

Σημειώνεται ότι για τον Κοκκινόλακα υπάρχει προσφυγή από τις συλλογικότητες της Χαλκιδικής στο ΣτΕ για ακύρωση της προσωρινής έγκρισης απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων με το επιχείρημα ότι εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον.

Πριν λίγες εβδομάδες, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Ελλάδος της Eldorado Gold, κ. Χρήστος Μπαλάσκας είχε αναφέρει ότι ο χώρος λειτουργεί σήμερα πιλοτικά, με προσωρινή άδεια που εκπνέει στα τέλη του έτους. Εφόσον δεν αναθεωρηθεί ή δεν δοθεί η άδεια υπάρχει κίνδυνος να μην λειτουργήσουν τα μεταλλεία στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.pentapostagma.gr/, 11/12/2018]