ΓΙΑΤΙ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ €300 ΕΚΑΤ. Η BLACKROCK – ΤO ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Ουδείς από την κυβέρνηση κατάφερε να πείσει την BlackRock για το εάν η επένδυσή της, ύψους 300 εκατ. ευρώ, θα είναι ασφαλής και κυρίως, για το εάν θα κατορθώσει να την ολοκληρώσει. Και με δεδομένες τις περιπτώσεις της Eldorado Gold, όπως και άλλων αδειοδοτημένων έργων στην Ελλάδα, που δεν έγινε ποτέ δυνατό να υλοποιηθούν, στο Λονδίνο αποφάσισαν να βγάλουν οριστικά την Ελλάδα από τον χάρτη των επενδυτικών προορισμών τους στον τομέα του real estate.

Στα κεντρικά γραφεία της BlackRock real estate στο Λονδίνο δεν δυσκολεύτηκαν να αποφασίσουν για το μέλλον της επένδυσης των 300 εκατ. ευρώ, που αφορά την κατασκευή του εμπορικού πολυχώρου Academy Gardens στην Αθήνα. Η απόφαση της αποεπένδυσης από την Ελλάδα, ήταν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Capital.gr, μονόδρομος για τον βραχίονα ακινήτων του αμερικανικού fund, με επικεφαλής τον Chris McCormack. Μπορεί δηλαδή, η Artume, η, ελεγχόμενη από την Blackrock, εταιρεία ειδικού σκοπού να έχει εξασφαλίσει-έστω με μεγάλη καθυστέρηση- το σύνολο των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, όμως, αυτό δεν υπήρξε ικανή συνθήκη για να κρατήσει το αμερικανικό fund στην Ελλάδα.

Aπό το 2007 έως σήμερα, η αυστραλιανών συμφερόντων MGPA και η BlackRock (εξαγόρασε το 2013 την MGPA) έχουν δαπανήσει περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ, για την αγορά της έκτασης Μουζάκη και όμορου αυτής ακινήτου, τέλη μεταβίβασης, δαπάνες κατεδαφίσεων, εκπόνηση μελετών κτλ. Και θα έπρεπε να επενδύσουν επιπρόσθετα κεφάλαια, έως 300 εκατ. ευρώ, για να κατασκευάσουν το Academy Gardens, σε ένα απόλυτα εχθρικό περιβάλλον για το έργο, αλλά και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας να παραμένουν σαθρά.

Το πωλητήριο…

Ως εκ τούτου, η BlackRock real estate προχώρησε στην πώληση του οικοπέδου 24 στρεμμάτων, στην αμερικανικών συμφερόντων Hines, που εγκαινίασε την παρουσία της, τον Ιούνιο του 2017, στην χώρα μας με την αγορά του ξενοδοχείου Athens Ledra. Το ακίνητο, που αποτιμάται προς 9,2 εκατ. ευρώ, πωλήθηκε στην Hines αρκετά χαμηλότερα, με το τίμημα να τοποθετείται περίπου στα 7 εκατ. ευρώ, όπως αποκαλύπτει το Capital.gr.

H πώληση του οικοπέδου σηματοδοτεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τους τίτλους τέλους για το έργο της υλοποίησης του πολυχώρου στο οικόπεδο επί της Λεωφόρου Κηφισού και της οδού Ηρούς, που θα δημιουργούσε 2.000 θέσεις εργασίας. Οδηγεί και στους τίτλους τέλους της εταιρείας Artume, η οποία θα λυθεί, δεδομένου ότι το μοναδικό στοιχείο ενεργητικού της ήταν το ακίνητο στον Κηφισό.

…και η επόμενη μέρα

Η υλοποίηση ενός διαφορετικού σχεδίου ανάπτυξης στο οικόπεδο της πρώην κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη θα αποτελούσε χρονοβόρο εγχείρημα, απαιτώντας έναν νέο αδειοδοτικό ανήφορο. Κι αυτό επειδή η άδεια δόμησης που θα ήταν δυνατόν να ληφθεί για το οικόπεδο θα πρέπει να αφορά μόνον την υλοποίηση εμπορικού πολυχώρου.

Άλλωστε, τα δύο Προεδρικά Διατάγματα, που εκδόθηκαν μέσα στη χρονιά, για τον καθορισμό των όρων δόμησης τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων και την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στην Ακαδημία Πλάτωνος αφορούν αποκλειστικά το Academy Gardens. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει υπογράψει με την Artume μνημόνιο συνεργασίας για την υλοποίηση αντισταθμιστικών δράσεων από την εταιρεία.

Με τα δεδομένα αυτά, ένα από τα εφικτά, ως ένα βαθμό, σενάρια αξιοποίησης της έκτασης, θέλουν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σε τμήμα του οικοπέδου να υλοποιηθεί κατάστημα πολυεθνικού ομίλου λιανικής, που επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία του στα Δυτικά προάστια. Για την ώρα όμως, ούτε ο εν λόγω όμιλος ούτε η Hines έχουν καταλήξει στον τρόπο αξιοποίησης της έκτασης. Η τελευταία δεν αναμένεται να βιαστεί, καθώς κατάφερε να αγοράσει σε πολύ χαμηλή τιμή ένα ποιοτικό οικόπεδο, που το 2007 περιήλθε στην κυριότητα της Artume προς 37 εκατ. ευρώ.  

Τα… αριστερά αντανακλαστικά

Πριν από περίπου 14 μήνες, η BlackRock real estate είχε αποφασίσει να αναστείλει την υλοποίηση του project. Η αποκάλυψη, τότε, της σχετικής εξέλιξης από το Capital.gr είχε προκαλέσει αναταράξεις και σε πολιτικό επίπεδο, οδηγώντας το υπουργείο Περιβάλλοντος, να ολοκληρώσει, το περασμένο καλοκαίρι, τη συνεισφορά του, για την εκκίνηση της επένδυσης. Συνυπέγραψε, δηλαδή, τότε το δεύτερο απαιτούμενο Προεδρικό Διάταγμα, γεγονός που επέτρεψε στην BlackRock real estate να προχωρήσει στην έκδοση άδειας δόμησης.

Ωστόσο, ουδείς από την κυβέρνηση κατάφερε να πείσει την BlackRock για το εάν η επένδυσή της, ύψους 300 εκατ. ευρώ, θα είναι ασφαλής και κυρίως, για το εάν θα κατορθώσει να την ολοκληρώσει. Και με δεδομένες τις περιπτώσεις της Eldorado Gold, όπως και άλλων αδειοδοτημένων έργων στην Ελλάδα, που δεν έγινε ποτέ δυνατό να υλοποιηθούν, στο Λονδίνο αποφάσισαν να βγάλουν οριστικά την Ελλάδα από τον χάρτη των επενδυτικών προορισμών τους στον τομέα του real estate.

Άλλωστε, ο Chris McCormack είχε συνειδητοποιήσει, τουλάχιστον, από το 2013 ότι η Ελλάδα δεν  είναι ιδιαίτερα φιλόξενος επενδυτικός προορισμός. “Σε όλο τον κόσμο, οι αποφάσεις λαμβάνονται γρήγορα, την στιγμή που στην Ελλάδα ακόμη και για απλές υποθέσεις, τα πράγματα είναι δύσκολα” έχει δηλώσει στο Capital.gr.

Την ίδια στιγμή, όπως πληροφορείται το Capital.gr, η αιφνίδια -πλην προμελετημένη- απόφαση της BlackRock δεν προκάλεσε ικανοποίηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Όχι τόσο επειδή μία μεγάλη επένδυση ακυρώνεται, αλλά κυρίως διότι το αρμόδιο υπουργείο, “τσαλακώνοντας” το αριστερό προφίλ του, έφερε σε πέρας την αδειοδότηση του έργου, κάτι που καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε καταφέρει.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 10/12/2018]