«ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ» ΕΞΙ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΤΗΣ ELDORADO GOLD

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο προϋπολογισμό των νέων πρότζεκτ τα οποία παραμένουν παγωμένα αγγίζει το 1 δις δολάρια!

Το θέμα της επένδυσής της Eldorado Gold στη Χαλκιδική παραμένει στάσιμο, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Άντορ Λιπς, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια στρόγγυλής τράπεζας με θέμα «Οι ορυκτές πρώτεs ύλες ως βασικός μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία», που έγινε χθες στο περίπτερο των ΗΠΑ, στους χώρους της 83ηε ΔΕΘ, ο Α. Λιπς είπε ότι υπάρχει τεράστια δυναμική στον τομέα του ορυκτού πλούτου στην Ελλάδα, ο οποίος ποιοτικά είναι παγκόσμιας κλάσης.

«Παρ’ όλα αυτά, η επένδυση στη Χαλκιδική συναντά δυσκολίες, παραμένει στάσιμη και είμαστε δυσαρεστημένοι γι’ αυτό» ανέφερε, προσθέτοντας ότι έξι πρότζεκτ τα οποία είναι ώριμα και έτοιμα από την πλευρά της Eldorado Gold για να εκτελεστούν στην περιοχή βρίσκονται «στον αέρα», καθώς περιμένουν αδειοδοτήσεις από τις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Eldorado Gold, η εταιρεία έχει επενδύσει έως σήμερα στην Ελλάδα 1,5 δισ. δολάρια, δημιουργώντας άμεσα και έμμεσα 2.000 θέσεις εργασίας. Ο προϋπολογισμός των νέων πρότζεκτ τα οποία παραμένουν παγωμένα αγγίζει το 1 δισ. δολάρια, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν άλλες 2.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας.

«Θέλουμε έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη από την κυβέρνηση για να δούμε και εμείς πώς θα προχωρήσουμε στο μέλλον» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών αποτελούν καταλυτικό παράγοντα που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της Ελλάδας

Μιλώντας στο ίδιο τραπέζι, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στάθηκε στο ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών για την Ελλάδα και αναφέρθηκε στις ιδιωτικοποιήσει στον τομέα της ενέργειας, στο λιμάνι τηε Αλεξανδρούπολης και στα ναυπηγεία, σημειώνοντας πως μεγάλοι Αμερικανοί επενδυτές αναζητούν τρόπους να συνεργαστούν με ελληνικές εταιρείες και να επωφεληθούν από την αξία που μπορεί να προσφέρει η χώρα μας.

Για την ανάγκη ενός σαφούς και σταθερού νομοθετικού πλαισίου στον τομέα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου στη χώρα έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού επιμελητηρίου Κ. Κατσιγιάννης. «Τις δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να τις τηρούν όλες οι κυβερνήσεις και οι εμπλεκόμενοι. Και η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου είναι θέμα παιδείας» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ.

Κατσιγιάννης.

Σε 18 δισ. αποτιμά την αξία του ορυκτού πλούτου (χρυσός, ψευδάργυρος, μόλυβδος) στη Βόρεια Ελλάδα ο καθηγητής του ΕΜΠ Γ. Πασπαλιάρης. «Η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να πετάξει στα σκουπίδια έναν τέτοιο πλούτο» δήλωσε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Την ίδια ώρα η ζήτηση τσιμέντου στην Ελλάδα το 2017 ήταν ίδια με αυτή του 1960 ανέφερε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ Δ. Χανής.

[ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, του Τίμου Φάκαλη, 11/9/2018]