ΣΕ ΦΟΥΛ ΡΥΘΜΟΥΣ Η ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Στη νέα κυνηγετική περίοδο που ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες και η οποία εισέρχεται πλέον στο βασικό της στάδιο, με την έναρξη της θήρας και για τα τριχωτά θηράματα, αλλά και σε ζητήματα που σχετίζονται με το θηραματικό πλούτο και τη διαχείρισή του, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή στα γραφεία της Ε’ ΚΟΗ, ο πρόεδρος του ΔΣ Νίκος Παπαγρηγορίου.

Μία νέα κυνηγετική περίοδος ξεκίνησε στη χώρα μας και από τις 15 Σεπτεμβρίου εισέρχεται στον βασικό της πυρήνα, με την έναρξη της περιόδου θήρας και για τα τριχωτά θηράματα.

«Μετά από αρκετά χρόνια προσπαθειών της κυνηγετικής οικογένειας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι παλινωδίες της Πολιτείας σε διάφορα θέματα που καθορίζουν την άσκηση θήρας στη χώρα μας, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, πως βρισκόμαστε σε ένα καλό σημείο, ώστε να βλέπουμε το μέλλον της αγαπημένης δραστηριότητας, με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Δε μπορούμε φυσικά να παραγνωρίσουμε τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν και στην άσκηση της θήρας, αλλά και σε διαδικαστικά ζητήματα, που επιχειρούμε, από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να επιλύσουμε» σημείωσε στις δηλώσεις του.

Η νέα κυνηγετική περίοδος που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, ευχήθηκε ο κ. Παπαγρηγορίου να είναι μία χρονιά χωρίς το παραμικρό ατύχημα, χωρίς τον παραμικρό τραυματισμό συναδέλφου κυνηγού ή άλλου πολίτη.

Η ασφάλεια της σωματικής ακεραιότητας των συναδέλφων μας κυνηγών και του καθενός ξεχωριστά, πρέπει να αποτελεί πρώτιστο μέλημα για κάθε έναν κυνηγό, που κινείται στους κυνηγότοπους, σημείωσε.

Η Ρυθμιστική Απόφαση που καθορίζει την περίοδο άσκησης της θήρας, όπως επίσης τα θηρεύσιμα είδη και τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό θηραμάτων ανά έξοδο, υπογράφτηκε αρκετά νωρίς και έχει δοθεί η δυνατότητα στο σύνολο των μελών της κυνηγετικής οικογένειας να ενημερωθεί για το τι ισχύει για κάθε θήραμα.

Ο πληθυσμός των αγριόχοιρων

Τα τελευταία χρόνια, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές υπάρχει ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και στη δική μας περιφέρεια, με τον υπερπληθυσμό των ημίαιμων αγριόχοιρων, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Παπαγρηγορίου.

Η Πολιτεία στη φετινή Ρυθμιστική δίνει τη δυνατότητα για μεγαλύτερο αριθμό κάρπωσης των αγριόχοιρων ανά έξοδο, ενώ σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στις καλλιέργειες, προχώρησε στην πρόβλεψη για τη σύσταση ομάδων εκδίωξης των αγριόχοιρων από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

«Το συγκεκριμένο μέτρο κινείται μεν προς τη θετική κατεύθυνση, πλην όμως ο χρόνος δεν ήταν επαρκής, ώστε να κινηθούν οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να φτάσουμε στην σύσταση και ενεργοποίηση των ομάδων αυτών, όπως και τελικά αποδείχθηκε» σημείωσε και πρόσθεσε πως «το πρόβλημα, όπου υφίσταται, όπως είναι για παράδειγμα η περιοχή του Παρακαλάμου ή του Καλπακίου, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, ενδεχομένως και με την λήψη πρόσθετων μέτρων, σε περιοχές, όπου υπάρχει υπερπληθυσμός κι εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες των Διευθύνσεων Δασών».

Ο υπερπληθυσμός του λύκου

Για το πρόβλημα υπερπληθυσμού του λύκου, σημείωσε: «Ευελπιστούμε επίσης και κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε η Πολιτεία να ασχοληθεί περισσότερο ενεργά και με άλλα με προβλήματα που απασχολούν την κυνηγετική οικογένεια και όχι μόνο, όπως είναι η αύξηση του αριθμού των λύκων και συνακόλουθα η θανάτωση σκύλων δίωξης από αυτούς». Ήδη κατά την περίοδο της εκγύμνασης των σκύλων έχουμε πολλά περιστατικά και πολλές καταγγελίες από κυνηγούς για ένα φαινόμενο που προβληματίζει ιδιαίτερα. «Δεν έχουμε να κάνουμε με μία συνηθισμένη συμπεριφορά του άγριου ζώου, αλλά δεν έχουμε και κάποια επίσημη ενημέρωση από την Πολιτεία για το εάν συμβαίνει κάτι, αν έχει μελετηθεί κάτι. Αυτό που ζητάμε, είναι να υπάρξει προσοχή από την Πολιτεία στο συγκεκριμένο θέμα, για να πληροφορηθούμε επισήμως και υπεύθυνα, εάν έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο υβριδισμού ή με κάτι άλλο» τόνισε.

Τέλος, έστειλε μήνυμα για μια ακόμα φορά στους λαθροκυνηγούς. «Θέλουμε να απευθύνουμε προς το σύνολο των μελών της κυνηγετικής οικογένειας ένα σαφές μήνυμα και μία προειδοποίηση ταυτόχρονα, προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, το Σώμα, που συγκροτήθηκε από τους έλληνες κυνηγούς, που χρηματοδοτούν τη λειτουργία της και την ενίσχυσή της σε μέσα και εξοπλισμό, θα βρίσκεται στη διάθεση όλων, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα που προσβάλλουν την κυνηγετική οικογένεια και προκαλούν ζημιά στο φυσικό περιβάλλον. Ο ρόλος της Θηροφυλακής δεν είναι η καταστολή, αλλά να λειτουργεί προληπτικά και με την φυσική της παρουσία, να βρίσκεται καθημερινά στο πεδίο άσκησης της δραστηριότητάς μας, και να ελέγχει την τήρηση και τον σεβασμό στους κανόνες και την κυνηγετική νομοθεσία».

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com, 15/9/2018]