ELDORADO GOLD: “ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ – ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΜΕ ΦΙΛΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ”

Η Eldorado Gold με χθεσινή ανακοίνωση της επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο το εξώδικο αίτημα της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός προς το Ελληνικό δημόσιο για αποζημίωση ύψους 750.000.000 ευρώ εξαιτίας της αντισυμβατικής συμπεριφοράς του απέναντι στην εταιρεία.

Ως γνωστόν, η αντισυμβατική συμπεριφορά του δημοσίου για την επενδύτρια εταιρεία στο κοιτασματολογικό δυναμικό της ΒΑ Χαλκιδικής εστιάζεται στο ζήτημα της άνευ προηγουμένου χρονικής καθυστέρησης έγκρισης αδειών σε ότι αφορά το επενδυτικό εγχείρημα των Σκουριών.

Πρόκειται για καθυστερήσεις που υπερβαίνουν την καλή πίστη, όσο και την κοινή λογική, καθώς ξεπερνούν τα 2 χρόνια, ενώ θα έπρεπε οι άδειες να έχουν εγκριθεί το αργότερο μέσα σε 2 μήνες με σοβαρές συνέπειες στον προγραμματισμό της επένδυσης, οι οποίες αναπόφευκτα δημιουργούν υπερβάσεις στον οικονομικό προϋπολογισμό της, όπως βεβαίως και σημαντικές μειώσεις στα αναμενόμενα κέρδη της εταιρείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η αίτηση πληρωμής είναι εξωδικαστική και δεν κινεί δικαστικές διαδικασίες.

«Η αίτηση αποτελεί προσπάθεια επίλυσης του θέματος με το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς σχετίζεται με δαπάνες που προκύπτουν από καθυστερήσεις αδειοδότησης στο έργο μας στις Σκουριές. H Eldorado δρούσε πάντα κατά τρόπο συνεπή, για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης για την υπεύθυνη ανάπτυξη των Σκουριών. 

Ελπίζουμε ότι το θέμα αυτό μπορεί να επιλυθεί με φιλικό τρόπο χωρίς να χρειαστεί να πάρει το δρόμο της διαιτησίας», δήλωσε o George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold.

Η απάντηση του ΥΠΕΚΑ ήταν στο ίδιο κλίμα της παρελκυστικότητας που το χαρακτηρίζει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά με μια… αισιόδοξη πτυχή προς το τέλος της, υποστηρίζοντας πως “θα εξετάσει το αίτημα της εταιρείας…”

[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.com, 19/9/2018]