ΞΕΚΙΝΑ “ΚΑΥΤΟ” ΤΡΙΜΗΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

“Καυτό” αναμένεται το επόμενο τρίμηνο για εργασιακό, συντάξεις και επιδόματα. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει σειρά εκκρεμοτήτων στα πεδία αυτά προκειμένου να προχωρήσει η 4η αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής.

Αποσαφήνιση της έννοιας της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, αλλαγές στο θεσμό της Μεσολάβησης –Διαιτησίας, περαιτέρω μεταρρύθμιση των κοινωνικών επιδομάτων και απονομή των εκκρεμών συντάξεων είναι τα βασικά “μέτωπα’” του υπουργείου Εργασίας σε σχέση με την τρέχουσα αξιολόγηση του Μνημονίου.

Το υπ. Εργασίας πρέπει να προχωρήσει σε βαθιές τομές στα παραπάνω πεδία στο τρίμηνο Μαρτίου –Μαΐου και πιο συγκεκριμένα:

  • -Ο Μάρτιος είναι ο κρίσιμος μήνας για τα εργασιακά (αποσαφήνιση της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συμβάσεων και του ρόλου του ΟΑΕΔ).
  • -Ο Απρίλιος είναι ο αποφασιστικός μήνας για να επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι για το Ασφαλιστικό (απονομή νέων συντάξεων και εφάπαξ).
  • -Τέλος ο Μάιος είναι ο κρίσιμος μήνας για τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στα Κοινωνικά Επιδόματα.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η κυβέρνηση θα πρέπει:

  • -Να εισαγάγει, τον ερχόμενο Μάρτιο, ένα βιώσιμο διοικητικό σύστημα για την εκτίμηση της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Σημειώνεται πως τον περασμένο Ιούνιο, η κυβέρνηση ψήφισε την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων μετά το πέρας του Μνημονίου (σ.σ. Αύγουστος 2018). Αυτό σημαίνει πως οι όροι των κλαδικών συμβάσεων θα ισχύουν υποχρεωτικά και για τα μη μέλη των κλαδικών εργοδοτικών ενώσεων. Ωστόσο για να γίνει αυτό, οι θεσμοί ζητούν να ξεκαθαρισθούν, πρώτα, οι όροι σύμφωνα με τους οποίους μπορεί μία κλαδική εργοδοτική ένωση να αντιπροσωπεύει το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου.

  • -Να θεσπίσει, επίσης το Μάρτιο,  μέτρα για τη Μεσολάβηση και Διαιτησία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται πως με προηγούμενα μνημονιακά μέτρα, καταργήθηκε η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων ή των εργοδοτών στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Έτσι μόνο με συμφωνία και των δύο πλευρών θα μπορούσε να γίνει μία τέτοια προσφυγή στον ΟΜΕΔ. Ωστόσο, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική αυτή τη μνημονιακή διάταξη. Η αποσαφήνιση του ρόλου του ΟΜΕΔ είναι αξεδιάλυτη δεμένη με την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

  • -Να υπολογίσει και να καταβάλλει, έως τον Απρίλιο, όλες τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις με βάση αιτήσεις που έγιναν το 2016,  το 30% των κύριων συντάξεων με βάση αιτήσεις  που έγιναν το 2017, αλλά και τουλάχιστον 13.800 επικουρικές συντάξεις τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μεταξύ 1.1.2015 – 31.12.2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας, μέχρι τον ερχόμενο  Ιούνιο –Ιούλιο, θα έχουν απονεμηθεί 15.000 έως 20.000 νέα εφάπαξ, 68.000 νέες κύριες συντάξεις και

  • -Να εφαρμόσει τις ακόλουθες δράσεις στο μέτωπο των κοινωνικών επιδομάτων:
  1. Εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για τη λειτουργική αξιολόγηση της αναπηρίας από τον τρέχοντα μήνα και θέσπιση της εφαρμογής ενός πανεθνικού προγράμματος τον ερχόμενο Μάιο.
  2. Μεταρρύθμιση των μεταφορικών επιδομάτων το Μάιο.
  3. Θέσπιση συστήματος στεγαστικών επιδομάτων το Μάρτιο.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, του Δημήτρη Κατσαγάνη, 27/2/2018]