ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΦΑΝΤΟΥ

Μία ακόμη, ενδεχομένως ύστατη, προσπάθεια να επιταχυνθεί η επένδυση εκτιμώμενου ύψους 300 εκατ. ευρώ στην περιοχή Άφαντου της Ρόδου, βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα.

Αν και οι πλειοδότες, έπειτα από την υλοποίηση του σχετικού διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, για την αξιοποίηση έκτασης 1,8 χιλ. στρεμμάτων στην περιοχή για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ και την ανάπτυξη ξενοδοχείων και τουριστικών κατοικιών, έχουν αναδειχθεί από τον Ιούλιο του 2014, ουδεμία πρόοδος έχει υπάρξει.

Τότε, οι εταιρείες M.A.Angeliades Inc. (του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Μερκούριου Αγγελιάδη) και Aegean Sun Investments (του Κύπριου επιχειρηματία Νικολή Νικολαΐδη) ανακηρύχθηκαν ως προτιμητέοι επενδυτές, προσφέροντας συνολικά τίμημα ύψους 42,1 εκατ. ευρώ.

Το επενδυτικό σχήμα προωθούσε την υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες τουριστικές αναπτύξεις στην ευρύτερη περιοχή, ύψους 300 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων υψηλών προδιαγραφών και πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών, με συνολική δόμηση που δεν θα ξεπερνά τα 151.000 τ.μ. Παράλληλα, στην έκταση του γκολφ (530 στρέμματα) θα λειτουργούσε ένα καινούργιο γήπεδο με σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις.

Ο διαγωνισμός εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το σχέδιο ανάπτυξης υπεγράφη από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ το ΕΣΧΑΔΑ δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Ωστόσο, η εμπλοκή του Υπουργείου Πολιτισμού, επί υπουργίας Μπαλτά, που έσπευσε να αναοριοθετήσει τον αρχαιολογικό χώρο του Ερημοκάστρου που αποτελεί μέρος της έκτασης, ανέστειλε κάθε πρόοδο της επένδυσης.

Ακολούθησε μια κοπιώδης, αλλά αργή, προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος που ανέκυψε. Με πρωτοβουλία του ΤΑΙΠΕΔ προωθήθηκε η σύνταξη ενός Μνημονίου Συνεργασίας και Συναντίληψης μεταξύ του Ταμείου και του Υπουργείου Πολιτισμού, στα πρότυπα του Ελληνικού. Το Μνημόνιο μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΥΠΟΟ υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο και έχει ήδη κοινοποιηθεί στους επενδυτές.

Μεταξύ άλλων καθορίζει το πλαίσιο για τη διαχείριση και προστασία ευρημάτων που ενδέχεται να εντοπιστούν και προβλέπει τη διεξαγωγή αρχαιολογικών διερευνητικών τομών στην έκταση προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη τυχόν αρχαιοτήτων. Παρόλα αυτά αναμένεται ακόμη η έγκριση από το ΥΠΠΟ των αρχαιολόγων που θα επιβλέψουν τις εργασίες. Σημειωτέον πως τα έξοδα για τις αρχαιολογικές έρευνες επωμίζεται στο σύνολό τους το ΤΑΙΠΕΔ.

Εφόσον ξεκινήσει να υλοποιείται το Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης και δεν προκύψουν νέα εμπόδια, θα ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή των συμβάσεων αγοραπωλησίας μετοχών και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής. Σε διαφορετική περίπτωση, η επένδυση κινδυνεύει.

Σημειώνεται πως με κατά καιρούς δημόσιες τοποθετήσεις τους οι υποψήφιοι επενδυτές, ο Ελληνοαμερικανός Μερκούριος Αγγελιάδης (M.A.Angeliades Inc.) και ο Κύπριος επιχειρηματίας Νικολής Νικολαϊδης (T.N. Aegea Sun Investments Limited) έχουν προειδοποιήσει πως εάν τελικώς δεν εξευρεθεί λύση, τότε θα αποχωρήσουν από το project, ζητώντας αποζημίωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Φεβρουάριο θα ξεκινήσουν οι τομές για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αξιόλογα ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια, εφόσον δεν προκύψουν τέτοια, θα εκπονηθεί μελέτη τεκμηρίωσης που θα επιβεβαιώνει ότι μπορεί να υλοποιηθεί το πλάνο του επενδυτή.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, του Νίκου Χρυσικόπουλου, 24/1/2018]