ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ… Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Άποψη του υπουργείου Ανάπτυξης: Επιχειρήσεις που εκφράζουν συμφέροντα των μετόχων τους δεν απασχολούν την κυβέρνηση… Θέλετε κι άλλα ωραία;

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με τη σειρά. Κι ας καμαρώσουμε την κατάντια μας ως οικονομία και με την πρώτη φορά αριστερά στην Ελλάδα…

Φεύγει άλλη μια μεγάλη βιομηχανική επιχείρηση, με 40χρονη ιστορία στη χώρα μας. Η Πίτσος (BSH Hellas), δεμένη με τα θεμέλια της βιομηχανικής Ελλάδας για δυο γενιές. Μεταφέρει την παραγωγή της στην Τουρκία.

Και τι απαντάει το υπουργείο Ανάπτυξης στην ερώτηση, των ανέργων και όλου του λαού γιατί, βρε παιδιά, χάνουμε τις βιομηχανίες μας;

Απαντάει, εγγράφως μάλιστα “…Οι επιχειρηματικές κινήσεις μεμονωμένων επιχειρήσεων εκφράζουν τη στρατηγική και τα συμφέροντα των μετόχων τους και δεν μπορεί σε αυτό το επίπεδο να απασχολούν την κυβέρνηση” (Capital.gr αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του συναδέλφου Δημήτρη Δελεβέγκου).

Άκουσον… Άκουσον… Κατά το υπουργείο Ανάπτυξης δεν είναι υπόθεση της Πολιτείας ότι χάνονται οι βιομηχανίες και αυξάνεται κατακόρυφα η αποβιομηχάνιση και η ανεργία στη χώρα μας.

Δεν είναι υπόθεση της κυβέρνησης οι λόγοι που οδηγούν μια βιομηχανία να τα βροντάει χάμω, μετά από 40 χρόνια, και να πηγαίνει στην Τουρκία.

Υπόθεση της κυβέρνησης όμως είναι τι θα απογίνουν όσοι μπήκαν με ρουσφέτια και με κομματικές σημαίες στις ΔΕΚΟ που τώρα ιδιωτικοποιούνται. Αυτόν τον αγώνα δίνει ο κομισάριος Ενέργειας Γ. Σταθάκης για λογαριασμό της ΓΕΝΟΠ τώρα που η ΔΕΗ πωλείται με το κομμάτι…

Υπόθεση της κυβέρνησης είναι μόνο η αστυνόμευση της βιομηχανίας. Η δύσκολη ζωή των επενδυτών. Αρκεί να δείξουμε στους χαχόλους ότι εμείς δεν είμαστε με το κεφάλαιο… με την ολιγαρχία… με την ελιτ.

Και για να μην υπάρξει η ελάχιστη αμφιβολία για την αστυνόμευση, το υπουργείο Ανάπτυξης δηλώνει (επίσης εγγράφως) ότι ρίξαμε και ένα πρόστιμο 19.320 ευρώ στην Πίτσος γιατί την τσακώσαμε με εκπρόθεσμη αίτηση για ανανέωση της άδειας…

Είναι τόσο γελοία όλα αυτά που δεν αντέχουν σε παραπέρα κριτική, σχολιασμό ή αντίλογο για τους εξής συγκεκριμένους λόγους.

Η Πίτσος και η κάθε Πίτσος ή Ελντοράντο μπορεί να φεύγουν επειδή, όντως οι μέτοχοι ψάχνουν περισσότερα κέρδη. Τι κάνει όμως η κυβέρνηση για να μην μείνουμε μόνο με καφετέριες, φαστ-φουντ και τσαγκαράδικα;

Τους έλυσε τα προβλήματα με λογικά κίνητρα για να αποτρέψει την φυγή (και να τους έχει και στο χέρι) ή τους λέει στα τσακίδια όπως στην Ελντοράντο που θα είναι η επόμενη;

Βεβαίως και δεν είναι θέμα αν η Πολιτεία βάζει πρόστιμα σε επιχειρήσεις που έληξε η άδεια λειτουργίας τους. Πολύ καλά κάνει.

Αλλά έχει μαζέψει, το υπουργείο Ανάπτυξης ως τιμωρός…, τις πάνω από 5.000 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν (στην Αττική κυρίως) χωρίς άδεια λειτουργίας;

Και όχι γιατί είναι κομπιναδόροι οι άνθρωποι αλλά δεν βγάζουν άκρη με τη γραφειοκρατία και τα περίπλοκα της νομοθεσίας αδειών που υποτίθεται ότι απλοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης από το 2005!!!

Ποια αξία έχει στην Ελλάδα η άδεια λειτουργίας και η άδεια εγκατάστασης μιας μεγάλης ή μικρής βιομηχανίας (για την έκδοση της οποίας απαιτούνται μέχρι και 2 χρόνια!!!) όταν έχουν την άνεση να την κάνουν κουρελόχαρτο 2-3 επαγγελματίες κομπιναδόροι που τους βάζουν οι ανταγωνιστές να παριστάνουν τους οικολόγους;

Η σοβιετική Ελλάδα της μεταπολίτευσης όπως και η σημερινή Ελλάδα ως Βενεζουέλα των Βαλκανίων δεν θέλει ούτε επενδύσεις ούτε επενδυτές.

Αν τους θέλαμε θα είχαμε κάνει το απλούστερο όλων. Θα είχαμε καταργήσει, πριν 40 χρόνια, και για όλους τους κλάδους τις οικονομίας (μεταποίηση, τουρισμό, υποδομές, αγροτοπαραγωγή) τα αντικίνητρα στις διαδικασίες που ανατρέπουν κάθε επενδυτική πρωτοβουλία.

Θα το είχαμε κάνει τότε που η εθνική παραγωγή είχε επιτακτική την ανάγκη να κρατηθεί ανταγωνιστικά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άφησαν όμως, σαφώς με προφανή σκοπιμότητα, να πηγαινοέρχονται από υπουργείο σε υπουργείο (για τα μάτια) κάποια νομοθετήματα (πάνω από 10 -από το 1995 μέχρι σήμερα-) για δήθεν πάταξη της γραφειοκρατίας που είναι γνωστό γιατί και για ποιους λόγους συντηρείται ως γάγγραινα της οικονομίας. Τα “μαγαζάκια” και τα “παζάρια” για τα πρόστιμα να είναι καλά… σύντροφοι. Και από επενδυτές… τι να τους κάνουμε. Το κράτος να είναι καλά να μοιράζει δουλειές… Και άσε την Πίτσος να κουρεύεται…

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, του Γιώργου Κράλογλου, 30/11/2017]