O TΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ… MARLBORO

Στον κόσμο του Marlboro… ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΑ προσπαθούν να στήσουν ένα αφήγημα για επενδύσεις που οδηγούν την Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή.

Ωστόσο αυτό που αναδεικνύουν οι χθεσινές δηλώσεις του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος είναι η αντιφατική στάση του ίδιου καθώς και υπουργών του απέναντι στις επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην εγχώρια αγορά.

Με αφορμή την έναρξη υλοποίησης επένδυσης στον Ασπρόπυργο ύψους 300.000.000 ευρώ, που θα δημιουργήσει 400 νέες θέσεις εργασίας, ο κ. Τσίπρας αφενός χαιρέτισε και συνεχάρη την πολυεθνική Philip Morris, αφετέρου όμως ανέδειξε και τη διττή στάση που τηρεί απέναντι στον επιχειρηματικό κόσμο, προκαλώντας σύγχυση και ανασφάλεια στο θέμα της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων. Συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι το 2015, όταν η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης τον επισκέφθηκε και του έκανε γνωστή την πρόθεση της βιομηχανίας να επενδύσει 300.000.000 ευρώ. Τότε –εκμυστηρεύθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στους παρευρισκόμενους εργαζομένους και τα στελέχη της εταιρείας στον Ασπρόπυργο–, γύρισε και ρώτησε τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, αναφερόμενος στον επικεφαλής της Παπαστράτος: «Είσαι σίγουρος ότι δεν μας κοροϊδεύει; Και δεν μας κορόιδεψε» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. Η τοποθέτηση αυτή αναδεικνύει και την καχύποπτη στάση τόσο του ίδιου όσο και της κυβέρνησής του απέναντι μάλιστα σε μεγάλες εταιρείες, οι οποίες έχουν δείξει εμπράκτως την εμπιστοσύνη τους στη χώμα και στην ελληνική οικονομία.

Και χθες ο πρωθυπουργός επιδίωξε μεν να δείξει την αλλαγή της συμπεριφοράς απέναντι στις επενδύσεις, με το εγκώμιο που έπλεξε στην καπνοβιομηχανία και στον CEO, καθώς και με την επίκληση στοιχείων που δείχνουν την αύξηση τοποθέτησης ιδιωτικών κεφαλαίων στην οικονομία από την αρχή του χρόνου, εν τούτοις συνεχίζει να αντιμετωπίζει εχθρικά επιχειρήσεις

Τρανταχτό παράδειγμα αυτό της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική. Οι επιλογές αρμόδιων υπουργών των κυβερνήσεων του κ. Τσίπρα απέναντι στην εταιρεία που απασχολεί 2.000 εργαζομένους, όπως και η πρωτοφανής ολιγωρία στις επενδύσεις των υδατοδρομίων φανερώνουν πως το σύνδρομο του κρατισμού παραμένει ριζωμένο στις πολιτικές αντιλήψεις.

Και την ώρα που, όπως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας παραδέχεται, η χώρα και η οικονομία έχουν ανάγκη από επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

 

[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, του Χρήστου Κολώνα, 30/8/2017]