ΚΕΡΚΥΡΑ, ΟΠΩΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ…

Με παρέμβαση δημάρχου, “στοπ” στις μπουλντόζες σε επένδυση 100 εκατ. Ανατριχιαστική ομοιότητα με την επένδυση της ΒΑ Χαλκιδικής…Ο Δήμος αντιδρά στην αδειοδοτημένη επένδυση!

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας προς το εξωτερικό ως επενδυτικός προορισμός και να συνθέσει ένα νέο αφήγημα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, η έναρξη των προκαταρκτικών εργασιών για την δημιουργία πολυτελούς τουριστικού θέρετρου, εξοχικών κατοικιών και μαρίνας, επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ, στην Κέρκυρα εμποδίστηκε σε κλίμα έντασης από εκπροσώπους και υπαλλήλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση και των αστυνομικών αρχών.

Πρόκειται για το γνωστό project που σχεδιάζει να υλοποιήσει στο βόρειο μέρος του νησιού, στην περιοχή “Ερημίτης”, το fund ΝCΗ Capital, έχοντας αποκτήσει το σχετικό δικαίωμα στο πλαίσιο διαγωνισμού που ξεκίνησε να υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ το Μάρτιο του 2012.

Με σημαντική καθυστέρηση, το Δεκέμβριο του 2016 ολοκληρώθηκε η εν λόγω ιδιωτικοποίηση με την υπογραφή της μεταβίβασης του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας “Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Α.Ε.”, η οποία είχε συσταθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για το σκοπό της αξιοποίησης του ακινήτου και την καταβολή της πρώτης δόσης.

Όπως είχε ανακοινωθεί, το οικονοµικό αντάλλαγµα για την απόκτηση του δικαιώµατος της επιφάνειας από την NCH Capital ανήλθε σε 23 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 2,3 εκατ. ευρώ αφορούν σε πιθανή συμμετοχή του ΤΑΙΠΕ∆ στη μελλοντική υπεραξία του ακινήτου µετά από έξι χρόνια. Τέλος, σε 75 εκατ. ευρώ εκτιµάται το σύνολο της επένδυσης για την ήπια ανάπτυξη του ακινήτου κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Προ ημερών, ανετέθη από την NCH σε τεχνικό συνεργείο να προχωρήσει στις πρώτες χωματουργικές εργασίες με σκοπό να γίνει διάνοιξη οδών, να περάσουν τα απαιτούμενα μηχανήματα , να ξεκινήσει η εγκατάσταση του εργοταξίου και να υλοποιηθούν, μεταξύ άλλων, οι πρώτες γεωτεχνικές έρευνες στατικότητας του εδάφους. Ωστόσο, το πρωί του περασμένου Σαββάτου υπήρξε κινητοποίηση αρχικά από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας και εν συνεχεία από το Δήμο Κερκυραίων, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εργασίες, αφού εκτός των άλλων δόθηκε εντολή να φράξει το δρόμο των σκαπτικών μηχανημάτων δημοτικό όχημα.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας ανέφεραν πως έχει δοθεί άδεια από το Δασαρχείο για τις διανοίξεις, ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Καλούδης και ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος επικαλέστηκαν ότι πρόκειται για δημοτικά μονοπάτια για τα οποία δεν έχει δοθεί άδεια από το Δήμο. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της εταιρείας επέμεινε πως τα μονοπάτια δεν είναι δημοτικά, αλλά χαρακτηρισμένα ως δασικά και η αντιδικία κατέληξε στο αστυνομικό τμήμα με εκατέρωθεν προειδοποιήσεις και απειλές για προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Το νέο αυτό σοβαρό συμβάν έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τη γνωστοποίηση περιβαλλοντικού συλλόγου στο νησί, όπως έγκαιρα έγραψε το Capital.gr.,  που εναντιώνεται στην υλοποίηση της επένδυσης ότι έπειτα από υποβολή αναφοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητήθηκε προκαταρκτική έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου. Αν και επισήμως τέτοια ενημέρωση δεν έχει υπάρξει, ο σύλλογος προανήγγειλε και νέες προσφυγές κατά της επένδυσης, παρότι όλες οι προηγούμενες έχουν απορριφθεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη.  

Η πολεμική που έχει δεχθεί η συγκεκριμένη επένδυση, ακόμη και από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, συνεχίζει να προκαλεί εντύπωση καθώς οι αντιδρώντες επιμένουν να αγνοούν πως η έκταση έχει παραχωρηθεί μέσω δημόσιου διαγωνισμού, έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι απαιτούμενες νομικές ενέργειες, δόθηκαν οι προβλεπόμενες άδειες από τις κρατικές υπηρεσίες, η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει εγκρίνει το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης του ακινήτου και τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και συνεχίζονται κανονικά οι ενέργειες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Από την πλευρά τους, όσοι εναντιώνονται στην επένδυση επιμένουν, παρά την απόρριψη των προσφυγών, στα επιχειρήματα περί καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, της τοπικής χλωρίδας και πανίδας κλπ.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο Project αποτελεί την πρώτη άµεση, 100% διεθνή, επένδυση σε δημόσια γη τα τελευταία 15 χρόνια, στην οποία το 52% της έκτασης παραμένει ως έχει και το υπόλοιπο πολεοδομείται με συντελεστή δόμησης μόλις 0,4.

Ο επενδυτής έχει, παράλληλα, δεσμευτεί ότι στη φάση της κατασκευής θα απασχοληθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος επαγγελματίες του νησιού (οικοδόμοι, τεχνικοί, κλπ), ενώ μεγάλο μέρος των υλικών θα γίνει η προμήθειά τους από τοπικές επιχειρήσεις, ενώ στην φάση λειτουργίας της επένδυσης θα απασχοληθούν Κερκυραίοι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι προμήθειες των αναλωσίμων και των τροφίμων θα προέρχονται και από Κερκυραϊκές επιχειρήσεις.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, του Νίκου Χρυσικόπουλου, 29/8/2017]