ΚΙΝΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΚΑΛΟΒΛΕΠΟΥΝ ΤΙΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

Κινέζοι και (από την Ευρώπη) η τσεχική EPH, οι φερόμενοι ως υποψήφιοι για να αγοράσουν τους λιγνίτες της επιχείρησης

Οι Κινέζοι αλλά και ελάχιστοι ευρωπαϊκοί όμιλοι που επιμένουν στους λιγνίτες, όπως η τσεχική Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH) του δισεκατομμυριούχου Daniel Kretinsky φέρεται ότι είναι υποψήφιοι για την αγορά των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα πωληθούν.

Η σχετική λίστα αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως τα τέλη του μήνα, αλλά ήδη κυκλοφορούν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες στο πακέτο που θα πωληθεί είτε ως δύο ξεχωριστές εγκαταστάσεις είτε ως σύνολο περιλαμβάνονται οι δύο μονάδες του Αμυνταίου, η μονάδα Μελίτης I και η άδεια για την κατασκευής της Μελίτης ΙΙ.

Υπενθυμίζεται ότι στο Αμύνταιο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την τροφοδοσία σε λιγνίτη μετά την πρόσφατη κατολίσθηση, ενώ και οι δύο μονάδες είναι προς απόσυρση λόγω περιβαλλοντικής νομοθεσίας και απαιτούνται επενδύσεις άνω των 100.000.000 ευρώ για να συνεχίσουν να λειτουργούν μετά το 2020. Η μονάδα Μελίτης I είναι η πλέον σύγχρονη της ΔΕΗ και η ΓΕΝΟΠ είχε προαναγγείλει ότι το σχέδιο πώλησης θα είναι αιτία πολέμου.

Μικρό καλάθι

Όσο για το σχέδιο κατασκευής της μονάδας Μελίτης ΙΙ, είναι γνωστές οι ανακοινώσεις της διοίκησης της ΔΕΗ για συνεργασία με την κινεζική CMEC, που σκόνταψαν στην κυβέρνηση. Οι τέσσερις μονάδες δεν επαρκούν ώστε να φτάσουμε το 40% του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές. Στη ΔΕΗ, πάντως, δεν πρέπει να προσδοκούν και πολλά έσοδα από την πώλησή τους. Στην ουσία θα πωληθούν ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των δανειστών για άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Μια ιδέα για τα έσοδα δίνει n εμπειρία της Γερμανίας. Προ διετίας η EPH είχε αγοράσει τις μονάδες λιγνίτη που διέθετε στη Γερμανία η σουηδική κρατική εταιρία Vattenfall, αλλά στην ουσία οι Σουηδοί πλήρωσαν για να τις ξεφορτωθούν! Στελέχη της ενεργειακής αγοράς υποστηρίζουν ότι κανένας ευρωπαϊκός όμιλος, πλην των εξειδικευμένων παικτών όπως η EPH, δεν πρόκειται να επενδύσει σε λιγνιτικές μονάδες.

[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, του Φώτη Κόλλια, 04/07/2017]