ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! «ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ» Ο ANTIGOLD ΑΓΩΝΑΣ… ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΔΥΣΦΗΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ!!!

Το διαβάσαμε και δεν πιστεύαμε στα μάτια μας… Το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων δεν διστάζει να δυσφημίσει τον τόπο προκειμένου να «αποδείξει» κάποιο από τα έωλα επιχειρήματά του κατά της εξόρυξης.

Τελευταία κατόρθωμα η απόπειρα να αφαιρεθεί η Γαλάζια Σημαία από την παραλία Στρατωνίου, επειδή, όπως υποστηρίζει σε άλλη μια από τις περίφημες «Αναφορές» του:

«Τμήμα της βραβευμένης παραλίας Στρατωνίου αποτελείται από τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα (τέλματα) που από το 1953 μέχρι το 1983 απέρριπτε απευθείας στη θάλασσα το εργοστασίου εμπλουτισμού μεταλλευμάτων στο βόρειο άκρο του οικισμού. Πλήθος επιστημονικών μελετών έχουν διαπιστώσει σοβαρή ρύπανση του εδαφικού υλικού της παραλιακής ζώνης του Στρατωνίου και των ιζημάτων του θαλασσίου πυθμένα από βαρέα μέταλλα ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Οι ίδιες μελέτες δείχνουν ότι η ρύπανση αυτή δεν έχει επηρεάσει τις υπόλοιπες ακτές κολύμβησης του κόλπου της Ιερισσού. Παρ’ ότι η βιομηχανική μονάδα του Στρατωνίου απορρίπτει πλέον στη θάλασσα μόνο επεξεργασμένα υγρά απόβλητα, τα στερεά απόβλητα που διατέθηκαν εκεί κατά το παρελθόν δεν έχουν εξαφανιστεί, ανιχνεύονται στις ειδικές αναλύσεις και ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά την ανθρώπινη υγεία. Η ρύπανση του όρμου Στρατωνίου συνεχίζεται μέχρι σήμερα καθώς τα υγρά απόβλητα που διαθέτει σήμερα στη θάλασσα η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός είναι ανεπαρκώς επεξεργασμένα με αποτέλεσμα τη συνεχή επιβάρυνση των υδάτων με βαρέα μέταλλα και άλλους ρύπους».

Για να αποδείξει μάλιστα όλα αυτά δημοσιεύει και μια φωτογραφία μετά από βροχή, όπου λάσπη έχει κατέβει στην παραλία, μια από εκείνες που είχαν κατακλύσει το διαδίκτυο πριν χρόνια, προσπαθώντας να πείσουν πως η «εξόρυξη ρυπαίνει»…

Η «Αναφορά» του Παρατηρητηρίου προς τις αρμόδιες αρχές και τους συντονιστές του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», τελειώνει ως εξής:

«Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας που αναπτύσσονται στην ΑΝΑΦΟΡΑ, θεωρούμε οτι είναι απολύτως επείγον να διερευνηθεί εκ νέου η καταλληλότητα της συγκεκριμένης παραλίας για κολύμβηση αλλά και για όλες τις χρήσεις αναψυχής που έχουν αναπτυχθεί εκεί».

Προκειμένου να «βγει αληθινός» ο Τόλης, που δεν πρόκειται, αφού όλες οι αναλύσεις συνηγορούν στο αντίθετο, στον αέρα και η ανάπτυξη, και ο τουρισμός, και η φήμη της περιοχής, και η επισκεψιμότητα, και όλα…

Εμείς οι antigold να φαινόμαστε κι όλοι οι άλλοι ας κουρεύονται… Πράγματι, εάν δεν το διάβαζα με τα ίδια μου τα μάτια αυτό, δεν θα το πίστευα…