Καμπανάκι κινδύνου για την υποστελέχωση των μονάδων υγείας της Χαλκιδικής χτυπά ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για την υγεία των κατοίκων και των τουριστών, που άρχισαν ήδη να καταφθάνουν στην περιοχή.
Με αφορμή μάλιστα τα περιστατικά θανάτου δυο ανθρώπων σε Ουρανούπολη και Νέα Σκιώνη, λόγω έλλειψης ασθενοφόρων, ο περιφερειάρχης έστειλε επείγουσα επιστολή στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες στην υγεία επιδεινώνονται διαρκώς με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.
Το θέμα ανέδειξε με προχθεσινό δημοσίευμα η «Μ», μετά τις καταγγελίες της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΕΟΔΗΝ) για τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται κατά τη διακομιδή, λόγω ελλείψεων ασθενοφόρων, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, όπως συνέβη προ ημερών όταν έχασε τη ζωή του ένας 38χρονος με πνευμονικό οίδημα από την Ουρανούπολη Χαλκιδικής, διότι καθυστέρησε σχεδόν δύο ώρες να φθάσει ασθενοφόρο.
Στην επιστολή του, την οποία υπογράφει και ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, ο κ. Τζιτζικώστας υπογραμμίζει ότι η κατάσταση είναι απογοητευτική όχι μόνο στη Χαλκιδική, αλλά σε όλη την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς άνθρωποι πεθαίνουν άδικα, εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα. Από την άλλη, όπως αναφέρει, υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία δεν επιτρέπει καν στην ΠΚΜ να βοηθήσει αυτήν την κατάσταση. Και αυτό, καθώς στο ΕΣΠΑ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρει ο περιφερειάρχης, υπάρχουν 35 εκατ. ευρώ δεσμευμένα για τον τομέα της υγείας, ωστόσο εδώ και τρία χρόνια το υπουργείο Υγείας αρνείται να ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητές του, για να εκδοθούν οι προσκλήσεις και να υλοποιηθούν τα απαιτούμενα έργα και δράσεις. «Ως περιφέρεια είμαστε έτοιμοι να απορροφήσουμε τα κονδύλια και να υλοποιήσουμε με αυτά σημαντικό έργα για την ενίσχυση της υγείας και της πρόνοιας, αλλά η κυβέρνηση μάς δένει τα χέρια», σχολιάζει ο κ. Τζιτζικώστας.
Στην ίδια επιστολή τονίζει ακόμη, ότι αφενός η Χαλκιδική έχει ιδιαίτερη γεωμορφολογία, που καθιστά την έγκαιρη πρόσβαση στο μοναδικό νοσοκομείο του νομού, αρκετό δύσκολη για την πλειοψηφία των κατοίκων, αφετέρου πρόκειται για μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας. «Τα χαρακτηριστικό αυτά σε συνδυασμό με την υπάρχουσα κατάσταση στον χώρο της υγείας του νομού, καθιστούν άμεση και επιτακτική την ανάγκη στελέχωσης του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας με ασθενοφόρα, οδηγούς και ιατρικό προσωπικό, ώστε να μην θρηνήσουμε κι άλλα θύματα. Στη σημερινή εποχή είναι άδικο να χάνονται ανθρώπινες ζωές που κάτω από συνθήκες καλής λειτουργίας του συστήματος υγείας θα είχαν σωθεί», υπογραμμίζουν οι κ,κ. Τζιτζικώστας και Γιώργος στην επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας.
ΠΟΕΔΗΝ: αποδυναμωμένοι oι σταθμοί του ΕΚΑΒ
Στη Χαλκιδική, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχουν 6 τομείς του ΕΚΑΒ, που εδρεύουν στα κέντρα υγείας και το νοσοκομείο. Ο κάθε τομέας για να μπορεί να θέτει στην κίνηση ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση χρειάζεται στη δύναμή του τουλάχιστον 11 διασώστες. Λόγω των μεγάλων αποστάσεων από το νοσοκομείο Πολυγύρου και του δύσβατου οδικού δικτύου, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, κάποιοι τομείς χρειάζονται να έχουν δύο ασθενοφόρα ανά βάρδια. Η κατάσταση σήμερα του ΕΚΑΒ Χαλκιδικής έχει ως εξής:
- Στον σταθμό του ΕΚΑΒ νοσοκομείου Πολυγύρου, υπάρχουν τέσσερις διασώστες. Καλύπτονται μόνο 10 ημέρες τον μήνα
- Στον σταθμό του ΕΚΑΒ κέντρου υγείας Ν. Μουδανιών υπάρχουν 12 διασώστες. Η κάλυψη είναι επαρκής, αλλά υπάρχει ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση.
- Στο κέντρο υγείας Κασσάνδρειας είναι οκτώ οι διασώστες, ενώ η κάλυψη με ασθενοφόρο γίνεται 20 ημέρες τον μήνα.
- Στον σταθμό του Αγίου Νικολάου οι διασώστες είναι δυο και η κάλυψη με ασθενοφόρο γίνεται πέντε ημέρες τον μήνα.
- Στο κέντρο υγείας Παλαιοχωρίου είναι έξι οι διασώστες και η κάλυψη με ασθενοφόρο γίνεται 12 ημέρες τον μήνα.
- Στον σταθμό του ΕΚΑΒ στη Ν. Καλλικράτεια δεν υπάρχει κανένας διασώστης.
[ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, της Φανής Σοβιτσλή, 13/4/2017]