ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ…

Ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Βασίλης Μέλφος αφηγήθηκε στην προσωπική σελίδα του στο F/B την αντιμετώπιση που έτυχε εκείνος και οι ξένοι επισκέπτες φίλοι του στην περιοχή των Αρχαίων Λατομείων Χασάμπαλης στην Λάρισα από κάποιον ντόπιο μελισσοκόμο.

Ο Βασίλης Μέλφος επιχείρησε να δείξει και να εξηγήσει πως αυτά τα λατομεία εξορύχθηκε “ο Πράσινος Θεσσαλικός Λίθος”, γνωστότερος ως “Verde Antico”, με το οποίο φιλοτεχνήθηκαν η Αγία Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, ο Άγιος Δημήτριος στην Θεσσαλονίκη, ο Άγιος Μάρκος στην Βενετία και τόσα άλλα σπουδαία μνημεία σ΄όλο τον κόσμο.

Υπολόγιζε όμως λάθος, καθώς σ’ αυτή την προσπάθεια του δεν στάθηκε σύμμαχος του ένας μελισσοκόμος, ο οποίος συμπεριφέρθηκε με πολύ απότομο τρόπο.

Μια συμπεριφορά αρκετά συνηθισμένη τα τελευταία χρόνια απ’ όλους μας, καθώς μας λείπει η ευγένεια, ο σεβασμός, η ταπεινότητα και η καθαρή ματιά. Μια συμπεριφορά που περισσεύει και εδώ στην ΒΑ Χαλκιδική από κάποιους που τα ξέρουν όλα και το παίζουν γενικοί κουμανταδόροι, υπερεκτιμώντας το ΕΓΩ τους!

H ουσία της υπόθεσης βρίσκεται στην γεύση που άφησε στους ξένους επισκέπτες αυτή η συμπεριφορά. Διαβάστε την ιστορία όπως τη έγραψε ο Βασίλης Μέλφος στην σελίδα του στο F/B.

“… και ας πασχίζω εδώ και τόσα χρόνια (από το 1999) να αναδείξω την σπουδαιότητα των αρχαίων λατομείων της Χασάμπαλης στην Λάρισα.

Εκεί όπου εξορύχθηκε ο Πράσινος Θεσσαλικός Λίθος, το γνωστό Verde antico, που “έντυσε” την Αγια Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη, τον Άγιο Μάρκο στην Βενετία, τον Όσιο Λουκά στη Φωκίδα, τον Άγιο Δημήτριο στη Θεσσαλονίκη, το Οκτάγωνο στο παλάτι του Γαλέριου στη Θεσσαλονίκη, το Tivoli του Αδριανού στη Ρώμη, και τόσα μα τόσα πολλά μνημεία σε όλο τον κόσμο!!!!

Έκανα μία δημοσίευση στο Oxford Journal of Archaeology, έγραψα ένα βιβλίο, δίνω διαλέξεις, κάνω μαθήματα σε διεθνή μεταπτυχιακά, προσκαλώ Καθηγητές Πανεπιστημίου από τόσες χώρες, ξεναγώ ομάδες φοιτητών και πολιτών, προσπαθώ με όλη μου την δύναμη, ξοδεύω χρόνο, χρήμα, ενέργεια για να φωνάξω «Κάντε κάτι για αυτόν τον τόσο σημαντικό χώρο που από την πέτρα του κατασκευάστηκαν τόσα και τόσα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς»!!!!!

Μέχρι τώρα κανένα αποτέλεσμα. Ακόμη τίποτα. Δεν με πειράζει αυτό, προσπαθώ και περιμένω. Έχω υπομονή. Αλλά αυτό που έγινε σήμερα για πολλoστή φορά με εξοργίζει.

«Γιατί ρε συ μαλ…κα εδώ είναι Ελλάδα ρε. Ποιος είσαι εσύ ο τιποτένιος που θα μου πεις να πάρω τα μελίσσια μου; Εδώ γουστάρω να τα βάλω και εδώ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ. Και εσύ να πάρεις όλους αυτούς τους άχρηστους που μας κουβαλάς και να ξεκουμπιστείτε. Εδώ κάνω κουμάντο ΕΓΩ.»

Τι και αν το ζήτησα από τον Δήμαρχο, από τον Αντιπεριφερειάρχη, από τους τοπικούς παράγοντες και την τοπική κοινωνία στην τελευταία μου διάλεξη; Ενημέρωσα ότι σήμερα θα επισκεφτώ τα λατομεία με μία ομάδα Βρετανών γεωλόγων για να απομακρυνθούν τα μελίσσια.

Όμως ο μελισσοκόμος έχει πλάτες. Δεν μασάει. Δεν το κουνάει από εκεί. Και σήμερα για πολλοστή φορά ένιωσα ντροπή, γιατί έφερα τους ανθρώπους στην Χασάμπαλη να τους δείξω τον βυθό της Τηθύος, αλλά οι μέλισσες δεν μας άφησαν να πλησιάσουμε. Μόνον από μακριά!!! Και ξέρετε τι μου είπε η Ann; Το Verde Antico; Μα αυτό είναι ιταλικό μάρμαρο…”

[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.gr, 13/4/2017]