Σε ντιμπέιτ εξελίχθηκε ειδική συνεδρία για το θέμα της εκτίμησης και της διαχείρισης του κινδύνου στη δημόσια υγεία από την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, που έγινε χθες στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου του Δικτύου Βιομηχανικά Επιμολυσμένων Περιοχών και Υγείας στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ. Επιστήμονες του ΑΠΘ, της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός και των κινημάτων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού κάθισαν στο ίδιο πάνελ και διασταύρωσαν τα ξίφη τους. «Σκοπό έχουμε να θέσουμε την επιστημονική βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να γίνει ο διάλογος και να εξαχθούν επιστημονικά συμπεράσματα για το θέμα της πιθανής επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας από την εξορυκτική δραστηριότητα» είπε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Εκρηκτικό κλίμα
Το κλίμα φορτίστηκε όταν στο βήμα ανέβηκε ο Αλέξης Μπένος, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΑΠΘ. «Έχουμε δεδομένα που τεκμηριώνουν ότι στην περιοχή υπάρχει επιβάρυνση της δημόσιας υγείας από την εξορυκτική δραστηριότητα. Από τη στιγμή που έχουμε τον κίνδυνο, πρέπει να τον αποτρέψουμε και γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να σταματήσει η εξόρυξη» είπε χαρακτηριστικά. Στον κ. Μπένο απάντησε ο Βασίλης Βασιλειάδης, υπεύθυνος του τομέα Υγείας της Ελληνικός Χρυσός. Οπως είπε, από τις επιδημιολογικές μελέτες της εταιρίας δεν προκύπτει ότι απειλείται η δημόσια υγεία και σημείωσε ότι στην περιοχή γίνονται παρεμβάσεις, μέσω δημιουργίας ειδικών μονάδων για την προστασία του περιβάλλοντος.
Να θυμίσουμε για όποιους δεν θυμούνται πως ο κος Μπένος, ο οποίος εκτός από πανεπιστημιακός είναι μέλος και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε δημοσίως το 2013, ότι τα μεταλλεία χρυσού θα βλάψουν και το περιβάλλον και τους ανθρώπους της περιοχής. «Θα έχουμε καρκίνους και φέρετρα»(!!!), είχε πει χαρακτηριστικά, για να προκαλέσει την θυμηδία ΜΜΕ και ειδικών. Φαίνεται να είναι σταθερός στις απόψεις του…
[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ_ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, του Θ. Χερχελετζή, 08/02/2017]