ΟΡΑΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΣΚΑ ΓΙΑ Α.Τ. ΑΡΝΑΙΑΣ

at-arnaias2Η Δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του δήμου μας απηύθυνε επιστολή με ημερομηνία 12/10/2016 προς τον κ. Νικόλαο Τόσκα, αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με θέμα την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στο δήμο Αριστοτέλη.

Τα κύρια σημεία της μακροσκελούς επιστολής έχουν ως εξής:

  1. Με αφορμή την πρόσφατη λαϊκή συνέλευση, η οποία έγινε στην Αρναία με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων και των κατοίκων της και σε σχέση με το επικείμενο Π.Δ. που αφορά στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφερόμαστε σε εσάς για  το   σοβαρό πρόβλημα που σχετίζεται με  την κατάργηση του  αστυνομικού τμήματος Αρναίας του δήμου Αριστοτέλη.
  2. Για το θέμα έχουν ήδη εκδοθεί δύο (2) ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, η με αριθμό 418/2015 (ΑΔΑ: 76ΤΨΩΨ2-ΖΥΧ) και η με αριθμό 285/2016 (ΑΔΑ: ΩΚΥΠΩΨ2-9ΤΚ). Στις αποφάσεις αυτές, παράλληλα με την επιβεβλημένη ανάγκη επαναλειτουργίας του αστυνομικού τμήματος Ιερισσού, αιτιολογείται η ανάγκη διατήρησης του αστυνομικού τμήματος Αρναίας.

Έτσι αποφασίστηκε  να σας επισκεφθεί διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία του δήμου και να σας εκθέσει αναλυτικά τους λόγους και  την ανάγκη  λειτουργίας δύο (2) αστυνομικών τμημάτων στο δήμο μας, στην έδρα του την Ιερισσό και στην ιστορική του έδρα, την Αρναία. Δυστυχώς η απόφαση αυτή του δημοτικού συμβουλίου για προσωπική επαφή μαζί σας, παρά τη σχετική εκ του νόμου υποχρέωση, δεν έχει υλοποιηθεί από το δήμαρχο μέχρι σήμερα.

Με το προτεινόμενο σχέδιο προεδρικού διατάγματος  ο Δήμος Αριστοτέλη δεν αντιμετωπίζεται με την πρέπουσα σοβαρότητα σε σχέση με την ιδιαιτερότητα της περιοχής και τις αυξημένες  ανάγκες αστυνόμευσης.

  1. Μετά τα παραπάνω είναι επιβεβλημένο, ως έσχατη λύση, να σας μεταφέρουμε με την παρούσα επιστολή μας την αγωνία της περιοχής μας και των κατοίκων της, αναφέροντάς σας εγγράφως τα ακόλουθα:

α. Στην  περιοχή του δήμου μας  υφίσταται από ετών   ιδιαίτερη ένταση διότι, παρά τις αποφάσεις της πολιτείας και της δικαιοσύνης, ένα μέρος της τοπικής κοινωνίας συνεχίζει να αντιτίθεται στη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.  Η ήδη τεταμένη κατάσταση, που αντιμετωπίζεται ανεπαρκώς με τη λειτουργία μόνο του αστυνομικού τμήματος Αρναίας λόγω ακριβώς των αποστάσεων και της γεωγραφίας του δήμου μας, ενδέχεται να εκτραχυνθεί, μετά τις παραπομπές σε δίκη, που αφορούν την εμπρηστική επίθεση στο δημαρχείο της Ιερισσού, στις Σκουριές και τις δικαστικές έρευνες που είναι σε εξέλιξη για τα γεγονότα στην περιοχή, κάποιες εκ των οποίων μάλιστα αφορούν σε έρευνα υποθέσεων πυροβολισμών κατά αστυνομικών υπαλλήλων.

Οι λόγοι ασφαλείας είναι γνωστοί και είναι αυτοί που προκύπτουν και αποδεικνύονται  αυτονόητα μεταξύ των άλλων από τον εμπρησμό και την καταστροφή του καταστήματος της τότε προέδρου της δημοτικής κοινότητας Ιερισσού και από τον εμπρησμό και τη μη επαναλειτουργία μέχρι σήμερα του Α.Τ. Ιερισσού. Επίσης  από το γεγονός της άρνησης της επαναλειτουργίας του Α.Τ. Ιερισσού από  αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.  ο οποίος φέρεται να έχει δηλώσει   «δε θα στείλω τα παιδιά μου να θυσιαστούν», όπως περιέχεται σε εντελώς πρόσφατη επίκαιρη ερώτηση Βουλευτού της Χαλκιδικής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Από το ότι στο εντελώς πρόσφατο υπόμνημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Χαλκιδικής προς εσάς με αφορμή την πρόθεση επαναλειτουργίας του Α.Τ. Ιερισσού αναφέρεται κατά λέξη:  «…οι λόγοι για τους οποίους ανεστάλη η λειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Ιερισσού δεν έχουν εξαλείφει, θεωρούμε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή και για τη διασφάλιση της κοινωνικής γαλήνης, θα πρέπει να αποφευχθεί η επαναδραστηριοποίηση οποιασδήποτε υπηρεσίας στην περιοχή…».

β. Η ιδιαιτερότητα της περιοχής του δήμου Αριστοτέλη οφείλεται επίσης στο ότι η περιοχή συγκροτείται από δύο διαφορετικές γεωγραφικές ενότητες, αυτή  του ορεινού όγκου και αυτή της παραλιακής ζώνης, τις μεγάλες αποστάσεις που τη χαρακτηρίζουν καθώς  και το ανεπαρκές οδικό δίκτυο, λόγω του ορεινού όγκου, που καθιστούν απολύτως δυσχερή την αστυνόμευση ολοκλήρου του δήμου από ένα και μοναδικό αστυνομικό τμήμα. Και φυσικά είναι απολύτως ανεπαρκής η σχεδιαζόμενη λειτουργία του Α.Τ. Αρναίας ως αστυνομικός σταθμός.

γ. Η κατάργηση  του αστυνομικού τμήματος της Αρναίας δε θα  εξυπηρετεί   τις ανάγκες αστυνόμευσης της περιοχής. Πέρα από τις μεγάλες αποστάσεις και την προβληματική γεωγραφία του χώρου στο δήμο Αριστοτέλη,  με την κατάργηση του Α.Τ. Γαλάτιστας μια τεράστια γεωγραφική περιοχή της Χαλκιδικής από τα γεωγραφικά όρια  του νομού Θεσσαλονίκης  μέχρι την Ιερισσό θα στερείται αστυνομικού τμήματος και λόγω των μεγάλων αποστάσεων θα στερείται πρακτικά αστυνόμευσης.

δ. Δεν είναι όμως ούτε και  χρήσιμη από πλευράς σκοπιμότητας και οικονομικότητας στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Ως δημοτική αρχή, μετά από συνεννόηση και συνεργασία τόσο με το υπουργείο σας όσο και με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., μεριμνήσαμε για την παραχώρηση του κτηρίου του ΚΕΓΕ από τον οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  στο δήμο Αριστοτέλη με αποκλειστικό σκοπό  τη στέγαση του Α.Τ. Αρναίας.  Το κτήριο και ο περιβάλλον χώρος στον οποίο αυτό βρίσκεται,  είναι ιδανικά τόσο  για τη λειτουργία αστυνομικού τμήματος που δε θα επιβαρύνει την υπηρεσία με δαπάνες μίσθωσης ακινήτου όσο και  για τη λειτουργία σταθμού καυσίμων για τα οχήματα της ελληνικής αστυνομίας.

ε. Τέλος  και  το επιχείρημα περί σχεδιασμού  ενός αστυνομικού τμήματος ανά δήμο  έχει ήδη αναιρεθεί  στην πράξη όταν στο δήμο Ν. Προποντίδας προβλέπεται να λειτουργούν δύο (2) αστυνομικά τμήματα, στη Ν. Καλλικράτεια και στα Ν. Μουδανιά, και μάλιστα σε ένα δήμο χωρίς τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του δήμου Αριστοτέλη που συνοπτικά σας προαναφέραμε.

  1. Αδυνατούμε να πιστέψουμε, και σε κάθε περίπτωση αδυνατούμε να αποδεχθούμε, ότι η κατάργηση του αστυνομικού τμήματος Αρναίας αποτελεί πολιτική απόφαση σας, όπως η κυβερνητική βουλευτής στο νομό έχει δηλώσει πρόσφατα, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες αστυνόμευσης του τόπου μας. Έστω και αν σε αυτό αποδίδεται και η ουσιαστική άρνηση του δημάρχου να εφαρμόσει τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για διαπαραταξιακή  συνάντηση μαζί σας προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να σας εκθέσουμε δια ζώσης το άμεσο και  υπαρκτό πρόβλημα του δήμου μας.

Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι στο βωμό της πολιτικής επιβίωσης τοπικών κυβερνητικών στελεχών και μικρόψυχων πολιτικών πρακτικών  διακυβεύεται το δημόσιο συμφέρον,  η ασφάλεια, η ηρεμία και η ειρηνική συνύπαρξη των πολιτών και  καταστρατηγείται ένας ορθολογικός στρατηγικός σχεδιασμός της ΕΛΑΣ για την περιοχή.

  1. Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά σοβαρού αυτού ζητήματος  με ιδιαίτερη προσοχή, για την άμεση επανεξέταση του θέματος και για την τροποποίηση του υπό έκδοση προεδρικού διατάγματος κατά τρόπο ώστε να διατηρηθεί η λειτουργία του αστυνομικού τμήματος Αρναίας με το υπάρχον εκεί προσωπικό  παράλληλα με την επιβαλλόμενη επαναλειτουργία του αστυνομικού τμήματος της Ιερισσού.

Με εκτίμηση – Χρήστος Αστ. Πάχτας