ΖΗΤΗΜΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

ellada-simaia-euro-xartonomismaΝομίζω ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημείο από όσα δήλωσε στην ομιλία του και στη συνέντευξη τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης που περικλείεται όλο το “ζουμί” του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Το κρίσιμο ζήτημα της αξιοπιστίας. Εκείνο που στερείται η σημερινή κυβέρνηση και που είναι μονόδρομος αν θέλουμε να υπάρχει “αύριο”.

Και η αξιοπιστία είναι κάτι που αφορά και το εσωτερικό και το εξωτερικό. Έχει να κάνει με το πόσο συνεπής είναι ένας πολιτικός ηγέτης και μία κυβέρνηση απέναντι στην κοινωνία. Τι υπόσχεται, τι υλοποιεί. Αλλά και με ποιο τρόπο γίνεται αυτό.

Έχει να κάνει με το πώς σέβεται και διαχειρίζεται τα θεσμικά όργανα και τις συνταγματικές διατάξεις. Έχει να κάνει με την τήρηση ή μη των δεσμεύσεων προς τους διεθνείς εταίρους της. Έχει να κάνει με την προσέλκυση επενδυτών και το πώς αυτοί εκτιμούν τους κανόνες παιχνιδιού.

Εκεί κρίνονται όλα. Στην αξιοπιστία. Και αυτό είναι σήμερα το μεγάλο έλλειμμα του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του. Είναι εντελώς αναξιόπιστοι. Όταν αλλάζεις θέσεις πιο γρήγορα και από εκκρεμές, όταν επιδεικνύεις πρωτοφανή ασυνέπεια λόγων και πράξεων, πέρα από τις προσαρμογές που ίσως επιτάσσουν ειδικές συνθήκες, όταν κοροϊδεύεις ενδυόμενος μεταρρυθμιστικό  μανδύα ακολουθώντας εντελώς αντίθετο δρόμο μόνο και μόνο για να κερδίζεις χρόνο εξουσίας χωρίς καμία άλλη στόχευση, όταν χρησιμοποιείς μικροπολιτικά τερτίπια και στρατηγικές με μόνο γνώμονα την επικοινωνιακή διαχείριση, τότε δεν μπορεί να θεωρείσαι αξιόπιστος συνομιλητής.

Και η χώρα σήμερα έχει ανάγκη την αξιοπιστία. Χωρίς αυτήν, την αξιοπιστία δηλαδή, δεν πρόκειται ποτέ να σηκώσει κεφάλι. Όχι να επανέλθει σε εποχές ευδαιμονίας, αλλά έστω και να σταθεροποιηθεί δημιουργώντας προοπτικές ανάκαμψης. Αυτό άλλωστε είναι και το κρίσιμο αιτούμενο από τους ξένους (και όχι μόνο) επενδυτές. Πώς να έρθουν επενδύσεις, όπως να ελπίζει κανείς ότι θα υπάρξει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, όταν το κράτος αποδεικνύεται παντελώς αναξιόπιστο έναντι των επενδυτών και της επιχειρηματικότητας. Και όχι μόνο αναξιόπιστο, στη δική μας περίπτωση, αλλά και εχθρικό. Πώς να σε πάρουν σοβαρά οι εταίροι και να υπάρξει σοβαρή πιθανότητα να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής όταν άλλα συμφωνούνται και άλλα επιχειρείται να υλοποιηθούν. Όταν βλέπουν τα συνεχή καραγκιοζιλίκια των διαπραγματεύσεων. Από τον Βαρουφάκη μέχρι τον Κατρούγκαλο…

Η κυβέρνηση έχει απωλέσει παντελώς την αξιοπιστία της και αυτό έχει δραματική επίπτωση στη χώρα. Στην παρουσία του στη ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε ως κύριο διακύβευμα την αξιοπιστία. Πάνω σε αυτήν την παραδοχή άλλωστε δόμησε και τον οδικό χάρτη της δικής του πρότασης για αναστροφή του κλίματος. “Συμφωνία αλήθειας” ήταν το κύριο σλόγκαν. Εύστοχα, γιατί πράγματι υπάρχει μεγάλη ανάγκη σήμερα για σοβαρότητα και αλήθεια.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, 19/9/2016]