ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΝΙΑΟΥ ΝΙΑΟΥ ΣΤΑ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ…

%ce%b1%cf%85%ce%b3%ce%b7-2Για πολλοστή  φορά φέτος είναι ο Τρύφων Αλεξιάδης που κομίζει μια θετική είδηση και δίνει ανάσα στην κυβέρνηση στην πιο δύσκολη περίοδο της διακυβέρνησης.

Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο τον Αύγουστο ξεπέρασαν κατά  62 εκατ. ευρώ το στόχο και έφτασαν τα 3,9 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο οκταμήνου τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εμφανίζουν υπέρβαση 464 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο και ανήλθαν σε 29,8 δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού  ήταν 30,8 δισ. ευρώ έναντι 33,3 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος, ήτοι αρνητική απόκλιση 2,5 δισ. ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες έφτασαν τα 25,5 δισ. ευρώ έναντι 27,5 δισ. του στόχου, που σημαίνει μειωμένες κατά 2 δισ. ευρώ απόκλιση.

Σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού έχουμε λοιπόν έσοδα 29,8 δισ. ευρώ και δαπάνες 30,8 δισ. ευρώ. Τα έσοδα παραμένουν λιγότερα από τις δαπάνες. Οι στόχοι ήταν αντίστοιχα 29,4 δισ. ευρώ και 33,3 δισ. ευρώ. Οι αριθμοί της παραγράφου αυτής είναι που αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα αλλά και τη δυναμική των εσόδων.

Σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού το “κούρεμα” του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων  βοηθάει στην εκτόξευση του εικονικού πλεονάσματος στα 3,7 δισ. ευρώ. Με τη λογική αυτή μια στάση πληρωμών λογίζεται σαν πλεόνασμα κοντά στα 30 δισ. ευρώ.

Παρά τα πήλινα πόδια στα οποία στηρίζεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού λόγω ύφεσης και δραστικής μείωσης της φοροδοτικής ικανότητας, τα νούμερα του Αυγούστου ήταν καλύτερα από αυτά που αναμέναμε. Η εκτίμηση αυτή θα επιβεβαιωθεί ή όχι όταν δούμε αναλυτικά και την πορεία των πηγών των εσόδων.

Την πορεία των εσόδων θα πρέπει να συγκρίνουμε με άλλες δυο ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες μέρες.

α) Στον αέρα οι συντάξεις…

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο ασφαλιστικό Ταμείο (ΠΟΣΕ – ΙΚΑ) δημοσιοποίησε προχθές την εκτίμηση πως το έλλειμμα κλειδώνει στα 2,099 δισ. ευρώ για το 2016 από 950 εκατ. πέρυσι. Για να καλύψει το κενό  το Ίδρυμα ζητεί επιχορήγηση από το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) για να καλύψει μέρος της μαύρης τρύπας.

Ο διπλασιασμός του ελλείμματος κατά τον πρόεδρο της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ κ. Γ. Κυριακόπουλο προκύπτει παρά τις 11 νέες περικοπές συντάξεων.

β) Ανώμαλη προσγείωση…

Ο Όμιλος της Aegean κατά το πρώτο εξάμηνο παρουσίασε ενοποιημένες ζημιές μετά από φόρους ύψους 23,7 εκατ., σε σχέση με καθαρά κέρδη ύψους 14,8 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Σύμφωνα με την εισηγμένη, στην αγορά εσωτερικού, η συνεχιζόμενη ύφεση, η σημαντική αύξηση της συνολικής προσφερόμενης χωρητικότητας, σε συνδυασμό με την, κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες αύξηση του ΦΠΑ για τα εισιτήρια (από 13% σε 23% και εν συνεχεία σε 24%), οδήγησε σε περαιτέρω μείωση των μέσων καθαρών ναύλων.

Ανώμαλη είναι η προσγείωση και της άλλης ανταγωνίστριας ξένης εταιρείας που σχεδιάζει να μειώσει τις δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Ερώτηση: Τι θα ήταν θετικότερο για την ελληνική οικονομία και άρα τη βιώσιμη συνέχεια των εσόδων, ένα μικρότερο πλεόνασμα των κρατικών εσόδων σε ορθολογικά μειωμένες μικρότερες δαπάνες με  πλεόνασμα στο ΙΚΑ και κέρδη στις ιδιωτικές εταιρείες ή η εικόνα που παρουσιάζουν τα δημόσια έσοδα σήμερα…

γ) Λιγότερα έσοδα…

Παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση οι ταξιδιωτικές εισπράξεις περιορίστηκαν κατά 4,8% το 7μηνο και κατά 3,5% τον Ιούλιο, οι εξαγωγές αγαθών (χωρίς καύσιμα και πλοία) μειώθηκαν κατά -1,8% το 7μηνο και κατά  0,5% τον Ιούλιο, ενώ οι μεταφορικές εισπράξεις στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου παραμένουν μεν μειωμένες κατά  38% αλλά τον Ιούλιο κατεγράφη αύξηση  κατά 45,1%.

Στα παραπάνω αρκεί να προσθέσουμε και τις  ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για πτώση στην βιομηχανική παραγωγή κατά 5,9% τον Ιούλιο για να αντιληφθούμε πως η οικονομία κινείται με άτσαλα χοροπηδητά σε ένα λεπτό στρώμα πάγου…

Η εικόνα που παρουσιάζει η οικονομία σε συνδυασμό με τα δημόσια  έσοδα σήμερα δεν αποτυπώνουν μια βιώσιμη κατάσταση. Αυτό είναι το μήνυμα των τριών παραπάνω ειδήσεων.

Y.Γ: Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια…

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο για την αξιολόγηση της πορείας των εσόδων και ενδεχομένως της κατάστασης της οικονομίας είναι το πρωτοσέλιδο της Τετάρτης της κομματικής Αυγής.

Η είδηση της καλής πορείας των εσόδων συνιστά το μικρότερο μονόστηλο στην πρώτη σελίδα. Αντιθέτως πρώτο θέμα είναι η στήριξη Μπάιντεν για ρύθμιση του χρέους.

Για όσους έχουν εντρυφήσει στον τρόπο που μεθοδεύουν τις υποθέσεις οι μαθητές του πάλαι  ποτέ ισχυρού σοβιετικού καθοδηγητή των αδελφών κομμάτων του Μ. Πονομαριώφ, η σημειολογία αυτή έχει σημασία και για τις ισορροπίες μεταξύ προσώπων και κυρίως για το τι πραγματικά εκτιμούν πως συμβαίνει στην οικονομία. Όπως είπε και ο κ. Δραγασάκης και όλοι οι εχέφρονες το γνωρίζουν, η λύση του χρέους δεν είναι του παρόντος. Άρα, τι χρησιμότητα έχει η καλλιέργεια αυταπατών οι οποίες σε μερικούς μήνες θα διαψευστούν ξανά;

Τα παραπάνω τα συνδυάζω και με tweet  του Έλληνα ανταποκριτή (του κ. Ιγνατίου) από τις ΗΠΑ που ανάφερε πως δεν επετράπη σε Έλληνες δημοσιογράφους να καλύψουν τη συνάντηση με τον Αμερικάνο αντιπρόεδρο.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Κώστα Στούπα, 22/9/2016]