ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΟ ΕΡΓΟ, ΘΕΑΤΕΣ!

50139_a6fd_7Από τους πιο επιτυχημένους τίτλους άρθρων της εβδομάδας που έφυγε ήταν αυτός του Πάσχου Μανδραβέλη, στην Καθημερινή της 24/9/2016: «Κυβέρνηση stand-upcomedy»! Πράγματι, γινόμαστε μάρτυρες απίστευτων καταστάσεων οι οποίες αν δεν ήταν πολιτικά τραγικές θα μας έκαναν να πεθάνουμε στα γέλια…

Να ξεκινήσω από τον τύπο που έδειρε τον διευθυντή της τροχαίας Αθηνών, τον ταυτοποίησαν, πέρασε και από το αστυνομικό τμήμα Κορυδαλλού, αλλά δεν τον έπιασαν!!! Ναι, ακριβώς την ίδια αντίδραση είχαμε κι εμείς… Κοιτιόμασταν μεταξύ μας αμήχανα…

Να συνεχίσω με τον οικολόγο- πράσινο Τσιρώνη, υφυπουργό Περιβάλλοντος, ο οποίος μερικές μέρες μετά τις σφοδρές επιθέσεις που δέχτηκε το ΥΠΑΠΕΝ από οικολογικές οργανώσεις όπως τη GREENPEACE και τη WWF, (οι οποίες μάλιστα έβγαλαν και κοινό δελτίο τύπου), κατά της συμφωνίας με τους Κινέζους για τη δημιουργία νέου ρυπογόνου λιγνιτικού σταθμού στη Μελίτη ΙΙ, όταν σε όλη την Ε.Ε. οι λιγνιτικοί σταθμοί κλείνουν, δήλωσε για την επένδυση του Ελληνικού, στην οποία είναι εμφανώς αντίθετος: «Τα κινήματα θα κάνουν το καθήκον τους»!!! (Σε αυτό εδώ το σημείο αφήνω να αναλάβει ο Πάσχος Μανδραβέλης):

«Δεν διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιάννης Τσιρώνης, ποια ακριβώς κινήματα πρέπει να κάνουν το καθήκον τους για το Ελληνικό και σε τι συνίσταται αυτό το καθήκον. Διότι κινηματίας δηλώνει και το πρωτοπαλίκαρο κατά της επένδυσης χρυσού στις Σκουριές, κ. Τόλης Παπαγεωργίου, ο οποίος δημόσια δήλωσε ότι εκεί το κίνημα «όταν υπήρχε γεωτρύπανο σε μας, πηγαίναμε και το καίγαμε… Δεν δούλεψε γεωτρύπανο σε μας, όλα τα κάψαμε και τα ανατινάξαμε. Όταν ξεκινήσει γεωτρύπανο να δουλεύει στις Σάπες ή στο Πέραμα, πρέπει εμείς να είμαστε εκεί… Και από τη στιγμή που θα έρθουν τα ΜΑΤ, το παιχνίδι το έχουν χάσει». Δεν φανταζόμαστε να το εννοεί έτσι ο οικολόγος υπουργός, διότι μπορεί να αναλάβουν τα «κινήματα» και στη Δυτική Μακεδονία και τις λιγνιτικές μονάδες που φαρδιά πλατιά υπέγραψε. Μάλλον η δήλωση του είναι ένα ακόμη σύμπτωμα της βαθιάς ανοησίας που δέρνει την Πρώτη Φορά Αριστερά και την οδηγεί σε φαιδρές μεγαλοστομίες.Όχι μόνο σαν αυτές του κ. Αριστείδη Μπαλτά –ο οποίος το έπαιξε Σπίρτζης δίχως δάκρυα, μιλώντας για «ήττα στον δημοκρατικό δρόμο του σοσιαλισμού»–, αλλά σαν τα υπόλοιπα που είπε ο κ. Τσιρώνης. Πρέπει να είναι πρωτοφανές στην παγκόσμια ιστορία ο πωλητής να λέει δημόσια για τον αγοραστή: «Αν ήμουν εγώ επενδυτής θα ήμουν καχύποπτος για το Ελληνικό»!

Πόση γελοιότητα μπορεί να παραχθεί στη διαδικασία επικύρωσης μιας σύμβασης Και πόση φαιδρότητα να επικαλείται η Πρώτη Φορά Αριστερά (ΠΦΑ) την αγορά, για την «απαξίωση μιας επένδυσης»; «Δεν απαξιώνω εγώ την επένδυση. Η αγορά θα την απαξιώσει», είπε ο κ. Τσιρώνης, που σημαίνει ότι η ΠΦΑ δεν είναι κατά της αγοράς. Είναι υπέρ της απαξίωσης του κόπου και των χρημάτων των ανθρώπων. Διότι την ίδια αγορά που ελεεινολογούν όταν παράγει πλούτο και θέσεις εργασίας αυτή επικαλούνται ως μέσο καταστροφής».

Δεν θα προσθέσω ούτε μια λέξη, ο καλός δημοσιογράφος τα είπε όλα…

Μπορώ όμως να συνεχίσω την παρουσίαση της κυβέρνησης-standup-comedy, με την τελευταία μεγαλειώδη κίνηση του πρωθυπουργού… Ασφαλώς διαβάσατε όλοι για τις επαφές του κου Τσίπρα στις ΗΠΑ:

«Σειρά επαφών με επενδυτές και ξένα funds, όπως η Black Rock, η Bank of America και η MerrillLynch, πραγματοποίησε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας στα τετ α τετ, πολλά εκ των οποίων ήταν και ιδιωτικές συζητήσεις, να μεταφέρει κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Τσίπρας, στη διάρκεια των τετ α τετ, υποστήριξε πως η δεύτερη αξιολόγηση θα τελειώσει εύκολα και εντός του χρονοδιαγράμματος, ενώ, παράλληλα, σημείωσε απευθυνόμενος προς τους επενδυτές, πως η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους πιστωτές για τα εργασιακά. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει πραγματοποιήσει περισσότερες αποκρατικοποιήσεις, σε σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ ως στόχους όρισε την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς και την ελάφρυνση του χρέους εντός του 2016, αν και αναφέρθηκε στην αντίδραση της Γερμανίας».

Όπως όλοι γνωρίζουμε η Black Rock είναι εκ των βασικών μετόχων της EldoradoGold, μητρικής της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., η οποία επενδύει στα μεταλλεία Κασσάνδρας. Τουλάχιστον μέχρι και προ ολίγων μηνών η EldoradoGold ήταν κόκκινο πανί για κάποιους υπουργούς, υφυπουργούς και βουλεύτριες (διάβαζε Κατερίνα Ιγγλέζη) του ΣΥΡΙΖΑ… Ακόμα και πριν μερικές μέρες η κα Ιγγλέζη σε συνέντευξη της καταφέρθηκε κατά της επένδυσης της Χαλκιδικής… Τώρα τι έγινε; Έχουμε το θράσος να ζητάμε επενδύσεις στην Ελλάδα από την Black Rock; Κάτι συμβαίνει… Ή οι κυβερνητικοί έχουν μνήμη χρυσόψαρου, ή προσποιούνται πως δεν τρέχει τίποτα, ή μας… δουλεύουν κανονικά… Διαλέξτε και πάρτε, αλλά προσωπικά κλίνω προς το τρίτο…

Και να κλείσουμε με ένα άλλο τραγελαφικό… Το κίνημα «Δεν πληρώνω» είχε, στο παρελθόν, την κάλυψη όχι απλά μελών και σημερινών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος το 2011 είχε κάνει τις εξής «αγωνιστικές» δηλώσεις από επίσκεψή σε σταθμό διοδίων –προς άγραν ψήφων: «Η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει ένα κίνημα αυθόρμητο που δεν ανήκει σε κανένα κόμμα ως κίνημα τζαμπατζήδων.[…] Δεν είναι ιδιοτέλεια αυτή η πράξη αντίστασης. Είναι πράξη αξιοπρέπειας. Νομίζω ότι η ανυπακοή απέναντι σε ένα κράτος και μία πολιτεία που δεν μπορεί να τηρήσει ούτε τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της είναι ένας δρόμος που θα γίνει, πλέον, μαζικός». Ωραία μέχρι εδώ; Προχθές το δικαστήριο της Λαμίας καταδίκασε με πέντε μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω» για κινητοποίηση που είχαν πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο του 2011 στα διόδια της Αγίας Τριάδας στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας! Καλό, ε;

Να θυμηθούμε πως τον περασμένο Μάρτιο ο πρώην υποψήφιος βουλευτής με την Λαϊκή Ενότητα Γιώργος Θεοφάνους είχε δηλώσει σε MME ότι του έχει βεβαιωθεί από την εφορία πρόστιμο 22.000 ευρώ επειδή έχει περάσει από τα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης της Εγνατίας 130 φορές χωρίς να πληρώσει. Τότε είχε δηλώσει: «Πίστευα ότι δεν ήταν σωστό να πληρώνουμε τα διόδια στην Εγνατία. […] Και πίστευα από το 2013- ήμουν οργανωμένος στο ΣΥΡΙΖΑ και όχι στο κίνημα “Δεν πληρώνω” – ότι όταν θα ερχόταν η Αριστερά θα καταργούσε αυτούς τους νόμους»… Και δεν είναι μόνος… Είναι γνωστό πως καμιά δεκαριά ακόμη μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω» αντιμετωπίζουν αγωγές εναντίον τους με αίτημα καταβολής αποζημίωσης ύψους έως και 500.000 ευρώ κατ’ άτομο!

Το πρόβλημα είναι –όπως διαπιστώνει και ο Μανδραβέλης και συμφωνούμε απόλυτα–, δεν μπορούμε καν να γελάσουμε. Αν η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν ήταν τόσο τραγική, θα λέγαμε ότι έχουμε κωμικούς υπουργούς (και κυβέρνηση). Τώρα είναι απλώς επικίνδυνοι.

[ΠΗΓΗ: http://www.politically.gr/, 26/9/2016, του Αχιλλέα Σκυριανού]