Η ΔΕΗ ΨΑΧΝΕΙ ΣΩΣΙΒΙΟ ΣΤΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

assets_large_t_420_54813236_type13145Θέλει να καλύψει τις απώλειες που θα υποστεί ο τζίρος της από την υποχρεωτική μείωση του μεριδίου της.

Στα κινεζικά κεφάλαια ψάχνει σωσίβιο η ΔΕΗ για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας που συνεπάγεται το άνοιγμα της αγοράς στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις επιχειρεί να δώσει αφενός με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε χθες με την κινεζική CMEC για την κατασκευή της δεύτερης μεγαλύτερης λιγνιτικής μονάδας μετά την Πτολεμαΐδα, του εργοστασίου Μελίτη II στη Φλώρινα, με αμιγώς κινεζική χρηματοδότηση 750 εκατ. ευρώ, αφετέρου με κινήσεις εξωστρέφειας.

Αν και η προ πολλών ετών βαλκανική έξοδος της ΔΕΗ είχε συνοδευτεί από αλλεπάλληλες αποτυχίες, η διοίκηση της επιχείρησης μπροστά στα αδιέξοδα της εγχώριας αγοράς βάζει πλώρη για νέες συμπράξεις με τη συνεργασία της CMEC, αρχής γενομένης από την Αλβανία, και αργότερα πιθανότατα σε Σκόπια και Κόσοβο.

Δίχως κεφάλαια από νέες διεθνείς δραστηριότητες δεν υπάρχει περίπτωση η ΔΕΗ να καλύψει τις δρομολογημένες από το Μνημόνιο απώλειες που θα υποστεί ο τζίρος της από την υποχρεωτική μείωση στο μισό του μεριδίου της (από 90% σε 49%) έως το 2019.

ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ. Στη συνεργασία με το Πεκίνο και στα κινεζικά κεφάλαια, τα μόνα που έχουν εισρεύσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην οικονομία (μέσω COSCO), ποντάρει πολύ η κυβέρνηση. Σε αυτές τις προοπτικές, όπως και στη νέα στρατηγική διεθνών συμπράξεων της ΔΕΗ (πάντα στο τραπέζι βρίσκεται η συνεργασία με τους Γάλλους της Elpedison), αναφέρθηκε χθες τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης, όσο και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας, συνδέοντάς την με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού τον Ιούλιο στο Πεκίνο. Αμφότεροι παραβρέθηκαν στην τελετή της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας ΔΕΗ-CMEC.

Συμπράξεις και συνεργάτες ψάχνει η ΔΕΗ και για να επεκταθεί στο εξωτερικό. Σε πιο προχωρημένη φάση είναι η Αλβανία, όπου η ΔΕΗ συζητά ήδη με τη CMEC την κατασκευή υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ρεύματος, εκμεταλλευόμενες το πλούσιο υδραυλικό δυναμικό της γείτονος. Το επεσήμανε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, εκφράζοντας την ελπίδα η μονάδα της Μελίτης II να αποτελέσει αρχή για τη στρατηγική συνεργασία των δύο πλευρών. Είπε ότι η ΔΕΗ φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια (προχθές εγκρίθηκε από το ΔΣ η ίδρυση θυγατρικής στην Αλβανία), ότι στην κατεύθυνση αυτή η συνεργασία με τη CMEC είναι καθοριστική, και ότι θα μπορούσε να έχει πολλές ακόμη ουρές .

ΤΑ ΚΕΡΔΗ. Στην πρώτη αυτή σύμπραξη της ΔΕΗ με ξένο παίκτη, η ελληνική επιχείρηση θα εισφέρει τη λιγνιτική μονάδα Μελίτη I στη Φλώρινα, οι δε Κινέζοι θα χρηματοδοτήσουν κατά 100%, δηλαδή με 700 εκατ. ευρώ, την κατασκευή της Μελίτης II. Τόσο το ένα, όσο και το άλλο εργοστάσιο, θα τροφοδοτούνται με πρώτη ύλη από τα ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία της περιοχής, σε πρώτη φάση της Αχλάδας στη Φλώρινα (Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας ΑΕ). Στο σχήμα πιθανώς να συμμετάσχουν και οι όμιλοι Άκτωρ και ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ που έχουν εμπλοκή στα λιγνιτικά κοιτάσματα της ευρύτερης περιοχής.

Τα μερίδια του νέου σχήματος που θα προκύψει δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί, και θα προκύψουν από την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων που θα εισφέρει κάθε παίκτης. Σίγουρο πάντως είναι ότι το πάνω χέρι θα έχουν οι Κινέζοι, η ΔΕΗ θα μείνει με ποσοστό κάτω του 49%, ενώ μικρότερα θα είναι τα ποσοστά των ιδιωτών που εκμεταλλεύονται τα ορυχεία. Μαζί με τις απαραίτητες εργασίες στα ορυχεία η συνολική επένδυση μπορεί να φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

[ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ, του Γιώργου Φιντικάκη, 15/09/2016]