ΠΙΟ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, ΠΙΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

160914013627013Μια ρεαλιστική πολιτική, απέναντι από την αριστερή ιδεοληψία της κυβέρνησης, αλλά και κόντρα στις ανελαστικές και κατ’ επανάληψη διαψευσθείσες εμμονές των θεσμών, σκιαγράφησε ο διοικητής της  Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας στη χθεσινή του συνάντηση με τους εκπροσώπους των πιστωτών της χώρας. Ο κ. Στουρνάρας ζήτησε από τη μια μεριά μείωση του πλεονάσματος κι από την άλλη επίσπευση των μεταρρυθμίσεων που θα βγάλουν τη χώρα από την οικονομική και αναπτυξιακή στασιμότητα.

Πρόκειται για μια συνταγή πάνω στην οποία συμφωνούν οικονομολόγοι και έμπειροι παράγοντες της αγοράς, που όμως έχει δυο μεγάλους αντιπάλους: Τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης, που κάνει τα ανοίγματά της με κόπο, αμφιθυμία και καθυστερήσεις, αλλά και τις ανελαστικές θέσεις των εκπροσώπων των δανειστών, ιδιαίτερα του ΔΝΤ.

Οι απόψεις του Γιάννη Στουρνάρα κινούνται σε μια συνεπή γραμμή και είναι σαφές ότι έχουν τη σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον ενός εκ των δανειστών, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο διοικητής της ΤτΕ έχει συζητήσει αυτές τις θέσεις του, μεμονωμένα ή ως μέρος μιας γενικότερης οικονομικής πλατφόρμας, με σειρά παραγόντων που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, από διαφορετικές θέσεις ο καθένας.

Αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων είναι να έχει διαμορφωθεί ένας άτυπος κύκλος τεχνοκρατών, ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί με την πολιτική και πανεπιστημιακών, οι οποίοι καλλιεργούν, επηρεάζουν, στηρίζουν, προσδίδουν δυναμική και διαδίδουν την πλατφόρμα Στουρνάρα. Ο κύκλος αυτών των ανθρώπων έχει εντοπιστεί κι από τους δανειστές, οι οποίοι έσπευσαν να συναντήσουν τον κ. Στουρνάρα και -παράλληλα με τις υπό στενή έννοια αρμοδιότητες του, όπως η παρακολούθηση κι η συμβολή του στην αναδιάρθρωση των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών- επεδίωξαν να ανιχνεύσουν τόσο το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που προκρίνει ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, όσο και τους τρόπους που αυτό το μείγμα θα μπορούσε να δοκιμαστεί στη σκληρή ελληνική πραγματικότητα.

Από τη δική του πλευρά, ο Γιάννης Στουρνάρας πιστεύει ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί η εθνική οικονομία να υπερβεί την κρίση και να ανοίξει έναν ενάρετο κύκλο ποιοτικής ανάπτυξης. Αρκεί, βέβαια, να μειωθούν οι προσδοκίες για το πλεόνασμα βραχυπρόθεσμα και να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με κύριο άξονα τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μείωση της γραφειοκρατίας στο δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση, το μείγμα οικονομικής πολιτικής που προτείνει ο κ. Στουρνάρας αποτελεί ένα “εθνικό plan b” σε περίπτωση που οι συμβατικές πολιτικές δυνάμεις συνεχίσουν να επιδεικνύουν αναποτελεσματικότητα, αδυναμία εφαρμογής της μόνης πολιτικής που απέδωσε παγκοσμίως και διάρρηξη των σχέσεών τους με τη δοκιμαζόμενη κοινωνία.

[ΠΗΓΗ: http://www.politically.gr/, του Καλλικέλαδου, 14/9/2016]