ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

newego_LARGE_t_1101_54765170Με δεκατέσσερις φιναλίστ και περισσότερους από 150 συμμετέχοντες άρχισε χθες η τελευταίαφάση της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας στη Θεσσαλονίκη.

Στις 24 του μήνα αναχώρησαν για το Ποσείδι Χαλκιδικής οι δεκατέσσερις φοιτητές που μετά την επιτυχή επίδοσή τους στους προκριματικούς αγώνες της Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας θα διαγωνιστούν στον τελικό, που θα διεξαχθεί στη 1 και στις 2 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η διαμονή στη φοιτητική κατασκήνωση διαρκεί μέχρι τις 31 Αυγούστου και το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και, όπως σχολιάζουν οι συμμετέχοντες, διασκέδαση στις ελληνικές παραλίες. Σημειώνεται ότι μετά τη λήξη του διαγωνιστικού τμήματος θα γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου τελετή λήξης της Ολυμπιάδας στην αίθουσα τελετών της Παλιάς Φιλοσοφικής.

Με συμμετοχές από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και τις παρευξείνιες χώρες η Ολυμπιάδα διοργανώνεται με στόχο “την προσέλκυση νέων σπουδαστών στην Ελλάδα και την αύξηση του ενδιαφέροντος των νέων για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό”, όπως τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας σε συνέντευξη Τύπου. Παράλληλα σημείωσε ότι “το εγχείρημα άρχισε τον περασμένο Δεκέμβριο και αποσκοπούσε συν τοις άλλοις στην προώθηση της ελληνομάθειας και στη στήριξη των ελληνικών εδρών σε πανεπιστήμια των παρευξείνιων χωρών που είχαν μεγάλη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα”.

Η Μαρίνα Ματθαιουδάκη, πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, εξήρε από την πλευρά της την προσπάθεια των φοιτητών και σχολίασε ότι “επιδίωξη όλων μας είναι να αποτελέσει η Ολυμπιάδα θεσμό για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τη χώρα”, ενώ δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι “το έπαθλο για το νικητή είναι μία υποτροφία σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΑΠΘ”.

Αγώνας για τον πολιτισμό

“Ο πολιτισμός και η ιστορία της Ελλάδας είναι μοναδικά και πρέπει να αγωνιστούμε για την προάσπισή τους”, δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας Άλκης Αναστασιάδης, εκφράζοντας ιδιαίτερη χαρά για την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, που, όπως τόνισε ο ίδιος, αποτελεί την άτυπη πρωτεύουσα του ελληνισμού.

Ο κ. Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Ιβάν Σαββίδη για την οικονομική προσφορά στην Ολυμπιάδα και απευθυνόμενος στον πρύτανη του ΑΠΘ τόνισε ότι “χωρίς τη δική σας βοήθεια δεν θα είχε πραγματοποιηθεί τίποτα από όλα αυτά”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η διευθύντρια Ευρώπης της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Ευανθία Παπαδάτου, που επισήμανε ότι “η επιστροφή στις ρίζες μας είναι ο μόνος τρόπος, για να διέλθει η χώρα αυτή τη δύσκολη περίοδο της ιστορίας της”.

Υπενθυμίζεται ότι η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας 2016 πραγματοποιείται στο πλαίσιο εορτασμού του επετειακού έτους Αριστοτέλη, που ανακηρύχτηκε από την UNESCO με πρωτοβουλία του ΑΠΘ και διοργανώνεται από την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΓΙΟΝ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Γενικός χορηγός της διοργάνωσης είναι η μη κερδοσκοπική οργάνωση “Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη”.

[ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, του Αλέξανδρου Φωτιάδη,24/08/2016]