Με περισσή χαρά και ενθουσιασμό διάβασα την είδηση αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σχετική με την παρουσίαση του “αργυρού κρατήρα της μάχης” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
Ενα αριστουργηματικό έργο της μεταλλοτεχνίας του κρητομυκηναϊκού κόσμου.
Διαβάστε τη σχετική είδηση εδώ:
Κάποιος βέβαια θα πρέπει να θυμίσει σε ΟΛΟΥΣ τους κοινωνικούς εταίρους (πολιτικούς, πολίτες, Αρχαιολογική Υπηρεσία, ΜΚΟ κλπ.) πως από κάποιο ορυχείο προήλθε το μέταλλο με το οποίο κατασκευάσθηκε και αυτό το αριστουργηματικό έργο της μεταλλοτεχνίας…
Σε χώρες στις οποίες υπάρχει πραγματική κοινωνική διαφάνεια, χωρίς μικροπολιτικά συμφέροντα, χωρίς ανελεύθερες πρακτικές, τότε δημιουργούνται οι απαραίτητες συνθήκες ώστε να δοθεί η απαραίτητη κοινωνική άδεια (Social LicensetoOperate) για εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων.
Παρατίθεται εδώαπόσπασμα σχετικό με την εκμετάλλευση Σπάνιων Γαιών στη Σουηδία,από παλαιότερο άρθρο (δες εδώ).
«…το κοίτασμα σπάνιων γαιών NorraKarr βρίσκεται κοντά σε πόλη, σε δασική περιοχή και κυρίως, κοντά σε λίμνη και ποτάμια. Δηλαδή, κοντά σε μία πανέμορφη και περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή…
Εξετάστηκαν οι πιθανές επιπτώσεις στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, στην ποιότητα των νερών σε υπόγεια ρεύματα και στη λίμνη Vattern, και σε κοντινές περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Η αδειοδότηση προέκυψε έπειτα από συνεχείς συναντήσεις/διάλογο της εταιρείας που ανέλαβε το έργο εξόρυξης με τις τοπικές κοινωνίες, και με συνεχή ανοικτή ενημέρωση από τις τοπικές και κυβερνητικές αρχές της Σουηδίας.
Ως αποτέλεσμα, κανένα εμπόδιο δεν υψώθηκε από τις περιβαλλοντικά ευαίσθητες τοπικές κοινωνίες και αναγνωρίσθηκε η αξία του έργου από πλευράς Βιώσιμης Ανάπτυξης (Οικονομία, Περιβάλλον, Κοινωνία)…οι κοινωνίες/πολίτες της Σουηδίας και της Ελλάδας, όσο και αυτό μπορεί να προκαλεί έκπληξη, βρίσκονται πολύ κοντά στην αντίληψη περί προστασίας του περιβάλλοντος…»
Εάν πράγματι επιθυμούμε τη δημιουργία νέων Ακροπόλεων τότε θα πρέπει ως κοινωνία να αξιοποιήσουμε τους ορυκτούς μας πόρους.
*Ο Σωτήρης Καμενόπουλος είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης στη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων
[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.gr/, του Σωτήρη Καμενόπουλου*, 6/8/2016]