ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: “ΆΓΡΙΟ” ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

x-default

x-default

Την ώρα που θα εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για να μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς της πόλης, δηλαδή στις 10 Σεπτεμβρίου, ο χρόνος για την πληρωμή του φουσκωμένου ΕΝΦΙΑ, θα βρίσκεται στην εκπνοή του.

Ο πρωθυπουργός έχει, λένε οι συνεργάτες του, πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση αυτό το φθινόπωρο, εντός και εκτός τειχών. Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί, γεγονός που αναγνωρίζει σύσσωμο το Μαξίμου, ενώ τα δύσκολα της β’ αξιολόγησης, είναι μπροστά και καθιστούν  το πολιτικό περιβάλλον, εξαιρετικά ρευστό.

“Ποιες παροχές;…”

Σε αυτό το εκρηκτικό σκηνικό που μοιάζει για τον πρωθυπουργό, σύμφωνα και με τους δημοσκοπικούς δείκτες, με κινούμενη άμμο, ο ίδιος θα εμφανιστεί στο Βελλίδειο, με άδειο καλάθι. “Παροχές; παροχές τις έχουμε ξεχάσει, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, βρισκόμαστε σε εξαιρετικά σφιχτή δημοσιονομικά περίοδο” ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Η ίδια πηγή, ομολόγησε άλλωστε  ότι αυτές τις μέρες δίνεται “μάχη” στις κεφαλές των υπουργείων που άπτονται χαρτοφυλακίων με κοινωνικούς πόρους, να βρεθούν “ενέσιμα υλικά”  που θα μπορούσαν να εξαγγελθούν από τον Α. Τσίπρα σε συνέχεια του πακέτου για στήριξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων που είχε ανακοινώσει στα μέσα του περασμένου μήνα.

Στο πακέτο εκείνο συμπεριλαμβάνονταν και τα ψίχουλα της αναπλήρωσης του ΕΚΑΣ, ενώ γενικώς οι υπόλοιπες ανακοινώσεις ήταν… ξαναζεσταμένος αέρας φρέσκος.

” Στο ίδιο μοτίβο θα κινηθεί ο πρωθυπουργός ο οποίος έχει ζητήσει από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων να κοιτάξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για βελτιωτικές κινήσεις στήριξης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας” ανέφερε η ίδια πηγή, τονίζοντας πάντως ότι παράλληλα δίνεται και… μάχη για να μπορέσει ο πρωθυπουργός να εξαγγείλει και ένα μέτρο… έκπληξη προς ανακούφιση των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων.

Λεπτομέρειες επ αυτού δε δίδονται ακόμη και είναι αβέβαιο εάν η “έκπληξη” αυτή έχει εντοπιστεί από το κυβερνητικό επιτελείο ή βρίσκονται ακόμη σε στάδιο… αναζήτησης.

Χρέος

“Κλειδί” ωστόσο για την κυβερνητική πορεία κρίνεται η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μεταξύ Ελλάδας- Ε.Ε (δηλαδή Βερολίνου) και Ουάσινγκτον.  Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πληθαίνουν οι φωνές αυτών που θεωρούν ότι η εμπροσθοβαρής εφαρμογή των μέτρων του τρίτου μνημονίου, μπορούν να αποδώσουν και οικονομικά και πολιτικά μόνον εάν οι εταίροι σε Ε.Ε και ΗΠΑ συμφωνήσουν στην ανάγκη “απομείωσης” του ελληνικού χρέους στην οποία ομνύει ο κ. Τσίπρας και για την οποία έκανε παρέμβαση (έστω δια των socialmedia) την περασμένη εβδομάδα.

Χωρίς επαρκή πρόοδο στο πεδίο αυτό, μαξιμινοίπαροικούντες εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχοι για το κατά πόσο θα μπορέσει να σταθεί όρθια όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και η χώρα.

Τα εκλογικά σενάρια άλλωστε “φουντώνουν” διότι παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται και οι “εκλογές θα γίνουν το 2019”, εντείνονται οι ψίθυροι ότι εάν βρεθεί η κυβέρνηση προ οικονομικού και κοινωνικού αδιεξόδου στην περίπτωση που δε δοθεί “ανάσα” από την ελάφρυνση του χρέους, τότε η αναζήτηση διαφυγής για να περάσει η “καυτή” πατάτα στη Ν.Δ, ενδεχομένως να καθίσταται μονόδρομος.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Νίκης Ζορμπά, 15/8/2016]