ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΠΘ, ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΚΑΚΑΒΟΣ

newego_LARGE_t_420_54715781_type13145Το δεκαήμερο camp ολοκληρώνεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, την ερχόμενη Κυριακή, με τη συζήτηση των συμπερασμάτων και τη μετακίνηση των κατασκηνωτών από το ΑΠΘ στο όρος Κάκαβος στη Χαλκιδική.

Οι καταληψίες μίσθωσαν χθες έξι πούλμαν και μετέφεραν από δομές φιλοξενίας στον χώρο της κατάληψης πάνω από 200 πρόσφυγες. Στον χώρο προσέθεσαν χημικές τουαλέτες, ντους και άλλες εγκαταστάσεις, που γεννούν ανησυχίες για παραμονή τους πέραν του 10ημέρου που έχουν ανακοινώσει.

Τους πρόσφυγες επιχειρούν να βάλουν στο παιχνίδι από χθες οι «αλληλέγγυοι» του No Border Camp Thessaloniki 2016, μεταφέροντας τους μαζικά με πούλμαν από τα κέντρα φιλοξενίας στους χώρους που έχουν καταλάβει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα ξεκινούσαν, όπως είχαν προαναγγείλει, τις καθημερινές μηχανοκίνητες πορείες προς τις δομές φιλοξενίας των προσφύγων, ενώ συνέχιζαν να οργανώνουν το camp, προσθέτοντας… χημικές τουαλέτες, ντους και άλλες εγκαταστάσεις, που γεννούν ανησυχίες σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για πιθανή παραμονή τους στο ΑΠΘ και πέραν του 10ημέρου που έχουν ανακοινώσει. Χθες το πρωί έξι πούλμαν που είχαν μισθωθεί από τους καταληψίες στάθμευσαν στην Εγνατία Οδό, στο ύψος του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ. Τα πέντε από αυτά ξεκίνησαν, συνοδεία δύο-τριών«αλληλέγγυων» στο καθένα, με προορισμό δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών γύρω από τη Θεσσαλονίκη, και επέστρεψαν μία ώρα αργότερα στο ίδιο σημείο γεμάτα με πρόσφυγες. Το πρώτο που κατέφθασε και αποβίβασε τους πρόσφυγες ερχόταν από το Κέντρο Φιλοξενίας των Βασιλικών του Δήμου Θέρμης, που έχει δημιουργηθεί σε παλιές σιταποθήκες. Ήταν περίπου 50 άτομα, νεαροί άνδρες, γυναίκες και ανήλικα παιδιά, οι οποίοι οδηγήθηκαν από τους συνοδούς τους στο στρατηγείο του camp, στο πίσω μέρος τής υπό κατάληψη Νομικής Σχολής, όπου έγιναν δεκτοί με θερμές εκδηλώσεις από τους αλληλέγγυους και τους προσφέρθηκε τσάι και φαγητό.

Η εκδήλωση

Όταν κατέφθασαν και τα υπόλοιπα πούλμαν, με συνολικά πάνω από 200 πρόσφυγες, διοργανώθηκε στον χώρο αυτό η προγραμματισμένη εκδήλωση, με πρόσφυγες να μιλούν για τις εμπειρίες τους από τον πόλεμο, από το προσφυγικό ταξίδι και από τη ζωή τους μέσα στις δομές όπου φιλοξενούνται. Όπως έγινε γνωστό, οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν στους χώρους του πανεπιστημίου για όσο διαρκεί το camp, ενώ ήδη από χθες πολλοί από αυτούς άρχισαν να κάνουν βόλτες κατά ομάδες στους δρόμους της πόλης.

Το έκτο από τα πούλμαν που είχαν μισθωθεί συμμετείχε στη μηχανοκίνητη πορεία που πραγματοποιήθηκε την ίδια ώρα στους άδειους χθες δρόμους της πόλης. Μαζί του κινήθηκαν περίπου 30 IX αυτοκίνητα και 10 δίκυκλα, ενώ παρακολουθούνταν διακριτικά από αστυνομικές δυνάμεις. Η πορεία είχε κατάληξη το κέντρο φιλοξενίας στο κτίριο της πρώην SOFTEX στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, όπου οι «αλληλέγγυοι» από την Ελλάδα και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες είδαν τις εγκαταστάσεις, συνομίλησαν με πρόσφυγες για τα προβλήματα τους και φώναξαν συνθήματα υπέρ του ανοίγματος των συνόρων.

Οι μηχανοκίνητες πορείες θα συνεχιστούν σήμερα, αύριο και την Πέμπτη, με προορισμό κάθε φορά κάποιο από τα κέντρα φιλοξενίας –κέντρα «εκτόπισης» τα χαρακτηρίζουν οι ίδιοι στις ανακοινώσεις τους–, χωρίς να κάνουν γνωστό το δρομολόγιό τους στις Αρχές. Για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί πορεία προς τα κλειστά κέντρα κράτησης του Παρανεστίου Δράμας και της Ξάνθης και για το Σάββατο πορεία προς τον φράχτη του Έβρου στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ για την Πέμπτη υπάρχει στο πρόγραμμα και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τίτλο MigrantsPride. Το δεκαήμερο camp ολοκληρώνεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, την ερχόμενη Κυριακή, με τη συζήτηση των συμπερασμάτων και τη μετακίνηση των κατασκηνωτών από το ΑΠΘ στο όρος Κάκαβος στη Χαλκιδική.

[ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ του Βασίλη Ιγνατιάδη, 18/07/2016]