ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΚΤΙΝΟΛΙΘΟΥ!!!

actinolite_8Διαβάζω στην ΑΥΓΗ, ένα άρθρο με τίτλο «Αμίαντο στα πετρώματα των Σκουριών εντόπισε το ΙΓΜΕ». Προχωράω στην ανάγνωση με ενδιαφέρον και μαθαίνω πως:

  • Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πληροφορίες, το ΙΓΜΕ εντόπισε ινώδη ορυκτά με χαρακτηριστικά αμιάντου και ως εκ τούτου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επέστρεψε χθες φάκελο που είχε υποβάλει η Ελληνικός Χρυσός για την τροποποίηση τεχνικής μελέτης των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στις Σκουριές προκειμένου να συμπληρωθεί με ειδικό κεφάλαιο, το οποίο θα αναφέρει αναλυτικά τα μέτρα πρόληψης που θα εφαρμόσει για την προστασία των εργαζομένων από την έκθεση σε αμίαντο.
  • Ο εντοπισμός του αμιάντου ήταν το αποτέλεσμα των ελέγχων για την τήρηση και εφαρμογή της νομιμότητας, η οποία έγινε στις εγκαταστάσεις των Σκουριών στις 17 και 18 Δεκεμβρίου του 2015.
  • Μεταξύ άλλων είχε προηγηθεί και η κατάθεση στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη φακέλων για τα έργα και τις ημέρες της ανεξέλεγκτης δραστηριότητας της Ελληνικός Χρυσός από το «κίνημα» κατά των εξορύξεων στη Χαλκιδική.
  • Στις 6 Απριλίου το ΙΓΜΕ διαβίβασε τα πορίσματα της ανάλυσής του στις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, με το εύρημα του εντοπισμού αχτινόλιθου ή ανθοφυλλίτη

Α, μάλιστα… ακτινόλιθος … Μα που τον ανακάλυψαν, αναρωτιέμαι…

Με μια πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο το βρήκα κι εγώ…

«Ακτινόλιθος: Στην Ελλάδα απαντά στις νήσους Άνδρο και Σέριφο, στα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, στην Εύβοια (Αλιβέρι) και στην Ξάνθη».

Να σας αποκαλύψω και την πηγή μου; Η Wikipedia!!! Και όποιος δεν το πιστεύει, ας κοιτάξει εδώ. Ευχαριστούμε ΙΓΜΕ… Ευχαριστούμε Υπουργείο…