ΓΙΑΤΙ “ΠΑΙΖΟΥΝ” ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ…

ekloges_11Το κλείσιμο της “Ηλεκτρονικής Αθηνών” αποτελεί άλλο έναν κρίκο στις αλυσίδες των “λουκέτων” με την οποία ξεκίνησε το 2016.  Η χρεοκοπία της Ηλεκτρονικής, η έξοδος της ΦΑΓΕ από την αγορά γάλακτος, ο σχετικός προβληματισμός άλλης κραταιάς γαλακτοβιομηχανίας, το κλείσιμο της ΙΜΑΣ, της Σόφτεξ δεν αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου της κατάστασης που βιώνει η ελληνική οικονομία.

Η πτώχευση της “Ηλεκτρονικής” εξ αφορμής των capital controls, όπως ανακοίνωσε η διοίκησή της, έγινε τη μέρα που κάποιος προφανώς ανίδεος υπουργός είχε δηλώσει πως τα capital controls δεν είχαν σημαντική επίδραση στην οικονομία.

Είναι αλήθεια πως η “Ηλεκτρονική” αντιμετώπιζε προβλήματα τα τελευταία χρόνια και τα capital controls ήταν η αφορμή. Το 90% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα όμως αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία εντείνονται.

Είναι προφανές πως στην κυβέρνηση δεν ξέρουν τι τους γίνεται και τούτο θα έχει σαν συνέπεια αυτό που μήνες επαναλαμβάνουμε σ’ αυτήν τη στήλη: όταν φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει επιφέρει στη χώρα τη μεγαλύτερη καταστροφή μετά τον πόλεμο, και αυτός δεν αφορά μόνο στην οικονομία.

Σχεδόν όλες από τις εναπομείνασες μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν εκπονήσει ή υλοποιούν αθόρυβα σχέδια μεταφοράς δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Όσες δεν μπορούν να το κάνουν αυτό μετρούν το ενδεχόμενο του “λουκέτου”.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα στέκεται πάνω στη μεγαλύτερη βόμβα μετά τον πόλεμο και για λόγους εντυπώσεων παίζει θέατρο στήνοντας καυγάδες πραγματικούς ή εικονικούς με τους δανειστές και ειδικά με το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ έχει δίκιο στις ενστάσεις του και η κυβέρνηση έχει άδικο. Για να υπάρξει οποιοδήποτε αποτέλεσμα εξόδου από την κρίση και εισόδου σε βιώσιμο κύκλο οικονομικής ανάπτυξης θα πρέπει να περικοπούν δαπάνες και όχι να επιβληθούν φόροι και αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών.

Οι μαθητευόμενοι μάγοι του Υπουργείου των Οικονομικών και ο πρωθυπουργός που τους καλύπτει πολιτικά, πιστεύουν πως μπορούν να ξεγελάσουν την πραγματικότητα με σκηνοθετημένες διαμάχες, πώληση φθηνού πατριωτισμού και λαϊκισμού.

Οι αυξήσεις του ΦΠΑ και των φόρων το 2015 δεν έφεραν την αντίστοιχη αύξηση των κρατικών εσόδων στις αντίστοιχες κατηγορίες. Στις περισσότερες κατηγορίες και στο σύνολο μάλιστα, έφερε μείωση.

Τα συνολικά φορολογικά έσοδα (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) για το έτος 2015 εμφανίζονται μειωμένα κατά 610,5 εκατ. ευρώ ή 1,38% έναντι του έτους 2014.

Οι άμεσοι φόροι είναι μειωμένοι κατά 611,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 2,99% σε σύγκριση με το αντίστοιχο μέγεθος του 2014.

Τα έσοδα από ΦΠΑ εμφάνισαν οριακή αύξηση κατά 12 εκατ. ευρώ ή 0,09% στα 13,625 δισ. ευρώ.

Τουτέστιν, οι καταργήσεις των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ σε τρόφιμα και υπηρεσίες οδήγησαν στην αύξηση των έμμεσων φόρων μόλις κατά 12 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2014. Και το 2015 ήταν μια καλή χρονιά κατά το ήμισυ, χάρη στα σημάδια αναθέρμανσης της οικονομίας μετά το πρόγραμμα Σαμαρά-Βενιζέλου.

Η αλόγιστη αύξηση φόρων και εισφορών ροκανίζει την ήδη σαθρή βάση της οικονομίας. Η αύξηση φόρων στα τσιγάρα π.χ. έχει στοιχίσει ακριβά στις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των καπνοβιομηχανιών από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν βάλει λουκέτα περί τα 10.000 περίπτερα και καταστήματα ψιλικών. Ο αριθμός αυτό αντιστοιχεί στο 30% περίπου των καταστημάτων του κλάδου.

Οι θέσεις εργασίας που χαθήκαν είναι διπλάσιες και τριπλάσιες.

Η βασική αιτία αυτής της εξέλιξης ήταν η υπερφορολόγηση του βασικού προϊόντος αυτών των επιχειρήσεων, των καπνικών προϊόντων.

Όχι, δεν μείωσε ο κόσμος το κάπνισμα, αλλά στράφηκε προς τα λαθραία και αφορολόγητα τσιγάρα.

Ο κλάδος των τσιγάρων αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι. Η κυβέρνηση με την πολιτική της πριονίζει τα “πόδια” της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση θα χρειαστεί σύντομα, είτε υπογράψει συμφωνία είτε όχι, να διαχειριστεί την κατάρρευση της οικονομίας και όχι μόνο. Αυτό φαίνεται πως δεν το ‘χουν αντιληφθεί ακόμη λόγω των αριστερών διαθλαστικών φακών που φορούν.

Όταν το καταλάβουν θα προσπαθήσουν να δραπετεύσουν. Αυτός είναι ο μόνος λόγος που κάθε μέρα που περνά αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές.

 

[ΠΗΓΗ: capital.gr, του Κώστα Στούπα, 15/4/2016]