ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ Η ELDORADO GOLD ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

eldorado-goldΌπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Eldorado Gold, η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στο επενδυτικό της έργο μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και στη μακροπρόθεσμο προοπτική του.

Χρονιά ισχυρής παραγωγής αλλά και προκλήσεων, κυρίως λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε η εταιρεία στην Ελλάδα, χαρακτήρισε το 2015 η διοίκηση της Eldorado Gold στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των ετήσιων οικονομικών της αποτελεσμάτων. Για το 2016 η καναδική πολυεθνική επισήμανε πως κοιτώντας προς το μέλλον έχει θέσει φιλόδοξους στόχους που βασίζονται στην οικονομική της ευρωστία και τη ρευστότητά της. Αναφορικά με την επένδυση της στην Ελλάδα η εταιρεία στην ετήσια οικονομική αναφορά της επισημαίνει πως παραμένει προσηλωμένη στη μακροπρόθεσμη προοπτική της.

Σύμφωνα με τον Paul Wright, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold, «σε μια χρονιά έντονων προκλήσεων, ειδικότερα στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη αστάθεια των τιμών των μετάλλων είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι η εταιρεία υπερέβη τους στόχους παραγωγής και συγκράτησης κόστους για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Οι τιμές του χρυσού έχουν ενισχυθεί από την αρχή του έτους, n Eldorado Gold συνεχίζει να είναι οικονομικά συνετή και έχει πραγματοποιήσει τον έλεγχο απομειώσεων ύψους 1,5 δια δολ. μετά φόρων. Με περίπου 668 εκατ. δολ. συνολική ρευστότητα στο τέλος του έτους, ο ισολογισμός μας παραμένει ένας από τους πιο ισχυρούς στον κλάδο, που μας επιτρέπει να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξή μας». Να σημειωθεί πως οι απομειώσεις που αφορούν την Ελλάδα ανέρχονται σε 739,9 εκατ. δολ. για τις Σκουριές και 31,2 εκατ. δολ. για το Στρατώνι.

Αναλυτικά η παραγωγή χρυσού της Eldorado Gold το 2015 ανήλθε σης 723.532 ουγκιές (2014: 789.224 ουγκιές) υπερβαίνοντας τον αρχικό στόχο του 2015 για παραγωγή 640.000-700.000 ουγκιών, με μέσο λειτουργικό κόστος τα 552 δολ. ανά ουγκιά (2014, 500 δολ. ουγκ.). Τα έσοδα ανήλθαν στα 823,8 εκατ. δολ. με μέση τιμή χρυσού τα 1.168 δολ. η ουγκιά. Η ρευστότητα της εταιρείας ανήλθε στα 667.6 εκατ. δολ., εκ των οποίων τα 292,6 εκατ. δολ. αντιστοιχούν σε μετρητά και τα υπόλοιπα 375 εκατ. δολ. σε αχρησιμοποίητες γραμμές πίστωσης.

Στην Ελλάδα

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Eldorado Gold, η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στο επενδυτικό της έργο μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και στη μακροπρόθεσμο προοπτική του. Ωστόσο, για να ολοκληρώσει το επενδυτικό της έργο στη Χαλκιδική n Ελληνικός Χρυσός απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγκριση διαφόρων αδειών ρουτίνας από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, κυρίως από τη διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η εταιρεία από το 2011 έχει λάβει την έγκριση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Από τότε μέχρι και σήμερα, όπως επισημαίνει, τόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν προχωρήσει σε επιμέρους αδειοδοτήσεις, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των έργων της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, αν και n εταιρεία είναι έτοιμη να τα προχωρήσει άμεσα.

Αναλυτικά, το 2015 στην Ολυμπιάδα παρήχθησαν 16.396 ουγγιές χρυσού. Μετά και την πρόσφατη έγκριση δευτερεύουσας άδειας που εκκρεμούσε, τo εργοστάσιο της Ολυμπιάδας μπαίνει σε δεύτερη φάση και αφορά την εγκατάσταση του νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για to εργοστάσιο εμπλουτισμού, ώστε από to πρώτο τρίμηνο του 2017 τo μετάλλευμα (περίπου 385.000 τόνοι ετησίως συμπυκνώματος μολύβδου, ψευδαργύρου και χρυσοφόρου πυρίτη) που θα παράγεται από τo συγκεκριμένο μεταλλείο να κατεργάζεται στο ανακατασκευασμένο εργοστάσιο.

Στις Σκουριές το 2015 επενδύθηκαν συνολικά 112,9 εκατ. δολ. για την ολοκλήρωση του έργου του υπόγειου μεταλλείου, με στόχο την παραγωγή 4,5 εκατ. τόνων ετησίως. Από τον Ιανουάριο 2016 το έργο έχει τεθεί σε αναστολή λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση των αδειών ρουτίνας από τις ελληνικές αδειοδοτούσες αρχές. Μέχρι στιγμής συνεχίζονται κανονικά με προσωπικό ασφαλείας οι περιβαλλοντικές εργασίες και οι εργασίες συντήρησης εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, με κόστος 1 εκατ. δολ. τον μήνα.

Στο Στρατώνι, τόσο η χαμηλή παραγωγικότητα του ορυχείου όσο και οι χαμηλές τιμές των μεταλλευμάτων, περιόρισαν την απόδοση της συγκεκριμένης επένδυσης, σύμφωνα με την Eldorado Gold.

Για το 2016 η εταιρεία αναμένει να επεξεργαστεί 220.000 τόνους μεταλλεύματος. Αναφορικά με την πορεία ζωής του ορυχείου σης Μαύρες Πέτρες υπολογίζεται για ακόμη τρία χρόνια, ωστόσο, όπως τονίζει η εταιρεία, με μια τριετή επένδυση 25 εκατ. δολ. το ορυχείο μπορεί να διατηρηθεί για περισσότερα χρόνια.

 

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Λέττας Καλαμαρά, 28/03/2016]