ΜΠΡΑΒΟ… ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ…

kentriki_stoa_photoΜπράβο, τώρα μπορούμε να θριαμβολογήσουμε… Μπράβο Πάνο, Γιάννη, Κατερίνα, μπράβο Τόλη, Γιώργο, Σαράντη… Μπράβο σε όλους που βοήθησαν έστω και λίγο να καταφέρουμε να καθυστερήσουμε την επένδυση της ΒΑ Χαλκιδικής τόσο, ώστε οι επενδυτές να αρχίσουν να αποχωρούν μόνοι τους…

Ο ίδιος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, Πολ Ράϊτ σχολιάζοντας την ανακοίνωση της εταιρείας περί μερικής παύσης της επένδυσης, (διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Eldorado Gold εδώ ), δήλωσε πως «Έχουμε λειτουργήσει με καλή πίστη και η Ελληνικός Χρυσός έχει συμμορφωθεί με όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις της, όμως, λόγω των δυσμενών συνθηκών που αναφέρθηκαν ανωτέρω, είναι συνετό να μειώσουμε την επένδυση κεφαλαίων στην Ελλάδα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ελπίζουμε να επαναρχίσουμε τις ανασταλείσες δραστηριότητες και τα επενδυτικά σχέδιά μας στην Ελλάδα μόλις έγκαιρα χορηγηθούν οι απαραίτητες άδειες και υπάρξει μία πραγματική σχέση συνεργασίας στα πλαίσια των συμβατικών υποχρεώσεων μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του Ελληνικού Δημοσίου».

Από την ανακοίνωση της Eldorado Gold, κρατάμε δύο σημεία:

Πρώτον, στις Σκουριές τα έργα θα ανασταλούν άμεσα. Θα εξακολουθήσουν όμως να πραγματοποιούνται εργασίες προστασίας του περιβάλλοντος και δράσεις φροντίδας και συντήρησης με σκοπό τη διασφάλιση του περιβάλλοντος και των περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας στο εργοτάξιο, με μηνιαίο κόστος 1 εκατομμύριο δολ. περίπου.

Δεύτερον, πως σε περίπτωση που το Υπουργείο δεν εκδώσει την άδεια εγκατάστασης που αιτήθηκε η εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2015, μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 [σ.σ. το Υπουργείο υποχρεούται να απαντήσει σε 60 ημέρες], η Ελληνικός Χρυσός θα αναγκαστεί να αναστείλει όλες τις εργασίες κατασκευής και ανάπτυξης και στο Έργο της Ολυμπιάδας. Να σημειωθεί πως περίπου 500 άνθρωποι εργάζονται σήμερα στο Έργο της Ολυμπιάδας.

Πάντως, με μια προσεκτικότερη ανάγνωση, από την ανακοίνωση αποκομίζουμε μια αίσθηση πως η καναδικήεταιρεία δεν εκφράζει μια καθαρή πρόθεση να αποχωρήσει από την Ελλάδα. Δείχνει να αναγκάζεται να περιορίσει δραστικά το ύψος του επενδυτικού της σχεδίου, περιμένοντας ή και ελπίζοντας σε ένα ευνοϊκότερο επενδυτικό περιβάλλον. Ας ελπίσουμε να είναι έτσι τα πράγματα και να μην έχουν ληφθεί τελεσίδικες αποφάσεις περί ολικής αποχώρησης, διότι οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για την περιοχή –και όχι μόνο-, θα είναι μη αναστρέψιμες.