ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ…

logo-1920Με μια ανακοίνωση η δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Αριστοτέλη, το “Όραμα Πολιτών”, κρούει τον κίνδυνο του κινδύνου σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή. Σε αυτόν τον μίνι απολογισμό της μέχρι σήμερα δράσης της, ο καθένας διαπιστώνει πως …«κάτι τρέχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». Όσα και να αμφισβητήσει κανείς από αυτά που αναφέρονται στην ανακοίνωση, τα υπόλοιπα φτάνουν για να μας κάνουν να αναρωτηθούμε αν πράγματι ο δήμος μας αξίζει αυτή τη ν κατάσταση…

«Αρναία 20.11.2015

Από την πρώτη κιόλας μέρα της θητείας της υφιστάμενης δημοτικής αρχής στο δήμο μας φάνηκε  ότι η περιοχή μας εισέρχονταν σε απρόβλεπτες περιπέτειες. Δεν πρόκειται ούτε μόνο  για άγνοια,  ούτε μόνο για ανικανότητα των ανθρώπων. Πρόκειται και  για την  περιφρόνηση των διαδικασιών, των νόμων, των κανόνων, των αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων και  των θεσμών, η οποία  διαπνέει κάθε σκέψη και δράση τους.

Καταγγείλαμε άμεσα, και εγγράφως, ότι δύο άγνωστοι, μέχρι και σήμερα, ιδιώτες, παρουσία ενός δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, μετέπειτα αντιδήμαρχο οικονομικών, χωρίς καμία αρμοδιότητα ή σχετικό δικαίωμα, εμφανίστηκαν την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, στο ταμείο του δήμου  στην ιστορική του έδρα, την Αρναία,  έδιναν εντολές σε υπαλλήλους του δήμου και των νομικών του προσώπων, τα οποία είχαν ανεξάρτητη  διοίκηση, διέκοψαν τη λειτουργία της ταμειακής υπηρεσίας, πραγματοποίησαν έλεγχο στα ταμεία του δήμου και των νομικών του προσώπων. Και προφανώς αυτοί οι άγνωστοι μέχρι σήμερα ιδιώτες «ελεγκτές» έλαβαν γνώση ευαίσθητων εγγράφων και στοιχείων των δημοτών, του δήμου και των νομικών του προσώπων.

Ζητήσαμε επανειλημμένα και   εγγράφως, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα,  να πληροφορηθούμε τη σχέση του ιδιώτη δικηγόρου που εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος του δήμου με την εταιρία του αποχωρήσαντος δημάρχου Ιωάννη Μίχου. Σχέση που αναδεικνύει ένα μείζον ηθικό ζήτημα.

Ακυρώσαμε, μετά από προσφυγή μας, την πρωτοφανή απόπειρα υποκατάστασης των εκλεγμένων τοπικών συμβουλίων από λαϊκές επιτροπές σοβιετικού τύπου.

Δεν μας έχει παραχωρηθεί ακόμα κατάλληλος χώρος και γραμματειακή υποστήριξη στο δημαρχείο της Αρναίας,  όπως   ορίζει ο νόμος για τη λειτουργία της  παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, κάτι που επανειλημμένα έχουμε αιτηθεί εδώ και ένα και πλέον χρόνο. Και αυτό παρά τις σχετικές,  ρητές και έγγραφες  εντολές του αρμόδιου υπουργείου και της αποκεντρωμένης διοίκησης προς το δήμο.

Πληροφορούμαστε περίεργες απ’ ευθείας  αναθέσεις σε ιδιώτες, κατά παραγγελία και επί πληρωμή, ελέγχου της νομιμότητας αλλά και της σκοπιμότητας των αποφάσεών μας, ως προηγούμενης δημοτικής αρχής, κατά  καταστρατήγηση των νομίμων διαδικασιών αλλά και κατά πρωτοφανή περιφρόνηση της θεσμικής  αυτονομίας δράσης των Ο.Τ.Α.

Διαπιστώνουμε να εγκρίνονται άκριτα χρηματοδοτήσεις πολλών χιλιάδων ευρώ, σε βάρος του προϋπολογισμού  του δήμου, για  ιδιώτες δικηγόρους, προκειμένου αυτοί να παραστούν κατά των σωματείων των  εργαζομένων συνδημοτών μας στα μεταλλεία και του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής  στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Βλέπουμε τον αποτυχόντα υποψήφιο  Κ. Μπογδάνο, ως «άμισθο ειδικό σύμβουλο» του δήμου (!), να μιλά εξ’ ονόματος του δημάρχου και να διαχειρίζεται τις υποθέσεις του δήμου, χωρίς νόμιμο δικαίωμα, παρά την αποδοκιμασία των δημοτών, ακόμα και  τώρα που μετά από προσφυγή μας ακυρώθηκε ο ορισμός του ως παράνομος και δεν έχει καν αυτή  την ιδιότητα αφού ανακλήθηκε η σχετική απόφαση του δημάρχου.

Παρακολουθούμε, τις εντελώς τελευταίες ημέρες, υπηρεσιακές ενημερωτικές συναντήσεις του δήμου και στην Αρναία στις οποίες όχι μόνο δεν καλούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά ασχολείται με τα θέματα του δήμου και της δημοτικής μας κοινότητας χωρίς καμιά αρμοδιότητα ο παραιτηθείς δήμαρχος Ιωάννης Μίχος, παραγκωνίζοντας  αιρετούς και  θεσμικούς.

Η υφιστάμενη δημοτική αρχή δεν έχει καταλάβει ούτε το ρόλο της, ούτε και την ευθύνη της. Δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται  ούτε και τη ζημιά που κάνει στον τόπο μας και το μέλλον του. Περιφρονούν και καταστρατηγούν τις διαδικασίες, δεν απαντούν στα ερωτήματα της μείζονος μειοψηφίας, δε συμμορφώνονται στις νόμιμες υποχρεώσεις τους. Στερούνται των ικανοτήτων, των στελεχών, των γνώσεων, των επεξεργασμένων σχεδίων και της αποτελεσματικότητας που απαιτεί η άσκηση της σύγχρονης  διοίκησης. Αποδεικνύονται  εμπαθείς όσο και ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τόσο τα μεγάλα προβλήματα του δήμου  όσο και  τα απλά  ζητήματα της καθημερινότητας στα οποία και τελικά κατέληξαν να  έχουν  παραδοθεί άνευ όρων ανήμποροι να τα διαχειριστούν. Χάνονται τα κεκτημένα αλλά και μια πορεία ανάτασης και αναγέννησης που είχε εμπεδωθεί κατά τη διάρκεια της θητείας μας.

Σημαντικά  έργα ανάπτυξης της περιοχής που βελτιώνουν την  ποιότητα ζωής των δημοτών μας και δημιουργούν τις απαραίτητες υποδομές για τις επόμενες γενιές, έργα  ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ το καθένα, τα οποία εμείς με πολύ κόπο και έπειτα από μεγάλη προσπάθεια εξασφαλίσαμε από  τα χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα και θα υλοποιούνταν χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του προϋπολογισμού του δήμου, χάνονται, απειλούνται με απένταξη από τα ευρωπαϊκά προγράμματα ή μένουν ημιτελή.

Εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης, όπως η τελευταία,  της απελευθέρωσης της Αρναίας, καταλήγουν σε παρωδία, από ιστορική  άγνοια, από έλλειψη σεβασμού στις θυσίες των προγόνων μας, από τις ιδεοληψίες τους και την άγνοια ή την  περιφρόνηση  των κανόνων της εθιμοτυπίας.

Για πρώτη φορά, και  ενώ βρισκόμαστε ήδη στα τέλη Νοεμβρίου, οι δημότες μας βρίσκονται χωρίς καυσόξυλα για την κάλυψη των ατομικών τους αναγκών και κανένας σχεδιασμός, καμία προσπάθεια  ή  μέριμνα από πλευράς του  δήμου δεν υπάρχει. Αντίθετα η λαθροϋλοτομία  καλά κρατεί. 

Τα χωριά του δήμου έχουν πλέον οξύτατο πρόβλημα καθαριότητας και αποκομιδής των απορριμμάτων, η ανακύκλωση   έχει εγκαταλειφθεί, ο δημοτικός φωτισμός όπου υπάρχει πλέον υπολειτουργεί.

Οι προμηθευτές του δήμου μένουν απλήρωτοι, συσσωρεύοντας χρέη στο δήμο, δημιουργώντας προβλήματα στην τοπική οικονομία και υποθηκεύοντας το μέλλον μας. Ένα δήμο που παραλάβαμε υπερχρεωμένο με 160% χρέος και που με στοχευμένες προσπάθειες κατορθώσαμε να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του, καθιστώντας τον πλεονασματικό και απελευθερώνοντας έτσι νέες δυνατότητες άσκησης αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής με ιδίους πόρους. 

Χρειάστηκε μόλις ένας  χρόνος θητείας της νέας δημοτικής αρχής για να γκρεμιστούν ότι δημιουργικά χτίσαμε επί τρεισήμισι χρόνια.

Ο δήμος μας ολισθαίνει σε χειρότερη θέση μέρα με τη μέρα.

Σήμερα μας καλούν σε τρία (3) συνεχόμενα δημοτικά συμβούλια, την ίδια ημέρα, με το τελευταίο αργά τη νύκτα, επιχειρώντας απελπισμένα να μαζέψουν  όλα όσα η προχειρότητα και η ανικανότητά  τους άφησε στην τύχη τους.

Ο τόπος μας σίγουρα  αξίζει   καλύτερη τύχη.

«OPAMA ΠΟΛΙΤΩΝ», ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ»