ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ (;)

ellinikos-xrusos-skouries-eldorado-goldΑκυρώνεται η απόφαση του Π. Σκουρλέτη για λουκέτο στα μεταλλεία. Η εισήγηση του ΣτΕ δικαιώνει την Ελληνικός Χρυσός. Απόφαση πάντως για το θέμα από το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει εκδοθεί, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου.

Στη δικαίωση της Ελληνικός Χρυσός και στην κανονική επαναλειτουργία των μεταλλείων στις Σκουριές Χαλκιδικής οδηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση ανώτατων δικαστών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς ακυρώνει την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας Πάνου Σκουρλετη, η οποία είχε φέρει το αναγκαστικό κλείσιμο των μεταλλείων τον περασμένο Αύγουστο. Απόφαση πάντως για το θέμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έχει εκδοθεί, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου, διαψεύδοντας πληροφορίες που είχαν δει νωρίτερα το φως της δημοσιότητας περί σχετικής απόφασης. Επί των υποθέσεων της εταιρείας Χρυσός Α.Ε., οι οποίες εκδικάστηκαν στην ολομέλεια του δικαστηρίου δεν έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα σχετικές αποφάσεις. Η διάσκεψη των υποθέσεων αυτών δεν έχει ολοκληρωθεί , αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου του ΣτΕ.

Στο ΣτΕ έχει προσφύγει η Ελληνικός Χρυσός ζητώντας την ακύρωση της απόφασης Σκουρλέτη, ενώ νωρίτερα στις αρχές Οκτωβρίου η εταιρεία είχε κερδίσει τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα, εξέλιξη που επέτρεψε τη λειτουργία των μεταλλείων τον τελευταίο μήνα. Πρέπει να είναι η έβδομη ή η όγδοη φορά που το ΣτΕ εκδικάζει υπόθεση της εταιρείας, για την οποία ας σημειωθεί ότι όλες οι προηγούμενες αποφάσεις την δικαίωναν.

Ο κ. Σκουρλέτης είχε δηλώσει στις 19 Αυγούστου, αμέσως μετά από επίσκεψή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και κατά την περίοδο ανακοίνωσης των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου, ότι ανακαλεί ορισμένες αποφάσεις σχετικές με τη λειτουργία των μεταλλείων με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκε όρος της συμφωνίας σχετικά με τις ημι βιομηχανικές δοκιμές των εγκαταστάσεων για τον χρυσό. Το υπουργείο υποστήριζε ότι οι συγκεκριμένες δοκιμές, που χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής έπρεπε να γίνουν επί τόπου, εντός των εγκαταστάσεων των μεταλλείων, ενώ η εταιρεία θεωρεί ότι καλύπτει την υποχρέωση αυτή μέσω των δοκιμών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στη Φινλανδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σύμβουλοι Επικρατείας εξέτασαν τις προσφυγές τόσο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός , όσο και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και των άλλων σωματείων των εργαζομένων. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι από μόνο του το γεγονός ότι οι εργαστηριακές δοκιμές δεν έγιναν επιτόπου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, αλλά στο εξωτερικό, δεν αρκεί για να αποτελέσει λόγο ανάκλησης της άδειας. Χαρακτηρίζουν δε αόριστη την αιτιολογία του υπουργείου ότι δεν έχει εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη ημιβιομηχανική κλίμακα επί τόπου του έργου , καθώς και πλημμελή, διότι δεν αιτιολογεί τον λόγο για τον οποίο απορρίπτει ως μη αξιόπιστα τα παραχθέντα πορίσματα των δοκιμών, από τα οποία προκύπτει η εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργικής μεθόδου και στο συγκεκριμένο μείγμα τροφοδοσίας (χαλκοπυρίτη αρσενοπυρίτη σιδηροπυρίτη) και η καλή προσαρμογή του σε βιομηχανικό επίπεδο, προς διακρίβωση των οποίων είχε εξάλλου τεθεί ο όρος από τη διοίκηση.

Πολλοί είχαν χαρακτηρίσει την επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ να κλείσει τα μεταλλεία ως πολιτικό πυροτέχνημα εν όψει των επερχόμενων εκλογών και δεδομένης της υποστήριξης που είχε παράσχει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση (προ των εκλογών του Ιανουαρίου) σε όσους αντιδρούσαν στην επένδυση. Άλλωστε η κίνηση Σκουρλέτη ήλθε σε συνέχεια προγενέστερης ανάκλησης αδειών των μεταλλείων επί υπουργίας του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, πράξη που ακυρώθηκε στη συνέχεια μετά από προσφυγή στο ΣτΕ.

Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός και η καναδική μητρική της ΕΙDorado Gold έχουν επανειλημμένα αφήσει να εννοηθεί ότι θα αποσυρθούν από την Ελλάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους 2.000 εργαζομένους που άμεσα και έμμεσα απασχολούνται στο έργο, αν δεν λήξει η εκκρεμότητα με τις άδειες.

[ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 03/11/2015]