ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ…

SUNSET-AT-PYLOS-WIND-PARK

Ο κος Ανδρέας Δάνος, αρχιτέκτονας το επάγγελμα, σε ανάρτησή του στο volvipress.gr, αφού δηλώνει αναγνώστης της Ναομί Κλάιν, μας προτείνει δύο πράγματα που «πρέπει» κατά τη γνώμη του να γίνουν:
1. Να σταματήσουν αμέσως οι εργασίες της “Εldorado”. Έτσι κι αλλιώς το χρυσάφι δεν είναι απαραίτητο για τη ζωή, το νερό είναι. Κι όμως η επένδυση το μολύνει. Ας θυμηθούμε τον σοφό αρχαίο μύθο του Μίδα.
[Ούτε ο βωξίτης είναι απαραίτητος για τη ζωή, ούτε το νικέλιο, ούτε ο λιγνίτης… Φοβερό επιχείρημα με αναφορά στην ελληνική μυθολογία!!!]
2. Να βρεθεί παράλληλα, ταυτόχρονα δηλαδή με την ακύρωση της βέβηλης επένδυσης, μια άλλη επένδυση που θα δώσει δουλειά στους εργαζομένους χωρίς να βλάπτει το περιβάλλον και χωρίς να απειλεί την υγεία κατοίκων και εργαζομένων. Πρόταση: Μια τέτοια επένδυση θα μπορούσε να είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και/ή αιολικού πάρκου -σε συνδυασμό ίσως και με μερική αναδάσωση- στο ξέφωτο που προέκυψε από τη βέβηλη καταστροφή του υπερχιλιόχρονου δάσους. Να ενθαρρυνθούν, με κίνητρα, οι εργαζόμενοι να ιδρύσουν συνεταιρισμό που θα κατασκευάσει, θα συντηρεί και γενικά θα διαχειρίζεται τη σχετική επένδυση. Και φυσικά θα ζουν από αυτήν. Iδού μια αλλιώτικη, θεάρεστη ιδιωτικοποίηση.
Υπάρχει άραγε κάποιος ειδικός «ιδεατός θαυμαστός κόσμος» που ζουν οι αρχιτέκτονες; Ακούστε τι προτείνει ο κος Δάνος: Να γίνει ένα ενεργειακό πάρκο, (που πιθανότατα θα χρειαστεί μεγαλύτερη αποψίλωση από το open pit, και μάλιστα χωρίς σταδιακή αποκατάσταση), το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ποιόν; Από συνεταιρισμό εργαζομένων!!! Μιλάμε για επένδυση τώρα δεκάδων εκατομμυρίων, έτσι; Και θα ζουν οι 2.000 οικογένειες από την επένδυση αυτή… Δηλαδή από τη ΔΕΗ κι αυτοί , στην οποία θα πουλούν ρεύμα… Και θα δίνει αυτή η επένδυση 2.000.000 καθαρό κέρδος το μήνα, για να παίρνουν κάτι τις όλοι, δηλαδή 25.000.000 το χρόνο…. Μιλάμε για αιολικά πάρκα τώρα, γιατί για φωτοβολταϊκά, θα πρέπει να ξηλώσουμε την μισή Χαλκιδική… Άρα να γεμίσουμε τον Κάκκαβο ανεμογεννήτριες και δρόμους, αντί ένα μεταλλείο. Και τι ιδωτικοποίηση θα είναι αυτή που θα εξαρτάσαι πάλι από το κράτος να σε πληρώσει; Και που θα απασχολούνται 2.000 άτομα; Θα περιμένουν σπίτι να έρθει η επιταγή από τη ΔΕΗ;