ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΙΧΟΥ

MICHOS+AT+STE

Μπορεί η εκλογή του να έγινε δεκτή με χαρές και λαϊκά γλέντια στην κεντρική πλατεία της Ιερισσού, όμως ο Γιάννης Μίχος όχι μόνο δεν εξάντλησε την πενταετία για την οποία τον εξέλεξαν οι πολίτες του δήμου Αριστοτέλη, αλλά -όπως λένε και στην ποδοσφαιρική αργκό- δεν θα δει άλλη… παρέλαση.
Έντεκα μήνες μετά την πανηγυρική εκλογή του στον δημαρχιακό θώκο του δήμου Αριστοτέλη και μόλις οκτώ μήνες μετά την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα, ο κύριος Μίχος επιστρέφει στην επιτυχημένη επιχειρηματική του σταδιοδρομία, αφήνοντας πίσω του «συντρίμμια, αρρωστημένους κι αγρίμια». Κι ήταν αυτά τα τελευταία, τα «αγρίμια» δηλαδή, που όσοι ξέρουν τα των Σκουριών λένε πως αντικατέστησαν τα κλαρίνα της 25ης Μαΐου με… νταούλια, τα οποία του βαρούσαν απαιτώντας εκείνος να χορέψει τη δική τους χορογραφία, η οποία περιλαμβάνει παύση εδώ και τώρα και για πάντα κάθε μεταλλευτικής δραστηριότητας στο βουνό. Οι παροικούντες την Ιερισσό, άλλωστε, ξέρουν καλά πως μπορεί ο ήπιων τόνων επιχειρηματίας να επιλέχθηκε από τη βάση για να διεκδικήσει με αξιώσεις τη δημαρχία από τον «persona non grata» Πάχτα, αλλά ήταν αυτό ακριβώς το στοιχείο του χαρακτήρα του που έπαιξε ρόλο στην ίδια την απόφαση.
Με άλλα λόγια, οι «σκληροί» των κινημάτων κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές ήθελαν να βάλουν μπροστά μια προσωπικότητα όπως τον κύριο Μίχο που θα έπαιρνε ψήφους και από τους πιο ουδέτερους, θεωρώντας παράλληλα πως θα τον έχουν του χεριού τους. Και φυσικά, για να το διασφαλίσουν αυτό, μιας και προεκλογικά ο τέως πλέον δήμαρχος μιλούσε για επανεξέταση των εργασιών και για νομιμότητα, φρόντισαν το ψηφοδέλτιο με το οποίο κατέβηκε να ελέγχεται όσο το δυνατόν περισσότερο από τους ίδιους και τους συντρόφους τους, όχι μονάχα στη Χαλκιδική αλλά και στην Αθήνα.
Η εσωτερική κόντρα καλά κρατούσε όλο αυτό το διάστημα, αλλά εν αναμονή της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές υπήρχε μορατόριουμ και ελπίδα η κυβέρνηση να ξεδιαλύνει τα πάντα χωρίς οι ντόπιοι να χρειαστεί να παρέμβουν περαιτέρω. Η ελπίδα ήρθε, αλλά μαζί της και η κυβερνητική αναποφασιστικότητα και πολλές φορές η διγλωσσία για το θέμα των μεταλλείων, κι έτσι η κατάπαυση πυρός έδωσε τη θέση της στις νέες συγκρούσεις.
Από τη μια η φουλ επίθεση της Eldorado και των εργαζόμενων στα μεταλλεία που έφτασαν μέχρι την Αθήνα, από την άλλη οι υπουργοί να αφήνουν τον χρόνο να κυλάει και να προβαίνουν σε διαφορετικές δηλώσεις κάθε φορά, είδαν κι απόειδαν οι «σκληροί» και πίεσαν, όπως λένε, μέχρι εσχάτων τον δήμαρχο να ανέβει στα κεραμίδια μαζί τους, καθώς παραήταν «χαλαρός» για τα γούστα τους.
Έτσι ο κύριος Μίχος στο επόμενο διάστημα παίρνει το καπελάκι του και φεύγει, επικαλούμενος προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους, αλλά και το συμφέρον του τόπου! Το ζητούμενο πλέον είναι ποιος θα είναι ο διάδοχος και αν θα είναι εκλεκτός των «σκληρών» και των συμμάχων τους στα κεντρικά ή θα προσπαθήσει με σύνεση να φέρει την καλύτερη λύση για την περιοχή. Το μπαλάκι όμως, πέρα από τη δημοτική ομάδα του κυρίου Μίχου, ανήκει στην ίδια την κυβέρνηση, που οφείλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ώστε τα καμένα απορριμματοφόρα του δήμου Αριστοτέλη αλλά και τα οχήματα εργαζόμενων στα μεταλλεία να ανήκουν στο παρελθόν.

ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, στήλη «ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ», 26-04-2015