Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ;

ImageHandler

«Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης» θα ονομαστεί ο νέος «κουμπαράς» για την χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων που θα αντλήσει σε πρώτη φάση ένα μέρος των εσόδων από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας (μεταλλεία, ορυχεία, χρυσός κ.ά). Το είδαμε και στις ειδήσεις, εχθές (δείτε εδώ). Η νέα ηγεσία του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμά ότι το ταμείο θα συγκεντρώσει έσοδα από τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του ενώ σε λίγα χρόνια στον κουμπαρά θα εισέλθουν πόροι από την αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου και από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων (μετά το 2023).

Επιπλέον, υπάρχουν σκέψεις το ταμείο να εισαχθεί στο χρηματιστήριο και να αντλήσει άμεσα κεφάλαια. Το ταμείο εθνικού πλούτου θα «στηθεί» στα πρότυπα το Νορβηγικού μοντέλου. Σημειώνουμε ότι το 70% των εσόδων του αντίστοιχου ταμείου της βόρειας χώρας κατευθύνεται στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η κυβέρνηση απέρριψε τελικά τη σκέψη να επιβληθεί τέλος υπέρ της ασφάλισης στις τραπεζικές συναλλαγές. Εξετάζει όμως το ενδεχόμενο τα έσοδα του ταμείου να αυξηθούν με την αξιοποίηση και άλλων πόρων εκτός προϋπολογισμού για την ενίσχυση των ταμείων πχ έσοδα από τα δημόσια έργα ,τα τυχερά παιχνίδια, τμήμα της γενικής φορολογίας καθώς και των προστίμων που επιβάλλονται από τις ανεξάρτητες αρχές.

http://www.karfitsa.gr/, 5/02/2015