ΚΙ ΑΛΛΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

1

Καταιγισμός ανακοινώσεων από το Δήμο με το τέλος της χρονιάς… Τι τρέχει άραγε; Διαβάστε ακόμη μια ανακοίνωση της 31ης Δεκεμβρίου, με τίτλο: «Δήμος Αριστοτέλη: Βήμα-Βήμα οργανώνουμε το Δήμο κόβοντας τις αδιαφανείς εξαρτήσεις από τη μεταλλευτική δραστηριότητα.»

Στις 20 Νοεμβρίου του 2014, το ΔΣ του Δήμου Αριστοτέλη έλαβε μια ιστορική και πρωτοφανή απόφαση σε σχέση με τη μεταλλευτική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα εντός των διοικητικών του ορίων. Μία απόφαση που για πρώτη φορά αντιμετωπίζει τα θέματα που εγείρει η δραστηριότητα αυτή ξεκάθαρα και χωρίς να «κρύβει κάτω από το χαλί», σεβόμενη, αφενός τις προεκλογικές θέσεις και αρχές του συνδυασμού που πλειοψήφησε στις εκλογές, εν προκειμένω το «ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ», και αφετέρου το διάλογο και  τις πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη του τόπου μας συνισταμένες – ζητούμενα της κοινωνικής συνοχής και της φέρουσας ικανότητας της περιοχής.

Ουσιαστικά δηλαδή, τιμώντας την ψήφο των δημοτών στις εκλογές του Μαΐου του 2014 επαναποφασίσαμε την ίδια ακριβώς θέση σε σχέση με την μεταλλευτική δραστηριότητα πιστοί στην εντολή που μας δόθηκε από το Εκλογικό Σώμα.

Αναφορικά με την κριτική που διατυπώθηκε σε σχέση με την απόφαση αυτή, η νέα Δημοτική Αρχή απαντάει με ώριμες και ουσιώδεις ενέργειες και παρεμβάσεις που στη σύντομη θητεία της έχει δρομολογήσει και εκφράζουν εμπράκτως την πρόθεσή της να παρέμβει ουσιαστικά σε όλα τα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της και αφορούν τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, στους τέσσερις μήνες της θητείας της η νέα Δημοτική Αρχή έχει επιτύχει τη διακοπή των αδιαφανών οικονομικών τριγωνικών συναλλαγών, που εν ίδει μνημονίου συντηρούσε συνειδητά η προηγούμενη δημοτική αρχή για την εξυπηρέτηση των μικροπολιτικών της συμφερόντων και τη συντήρηση κλίματος εξάρτησης με τους δημότες στοχεύοντας στη σιωπή και τη συναίνεση χωρίς έλεγχο, την καθιέρωση κλίματος ασφάλειας μεταξύ των πολιτών σε ότι αφορά την ποιότητα του νερού, με την εγκαθίδρυση διπλών μετρήσεων και τέλος τον πλέον αυστηρό περιβαλλοντικό έλεγχο με τη χθεσινή απόφαση του ΔΣ (30.12.2014) για τη σύσταση της Δημοτικής Επιτροπής Ελέγχου και Παρακολούθησης της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, λειτουργώντας με αίσθημα ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο, η Δημοτική Αρχή  έχει δώσει ξεκάθαρες και σαφείς – έγγραφες εντολές για τον έλεγχο νομιμότητας  του εργοταξίου των Σκουριών, καθώς επίσης και τη διερεύνηση και ανάδειξη του προβλήματος του οικισμού της Στρατονίκης σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Αριστοτέλη.

 Όσον αφορά το ζήτημα της τοποθέτησης του ΔΣ σε σχέση με την μη δυνατότητα ακύρωσης μεταλλευτικών αδειών από την πλευρά του Δήμου, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί, ότι το ΔΣ δεν δηλώνει αναρμοδιότητα όπως κάποιοι έντεχνα προσπαθούν να παρουσιάσουν. Ακριβώς επειδή θεωρούμε ύψιστη αρμοδιότητα μας οτιδήποτε έχει να κάνει με τη μεταλλευτική δραστηριότητα, για το λόγο αυτό όχι μόνο παίρνουμε ξεκάθαρη θέση αλλά και προχωρήσαμε και στις παραπάνω ιδιαίτερα σημαντικές ενέργειες. Όμως αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές, το οποίο έτσι και αλλιώς είναι γνωστό σε όλους, ότι δηλαδή το ΔΣ και ο Δήμαρχος ως διοικητικά όργανα δεν έχουν θεσμική δυνατότητα να εκδώσουν διοικητική πράξη ακύρωσης των μεταλλευτικών αδειών όπως άλλωστε δεν δόθηκε ποτέ από τα ανωτέρω όργανα, έγκριση τέτοιων αδειών.

Σεβόμαστε και αντιλαμβανόμαστε την αγωνία και την ανησυχία των πολιτών σε σχέση με τη μεταλλευτική δραστηριότητα, και συμπαρατασσόμαστε με αυτούς που αναζητούν λύση μακριά από τη μετατροπή της περιοχής μας σε μια ζώνη βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης η οποία θα επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες στα νερά, στα δάση, στον αέρα, στον άνθρωπο και την οικονομία της περιοχής.

Ως υπεύθυνη παράταξη που ο δημότης μας εμπιστεύτηκε τη Δημοτική αρχή για τα επόμενα πέντε χρόνια έχουμε να προτείνουμε λύσεις και θα προχωράμε πάντα σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου σε σοβαρές κινήσεις οι οποίες θα δημιουργούν σε κάθε κατεύθυνση εμπιστοσύνη και τη βεβαιότητα ότι θα είμαστε μια δημοτική αρχή για όλους τους δημότες που θα υπερασπιστούμε την αλήθεια.

Δρώντας με διαφάνεια και ανιδιοτελείς προθέσεις, και έχοντας ως οδηγό  τη δημοκρατία και τις αρχές της, συνεχίζουμε το δύσκολο αγώνα για να χτίσουμε για το Δήμο και τους πολίτες του το μέλλον που του αξίζει.»

Να σταθούμε και σε 2 σχόλια αναγνωστών, όπως δημοσιεύτηκαν στο respentza, όπου αναρτήθηκε  η ανακοίνωση.

Ανώνυμος είπε…

Το τρίτο δελτίο τύπου σε μια μέρα. Παιδιά της διοίκησης του Δήμου οι εκλογές τελειώσανε κι όμως εσείς εξακολουθείτε να βγάζετε ανακοινώσεις που, ή θα έχουν απολογητικό χαρακτήρα ή θα έχουν αντιπολιτευτικό λόγο απέναντι στην απελθούσα διοίκηση.

Δεν έχετε να απολογηθείτε πουθενά και σε κανέναν, αποδείξτε ότι είστε η Δημοτική αρχή όλων των δημοτών.

Κύριοι της διοίκησης να βλέπετε μπροστά, θα κριθείτε από το έργο σας και όχι από τις ανακοινώσεις σας. Και μια φιλική συμβουλή. Αναγνωρίστε και κάποια θετικά της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Δημόσια τουλάχιστον, γιατί απ’ ότι γνωρίζω κατά βάθος και κατ’ ιδίαν αναγνωρίζετε ότι η προηγούμενοι άφησαν ένα πολύ σημαντικό έργο ένα μέρος του οποίου ή το ιδιοποιείστε ή το χρησιμοποιείτε συγκεκαλυμένο. 31 Δεκεμβρίου 2014 – 8:37 μ.μ.

Ανώνυμος είπε…

Το πιο δυσνόητο δελτίο τύπου που έχει εκδωθεί στα χρονικά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο συντάκτης του είναι… θαυμαστής του Ισοκράτη; Μόνο ο Ισοκράτης στα κείμενα του είχε τόσο μακριές περιόδους; 2 Ιανουαρίου 2015 – 10:34 π.μ.