ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΣΑΠΠΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

img (2)

Την Τρίτη 29 Απριλίου 100 κάτοικοι των Σαππών Ροδόπης κάθε ηλικίας ήρθαν στον τόπο μας για να επισκεφτούν τα μεταλλεία και να διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια ότι όσα προπαγανδίζει ο αντίστοιχος αντιμεταλλευτικός μηχανισμός που έχει στηθεί στην περιοχή τους δεν ισχύουν ούτε στο παραμικρό. Περίμεναν ότι θα βρίσκονταν μπροστά σ’ έναν κρανίου τόπο με ανυπολόγιστες καταστροφές στο περιβάλλον, εργαζόμενους καχεκτικούς και άρρωστους, μέχρι και τερατογεννήσεις!!!

Αντί όλων αυτών αντίκρισαν ένα πανέμορφο τόπο με κατοίκους, οι οποίοι απολαμβάνουν τα οφέλη της συνύπαρξης της μεταλλευτικής δραστηριότητας με όλες τις άλλες δραστηριότητες της ΒΑ Χαλκιδικής, χωρίς να απειλείται το περιβάλλον, και με την παράλληλη προσφορά θέσεων εργασίας και αναπτυξιακής προοπτικής.

Ως γνωστόν, η επένδυση χρυσού στις Σάππες Ροδόπης, όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα 600.000 ουγγιών χρυσού, 210.000 ουγγιών αργύρου και 2.500 τόνων χαλκού βρίσκεται σε στασιμότητα εδώ και πολλά χρόνια λόγω του ισχυρού αντιμεταλλευτικού λόμπι της περιοχής. Η αδειοδότηση του εν λόγω έργου, προϋπολογισμού 78 εκατ. ευρώ, έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, με την πολιτεία να μην έχει καν εγκρίνει την υλοποίηση του προγράμματος ερευνητικών γεωτρήσεων. Αυτή η κατάσταση ισχύει εδώ και μια 20ετια, περίπου όσο χρόνο βιώνει και η ΒΑ Χαλκιδική αυτόν τον τεχνητό κοινωνικό διχασμό.

Έτσι, οι κάτοικοι των Σαππών, βιώνουν σήμερα την οικονομική κρίση σ’ όλη την έκταση της, παρά του γεγονότος ότι και στον τόπο τους υπάρχει πλούσιο κοιτασματολογικό δυναμικό μετάλλων, τo οποίo παραμένει ανεκμετάλλευτο. Οι άνθρωποι βρίσκονται βυθισμένοι στην απόγνωση και την αγανάκτηση. Όσοι έχουν παραμείνει βέβαια, διότι πολλοί Σαππίτες έχουν μεταναστεύσει, είτε σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, είτε στο εξωτερικό. Έτσι εννοούν την ανάπτυξη οι ντόπιοι antigold… Χαρακτηριστική είναι η φράση που ακούστηκε από έναν από τους επισκέπτες: «Είδαμε στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, το μέλλον που ονειρευόμαστε για τις Σάπες στη Θράκη».

Δείτε εδώ το βίντεο από την επίσκεψη των κατοίκων Σαπών στις εγκαταστάσεις των μεταλλείων.

[ΠΗΓΗ: poliotesaristoteli.blogspot]