ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΧΤΑΣ: ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ 4.000 ΧΡΟΝΙΑ

CHRISTOS PAHTAS 67

Στην συνέντευξη που παραχώρησε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας στην τηλεοπτική εκπομπή «Προσεγγίσεις» του τοπικού καναλιού Χ-TV της Χαλκιδικής στις 12-4, στην Κατερίνα Σμυρλή, η δημοσιογράφος παρατήρησε πως όταν ψάχνει κάποιος στο διαδίκτυο για το δήμο Αριστοτέλη, η αναζήτηση βγάζει πρώτα το θέμα των μεταλλείων και συνήθως αρνητικές ειδήσεις, όπως επεισόδια, διαμαρτυρίες κΕΤλπ., και ζήτησε από τον κο Πάχτα μια ξεκάθαρη τοποθέτηση λόγω και της νέας του υποψηφιότητας για το δήμο, για το μέλλον του τόπου, τι θα γίνει από δω και πέρα.

«Ο καθένας μας έχει μια διαδρομή», ξεκίνησε ο νυν και υποψήφιος δήμαρχος, «έχουμε ένα παρελθόν στον τόπο, σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο που έχει πολλαπλές δυνατότητες ανάπτυξης».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου αν αυτές οι δυνατότητες μπορούν να συνυπάρξουν, ο κος Πάχτας απάντησε πως «την τελευταία διετία η Ε.Ε. έβγαλε κατευθυντήρια γραμμή για την εκμετάλλευση του συνόλου του ορυκτού πλούτου της, για να καλυφθούν οι ανάγκες της και να μην εισάγει από το εξωτερικό. Έτσι άνοιξαν δεκάδες νέα μεταλλεία στην Ιβηρική χερσόνησο, στην Σκανδιναβία και αλλού. Ότι γίνεται αλλού στην Ευρώπη, γίνεται κι εδώ, μόνο που εδώ έχουμε την ιδιαιτερότητα αυτά τα μεταλλεία να λειτουργούν εδώ και 4.000 χρόνια. Αυτό που λέμε είναι πως όπως σε όλες τις ευνομούμενες χώρες μπορούν να συνυπάρξουν όλες οι δραστηριότητες, αρκεί να υπάρχουν κανόνες. Κανόνες για τα μεταλλεία, τον πρωτογενή τομέα, να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον π.χ. από τα φυτοφάρμακα, κανόνες για την τουριστική ανάπτυξη με την λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών κ.λπ. Τώρα που η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές και πάλι, σε κάποιους δεν αρέσει καθόλου αυτό, διότι είχαν ποντάρει πολιτικά στην καταστροφή της Ελλάδας. Έτσι και στον δήμο. Είμαστε ο 4ος δήμος στην Ελλάδα με 14 γαλάζιες σημαίες για τις παραλίες μας και έγινε καταγγελία από γνωστούς συνδημότες μας και ήρθε η αρμόδια υπηρεσία να ξαναελέγξει. Φυσικά βρήκαν όλες τις παραλίες καθαρές. Η μεγαλύτερη δυσφήμιση γίνεται από εμάς τους ίδιους όταν λέμε πως ο τόπος μας καταστρέφεται. Μετά από 5 χρόνια, είτε βρίσκομαι σε αυτό το τραπέζι για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής, είτε όχι, κανείς δεν θα μιλάει πλέον για τα μεταλλεία. Και αυτό διότι όλες οι ανησυχίες των δημοτών θα έχουν απαντηθεί από την ίδια τη ζωή. Για παράδειγμα, αυτό το ότι η σκόνη από τα μεταλλεία θα καταστρέψει τα χωριά μας, την Χαλκιδική και όλη την Ελλάδα, –διότι έρχονται αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων με αυτά τα επιχειρήματα από την άλλη άκρη της Ελλάδας–, θα έχει απαντηθεί. Εδώ θα είναι τα χωριά μας και σε πέντε και σε εκατόν πέντε χρόνια… Το ότι θα δημιουργηθούν καρκίνοι από το κυάνιο που δεν υπάρχει και δεν προβλέπεται, θα έχει απαντηθεί… Για τα νερά, έλεγαν πως θα εξαφανιστούν λόγω της εξόρυξης σε ένα μήνα, σε δύο, σε τρείς… όπως βλέπετε τίποτα δεν χάθηκε. Θα τα δείξει όλα η ζωή, όπως ακριβώς και με την Στρατονίκη, που έλεγαν πως θα καταρρεύσει…

»Με το νέο ρυθμιστικό της Θεσσαλονίκης ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει πειστεί πως η εξορυκτική δραστηριότητα θα φτάσει μέχρι το Άγιο Όρος, επειδή χαρακτήρισαν κάποια τμήματα μεταλλευτική περιοχή. Αυτό δεν έχει καμία σημασία αφού δεν μπορεί να υπάρχει εξορυκτική δραστηριότητα χωρίς μεταλλεία και ορυκτό πλούτο. Κάποιοι είπαν πως θα γίνουν μεταλλεία στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά… Μακάρι να μπορούσαμε να μεταφέρουμε τον ορυκτό πλούτο όπου θέλαμε, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν»

Η επόμενη ερώτηση της κας Σμυρλή αφορούσε την επιστροφή της δημοτικής αρχής στην Ιερισσό, μετά την μεταφορά της στην Αρναία λόγω των διενέξεων.

Ο κος Πάχτας απάντησε χωρίς δισταγμό: «Πιστεύω πως η κοινωνία θα δώσει για δεύτερη φορά την απάντησή της, διότι παρά την προπαγάνδα, ο κόσμος θα ψηφίσει την αλήθεια. Ο πολίτης δεν θέλει κροκοδείλια δάκρυα και μισόλογα για διχασμό, αλλά ξεκάθαρες θέσεις. Και ποιος προκαλεί διχασμό; Αυτοί που χρησιμοποίησαν τα μικρά παιδιά και τα δήθεν δηλητήρια, όπως ακούγονταν πριν λίγα χρόνια, οφείλουν να βγουν να πουν μια συγγνώμη. Και αν κάποιος θεωρεί πως τώρα, προεκλογικά, δεν υπάρχει πρόβλημα με την εξέλιξη των μεταλλείων, να βγει μπροστά και να μας πει γιατί άλλα έλεγε στο παρελθόν. Ο καθένας μας έχει μια διαδρομή στον τόπο, μια ταυτότητα, πολιτική θέση και άποψη, αρχές που πρέπει να τηρεί και να τιμά. Όποιος προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες, τελικά θα βουλιάξει. Χρειάζεται καθαρό τοπίο, ένα ναι ή ένα όχι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλα είναι άσπρο ή μαύρο. Τα περιβαλλοντικά, για παράδειγμα, δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Υπάρχει μια πολιτεία που κάνει τις επιλογές της και ο ρόλος του δήμου είναι ρόλος εγγυητή, ότι όλα θα προχωρήσουν όπως ορίζουν οι νόμοι. Δημιουργήσαμε ελεγκτικές δομές αλλά οι διαφωνούντες δεν έρχονται να συμμετάσχουν… Τελικά προχωράμε μόνοι μας.

»Όλα τα προβλήματα περνάνε μέσα από την παραπληροφόρηση. Οι κτηνοτρόφοι με ρώταγαν, ‘δήμαρχε, γιατί θέλεις με τα μεταλλεία να καταστρέψεις την κτηνοτροφία;’ Στην Αμμουλιανή με ρώταγαν αν πρέπει να κλείσουν τα ξενοδοχεία τους και να φύγουν γιατί είχαν έρθει και τους είχαν πει πως θα γίνει η περιοχή μεταλλευτική ζώνη και τα ξενοδοχεία θα κλείσουν(!).

»Είμαστε ο μόνος δήμος στον κόσμο που δεν μπορεί να συνεδριάσει στην έδρα του», σημείωσε ο κος Πάχτας. «Και ο μόνος στην Ελλάδα μετά τον εμφύλιο, όπου έκλεισε αστυνομικό τμήμα και δεν επαναλειτούργησε! Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας τα αποδοκιμάζει αυτά. Και όποιος έρχεται από το πουθενά και μιλάει για ομόνοια και σύμπνοια πρέπει να τα καυτηριάζει αυτά»